Szerintetek mennyit kellene még fogynom? (kép)
25 kilót sikeresen leadtam augusztus óta megfelelő étkezéssel és mozgással, de még 10 kell az álomsúlyhoz.
Szerintetek most mennyire elfogadható az alakom, mennyit kell még kb fogynom? Tudom, még izmosodnom kellene, de előbb szeretnék megszabadulni a maradék feleslegtől, és csak utána csinálnám intenzívebben a súlyzós edzéseket.
178 centi vagyok, hány kilónak tippeltek?
Hagyjad kérdező, ez egy hülye vegán, aki erőszakosan nyomatja, és hittérítőt játszik.
Szuper az alakod, és nyugodtan egyed a húst, finom, és egy csomó jó dolog van benne, főleg protein, ami segít az izmaidnak.
20-as: Leborulok a részletekben gazdag, tudományos érvelésed előtt.
Hadd idézzek a Kína-tanulmányból néhány bekezdést. Hogy mi a Kína-tanulmány?
A valaha elvégzett legátfogóbb táplálkozástudományi vizsgálat eredményei és annak megdöbbentő következtetései a táplálkozással, fogyókúrával és a hosszú távú egészséggel kapcsolatban
(1974-ben a kínai miniszterelnököt, Csou En-lajt kórházban ápolták húgyhólyagrákkal. Tudván, hogy betegsége halálos, eldöntötte, hogy hozzásegíti országát a rák alaposabb megértéséhez. Ő kezdeményezte azt, ami végül a történelem legnagyobb és legátfogóbb tudományos tanulmánya lett. 650 000 kutató katalogizálta az elhalálozási mintákat, melyeket különböző ráktípusok okoztak 1973 és 1975 között. A tanulmány Kína minden megyéjét felölelte, több mint 880 millió emberről szólt. Csou 1976-ban meghalt, évekkel a tanulmánya befejezése előtt.)
„A hús, tej, tojás, hal és állati fehérje-bevitel növelésekor a vér koleszterinszintje emelkedik.”
…
Hadd ismételjem meg tehát: a tejtermék-fogyasztás „a megjelent szakirodalmi adatok alapján a prosztatarák egyik legkövetkezetesebb táplálkozási előrejelzője,” a legtöbb tejterméket fogyasztó férfiak kockázata pedig kétszeres-négyszeres.
A közzétett szakirodalom egy másik, 1998-as áttekintésében a kutatók hasonló következtetéseket vontak le:
Az ökológiai adatokban korreláció áll fenn az egy főre eső hús- és tejtermék-fogyasztás, valamint a prosztatarákból származó halálozás között [egy idézett cikk]. Az esetkontroll és prospektív vizsgálatokban a legtöbb szerző az állati fehérjéket, a húsokat, a tejtermékeket és a tojást állítja párhuzamba a prosztatarák legmagasabb kockázatával…
…
A „szénhidrát mánia” elsősorban Dr. Atkins késői munkásságának és táplálkozási üzenetének tudható be. Mára azonban a Déli Part Diéta letaszította Dr. Atkins Új Táplálkozási Forradalmát a diétás könyvek trónjáról. A Déli Part Diéta valamivel mérsékeltebb, könnyebb betartani és biztonságosabb, mint az Atkins-féle, azonban véleményem szerint egyszerűen másik bárány bőrébe bújtatták a fogyókúrás „farkast”. Mindkét fenti diéta három szakaszra osztható, mindkét diéta erőteljesen korlátozza a szénhidrát-bevitelt az első fázisban, és mindkét diéta elsősorban húsféléken, tejtermékeken és tojáson alapul. A Déli Part Diéta példának okáért megtiltja a kenyér, a rizs, a burgonya, a tészta, a süteményfélék, a cukor és az összes gyümölcs fogyasztását az első két hétben. Ezt követően visszatérhetünk a szénhidrátokhoz, de csak amennyire a tipikus amerikai étrend engedi. Valószínűleg ennek köszönheti óriási sikerét a Déli Part Diéta. A Déli Part Diéta weboldalán a következő Newsweek-idézetet találjuk: „e könyv valódi értéke abban rejlik, hogy egészséges táplálkozási tanácsokat nyújt. Megtartja az Atkins-rendszer legjobb részét – a húst –, közben pedig elveti a ’minden szénhidráttól tartózkodjunk’ tantételt.”
Vajon a Newsweek szerkesztője mi alapján dönti el, hogy ezek egészséges tanácsok, avagy sem? Hogyha pedig az Atkins-diétát kiegészítjük néhány szénhidráttal, akkor étrendünk mennyiben tér el a bevett amerikai táplálkozástól, attól a mérgező táplálkozástól, amelytől meghízunk, amelytől szívbetegek leszünk, amely elpusztítja a vesénket, amely megvakít, és amely Alzheimer-kórhoz, rákhoz, illetve további egészségi problémákhoz vezet?
