Étvágy csökkentők szedése után mennyire lesz nagyobb az étvágyam? Mennyivel fogok többet enni? Visszahízok? Vagy megéri?
Túlsúlyos cukorbetegként én is kaptam két éve a fogyókúrát is segítő injekcióból. Előtte hasonlóval szúrtam magam, de az tartalmazott inzulint, ám az új orvosom nem tartotta jó ötletnek az inzulin tartalmú kezelést. Igaza volt, nincs rá szükségem. Nem csupán új injekciót kaptam, hanem új tablettákat is. Ebből kettő az emésztésre hat. Leegyszerűsítve, lényegében gyorsítják az ételek áthaladását, kevésbé szívódnak fel.
Két hónap alatt állított át az új kezelésre fokozatosan. Mellékhatások is vannak sajnos. Gyakran okoznak hasmenést vagy székrekedést. De ez jellemző az összes diabétesz kezelésre. (kaptam már néhányat az elmúlt 15 évben, egyik sem volt tökéletes) Másik nagy hátránya a kezelésnek, a vizelettel távozó cukrok miatt a nemiszerveken kialakulhat gombásodás, gyulladás. Így ajánlott minden vizelés után megmosni, intim mosakodók vagy törlőkendők használata is ajánlott. Férfiaknál a cukorbetegség gyakran okoz fitymaszűkületet, a fityma és a makk kiszáradását, ez a kezelés mindezt még fokozza. Érdemes naponta többször, pl. vizelést, megmosást követően testápolóval kezelni a területet. Amint pár higiéniai kezelést kihagy az ember, meg lesz a böjtje, kirepedezik a fityma, kiszárad a makk, megjelenik a gombásodás. Így megtanulja a beteg, ezek betartásával együtt kell élni, ami eleinte nem tűnik egyszerűnek, mint mindent, ezt is meg lehet szokni.
Pozitívum: 2 év alatt 138 kilóról lefogytam 105 kilóra. Remélhetően megy tovább is, ám kicsit megakadt a lendület. Nagyjából 120 kiló alá érve kezdtem élvezni a mozgást, addig főként a kezelés és a diéta segítette a fogyást. Étvágyam valóban csökkent! A régi inzulint is tartalmazó injekció idején fontos volt kb. 3 óránként étkezni (persze nem zabálásról volt szó, hanem pár falatról a főétkezéseken kívül), különben nagyon le tudott esni a cukorszintem. Az új kezelésnek hála nincs ilyen problémám! 1 év után az diabetológus - endokrinológus főorvosom javasolta a 16:8 diétát. Hiszen, addigra ért oda a szervezetem, hogy megtehetem hátrányok nélkül. Ennek lényege, 10 - 18 óra között étkezhetek csak, a fennmaradó 16 órában koplalás van. De a neten olvasható "a fennmaradó 8 órában viszont korlátozás nélkül lehet étkezni" elképzeléssel ellentétben nekem be kell tartanom a diabetikus diétát, ráadásul napi három étkezést javasolt csupán. Működött! Különösebb sportolás nélkül is mentek lefelé a kilók. Mindez egészséges sebességben, amivel elkerülhető a visszahízás jojó effektus.
Ahogy említettem, idővel kezdtem élvezni a sportot is. Laza tornával kezdtem, ami fokozatosan erőteljesebb lett. Orvosom, aki az egyik legelismertebb sportszövetégi orvos is, ajánlására nem elég napi 30 perc, minimum 90 percet kell mozogni. Hiszen a boldogsághormonok 30-60 perc után kezdenek termelődni és akkor fogja élvezni a mozgást az ember. Kevesebb estén mindig kényszerként, szenvedésként éli meg a mozgást. (természetesen, ő sokkal részletesebben magyarázta el ;) ) Majd torna mellett kedvenc mozgásformámra a kerékpározásra helyeztem a hangsúlyt. Akkorra már a liftet is kerültem, hiszen a negyediken lakom. (130 kiló felett nehezemre esett néha a lépcsőzés) Ezt követte a súlyzós edzés, ami hozzáadódott a többi mozgáshoz.
Azt viszont el kell ismernem, néha lusta és olykor depis vagyok és nem megy a rendszeresség.
Konklúzió: Működőképesek a fogyókúrás injekciók (egyeseknél), csökkentik az étvágyat, segítik, gyorsítják az ételek felszívódását. Jól képesek támogatni a cukorbetegek kezelését, életminőségjavulást érnek el, de mozgás, diétás étkezés nélkül ezek sem segítenek. Ráadásul vannak mellékhatásaik.
A neten kapható fogyókúrás gyógyszerekről nem tudok nyilatkozni, soha nem próbáltam egyet sem. Orvosok véleménye szerint, ezek kamu szerek, melyek még árthatnak is. A placebo hatás miatt viszont sokan tévútra kerülnek, mert nem klinikailag igazolt hatás által, hanem a hit miatt érzik jónak ezeket. A klinikai tesztek során a kontrollcsoportokban is vannak, akik csupán a hittel érnek el, produkálnak eredményeket, esetünkben fogyást. Hozzá kell tenni, az igazoltan hatásos gyógyszereknél szintén nagy szükség van a beteg hitére, mert az a lendület, pozitív életérzés viszi előre, hajtja őket az erőfeszítéseknél lelkileg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!