Miert kezd el raktarozni a szervezet es miért lassul le az anyagcsere alacsony kaloriatartalmú dieta alatt?
Sajnos az ember biokémiája egy kicsit bonyolultabb annál a vulgáris szemléletnél, ahogy a #2-es válaszoló előadja. Pláne, ha a diétás tanácsadó még azt a szamárságot is hozzáteszi az 1500 kalóriás diétához, hogy sokszor egyél keveset.
Ha az elfogyasztott ételnek van szénhidrát vagy cukor tartalma, az inzulin választ generál. Ha sokszor eszel, vagy egész nap csipegetsz, akkor az ébrenléted ideje alatt sokáig van magas szinten az inzulin szinted. Az inzulin pedig az egyetlen hormon, ami csökkenti a vércukorszintet. Úgy, hogy rátolja a sejtekre, a sejtek cukorfelhasználását növeli. Ha éppen nagy szellemi munkában vagy, rátolja az agyadra. Ha Marathont futsz, rátolja az izmaidra. Ha a májad glikogén raktárai nincsenek tele, rátolja a májadra. HA mind használja, akkor rátolja mindre. És ha egyiknek sem kell, akkor rátolja a zsírsejtekre, hogy raktározzanak.
Egy rosszul, szakszerűtlenül vezetett diéta vezethet oda, hogy más szöveteid rovására a zsírszöveted gyarapszik, még 1500 kalóriás diétánál is - sajnos. Szóval súlyban gyarapodni nem fogsz, csak a testzsír százalékod nő folyamatosan. Holott gondolom éppen annak a csökkentése miatt diétázol, és nem a karizmaid körfogatát akarod csökkenteni...
A kevés energiabeviteltől lelassul az anyagcsere. Kevesebbet fog alapjàraton elégetni a szervezet. Túlélő üzemmód. Lehet vele fogyni persze , nyilvàn, de nehézkessé vàlhat, és kérdés meddig lesz fenttartható...ha az ember kalóriàkra koncentràl, esélyesen kevesebbet fog enni mint kellene, tönkremegy az anyagcseréje. Fontos tàpanyagoktól, vitaminoktól foszthatja meg magàt.
Nem minden kalória egyforma. Egyàltalàn nem mindegy, hogy sok kalóriàs cukrot eszik, vagy mondjuk sok kalóriàs olajos magvakat. Màs hatàssal vannak a hormonrendszerre, ami a hízàs- fogyàs alapja. A cukor, finomlisztes ételek pl nagy inzulinvàlaszt vàltanak ki. Magas inzulinszinttel nincs fogyàs. Hosszútàvon pedig hízással jàr. Tehàt nem kell egyàltalàn sokat zabàlni az elhízàshoz, a közfelfogàssal ellentétben. Bőven elég a rossz minőségű étrend.
Lehet fogyni kalóriaszàmolgatàssal, de egyàltalàn nem biztos hogy egészségesen történik meg. Az anyagcsere eddig amúgy sem egy fix szàm. Vàltozó, akàr napról napra is.
A jelenséget metabolikus adaptációnak hívják, a szervezet így küzd az életben maradásért. Nem maradt volna fenn sokáig az élet, ha az élőlények nem lettek volna képesek alkalmazkodni a tápanyaghiányos időszakokhoz. A sejtek tudják úgy csökkenteni az energiaigényüket, hogy közben még elvégzik a szükséges létfunkciókat. A külső stressz (éhez is ilyen) aktivál géneket is.
Hízást az eredményez, hogy a durva koplalós-túledzős időszak után az emberek visszatérnek a korábbi étkezésükhöz, s mivel már nem akkora a kalóriaigényük csak az éhségük, mint korábban, ezért raktározni fog a szervezetük, hisz pluszban visznek be tápanyagot.
A vizsgálatok alapján a változás tartós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!