Mindezek kiválóan példázzák az Egyesült Államok táplálkozással kapcsolatos felfogását. Mindennap azzal szembesülök, hogy az amerikaiak a borzalmas táplálkozási információk árjában fuldokolnak. Eszembe jut egy sok évtizeddel ezelőtt hallott mondás: az amerikaiak imádják a szamárságokat. Vagy egy másik: az amerikaiak szeretnek jó híreket hallani rossz szokásaikról. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy mindkét mondás igaz. De vajon tényleg így van?
Én jobban hiszek az átlagos amerikaiakban. Nem igaz, hogy az amerikaiak szeretik a szamár beszédet – viszont tény, hogy az amerikaiakat elárasztják mindenféle szamárságokkal, akár akarják, akár nem! Biztosan tudom, hogy sok amerikai kíváncsi az igazságra, csak mindeddig képtelen volt kihámozni a rengeteg butaság közül. A közvéleményt formáló táplálkozási információk közül csak vajmi kevés támaszkodik megfelelő tudományos alapokra, és ezért komoly árat fizetünk. Egyik nap azt halljuk, hogy az olívaolaj rossz, másnap pedig már a szív egészségének záloga. A tojás egyik nap eltömíti az artériákat, másnap kiváló fehérjeforrás. A burgonya és a rizs egyik nap nagyszerűek, másnap már testsúlyunk legkomolyabb veszélyeztetői.
A könyv elején azt mondtam, hogy célom a táplálkozási információkról való gondolkozásmód újradefiniálása – fel kívánom oldani a zavart, egyszerűvé akarom tenni az egészséget, érvelésem pedig szerkesztőbizottsággal rendelkező folyóiratokban megjelenő, szakemberek által publikált táplálkozástudományi eredményeken alapul. Már eddig is számos, példaként kiragadott bizonyítékot ismerhettünk meg. Egyértelműen láthattuk, hogy mindent elsöprő erejűek azok a tudományos tények, amelyek az egyszerű, optimális étrendet támogatják – a teljes táplálékokból álló, növényi alapú étrendet.
Ezen kívül a 138. oldalon is olvasható néhány érdekesség.
Itt elérhető: [link]
Vagy itt: data pont hu/get/6501187/Kina-tanulmany.pdf?pid=3612024477
Hogy a tojás mennyire hasznos és tápláló, arról megoszlanak a vélemények. A többség úgy tudja, hogy hasznos. Te is így vagy ezzel. Az általam korábban linkelt filmben (belenéztél egyáltalán?) azonban így vélekedik róla Dr. Michael Klaper (17:00-nál):
„A tojássárgája a legtömörebb formában tartalmaz telített zsírokat és koleszterint. Arra van kitalálva, hogy egy kiscsibét 21 napig tápláljon külső segítség nélkül. Tiszta zsír és koleszterin. És amikor bekerül a véráramunkba, körbeveszi a vörösvérsejteket. A vérünket sűrűbbé és egészségtelenné teszi. Megváltoztatja a hormon szintjét. Növeli a koleszterinszintet. Semmi egészséges nincsen a tojássárgájában.”
Ha józan paraszti ésszel belegondolunk: mi is a tojás? A tyúk menstruációja! Az emberi menstruációt, petesejtet megesszük? Ha nem, a tyúkét miért?
8:15-nél: https://www.youtube.com/watch?v=zMEKlNc5tGs
Tanulságos írás ez is: [link]
Az állati fehérje nem a legjobb választás, ha a fehérjebevitelről van szó.
Szóval ezt buktad.
Kérdező: rengeteg zöldség, gyümölcs, hüvelyes, olajos mag és (teljes értékű) gabonaféle áll rendelkezésre, és ezeket nagyon sokféleképpen lehet variálni.
„miben van több kalória és haszontalan tápanyag? 100 g csirkemellben vagy 100 g tésztában?”
Amennyiben pl. (teljes kiőrlésű) tönkölybúzalisztből készült tésztáról beszélünk, akkor természetesen az utóbbiban sokkal több hasznos tápanyag van. Ráadásul nem kellett ölni hozzá. Azt jól ismerted fel, hogy a cukor és a finomított liszt nem a legjobb választás, ha a táplálkozásról van szó. A sima rizs helyett is érdemes barnát enni, de ott a köles, quinoa, bulgur (ebből is van barna), ezek is jó köretek.
22-es: bár nem vagyok se hülye, se vegán, ha úgy érzed, hogy az igazság kimondása (leírása) erőszakos dolog, lelked rajta. A hús valóban lehet finom, ha jól fűszerezik, ahogy a kóla se rossz, és vannak, akik a kokaint és/vagy a heroint is szeretik. Mindegyik egyfajta drog. Az ízek is drogok.
Felesleges volt ezt a kisregényt idemàsolnod. Nem érdekel.
Èn inkàbb hiszek annak a dietetikusnak aki ajànlàsàra az étrendemet kialakítottam. Miért hiszek neki? Mert a tanàcsai megfogadàsàval vàltottam nemrég életmódot, és végre fogyni tudok éhezés, szenvedés, koplalàs, kalóriàk szàmolgatàsa nélkül. Annak ellenére, hogy több betegségem van amik mind kedveznek a hízàsomnak, mintha a meglévő hajlamom nem lenne elég. Ez a dietetikus képzi magàt, felül tudott emelkedni a régi kalóriaszàmolós egyetemi oktatàson és nyitott volt màs dolgok felé. Ezàltal neki hiszek amikor azt mondja hogy a hús az egyik legjobb fehérjeforràs és a tojàs egèszséges, tele van vitaminokkal. Tőle tudom azt is, hogy a bevitt koleszterinnek semmi de semmi köze ahhoz ha valakinek magas a koleszterinszintje.
Tàjékozódj rendesen, elavultak az infóid.
Attól, hogy téged nem érdekel az igazság, mást még érdekelhet.
A dietetikusod valószínűleg azt tanulta, ami a tananyag volt az iskolában. Az oktatás pedig ugyanannak a hatalmi elitnek a kezében van, aki az élelmiszeripart (főleg a húsipart, tejipart, cukoripart) és a gyógyszeripart is irányítja. Ezeknek az iparágaknak a vezetői nem akarják, hogy egészségesen (és sokáig) éljünk, úgyhogy a legalattomosabb módszerekkel mérgeznek bennünket, úgy, hogy észre sem vesszük.
Kalóriaszámolgatással én sem foglalkoztam soha. Viszont saját tapasztalatból tudom, hogy amikor leszoktam a húsról, akkor minden reggel tele voltam energiával (fogytam is pár kilót, pedig az nekem nem hiányzott), és bár előtte is nagyon ritkán voltam beteg, azóta gyakorlatilag a legkisebb megfázások is elkerülnek. A sportteljesítményem megnőtt (pl. egyéni csúcs a Balaton-átúszáson). Mikor a Großglockneren voltam, a (túravezetőt leszámítva) négy mászótárs közül én fáradtam el a legkevésbé (az egyikük fel sem jutott). Azóta jártam több háromezres (és egy négyezres) hegyen, többször egyedül.
Az elmúlt 10 évben több táplálkozástudománnyal kapcsolatos könyvet olvastam. Olyanokat, melyek valószínűleg nem tananyagok a felsőoktatásban (pl. Dr. Ralph Bircher: Szigorúan bizalmas - A táplálkozástan titkos dokumentumai). Ha az ember okosodni akar, rá kell szánni az időt, és tudni kell szelektálni az információk között is. Belőled ez utóbbi két képesség hiányzik. Megelégszel azzal, hogy végre tudtál fogyni.
Hatalmas tévedésben vagy. Nem megelégedtem azzal, hogy fogyni tudok. Sok màs pozitív hatàsàt tapasztaltam az új étrendemnek.
Előtte egész nap àlmos, fàradt voltam. Mióta vàltottam ez megszűnt, tele vagyok energiàval, pedig ugyanannyit alszom, nem kopog a szemem 3 órànként az éhségtől, lazàn megvagyok napi 3 étkezéssel. Ès ez még nem minden... A bal làbam szó szerint fàjt mert rettenetesen vizesedett. Mióta màshogy eszem, az is elmúlt.
Az a dietetikus akiről beszélek PONT nem a tanulmànyaira hagyatkozik, hanem a tapasztalataira. Ezért ajànlja azt az étrendet amit én is követek, főleg az én betegségeimmel. Ès ennek az étrendnek fontos része a tojàs és a hús. Kèsz szerencse mert imàdom őket.
Én azt gondolom mindenkinek màs a szervezete és, azt egye amitől jól érzi magàt. Nem kell leerőszakolni a màsik torkàn csak mert neked bejön hogy növényeken élsz . Ettől még nem mindenkinek lesz jó az, ha elhagyja a húst , tojàst, meg tudom is én mit még. Jó hogy ki nem talàlod, hogy mindenki tàplàlkozzon fénnyel mert neked személy szerint az jól bevàlt.
Megpusztulnék ha csak zöldségeken kellene élnem, nekem pl az màr éhenhalàs kategória ès nagyon egyoldalú is lenne szàmomra, meg marha unalmas. Èppen elég korlàt van így is, hogy rendbe tegyem a testsúlyom és az egészségem. Nem kell több.
Részben egyetértek: mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mi a megfelelő étrend neki. Van, akinek a Szendi Gábor-féle paleolit táplálkozás jön be, pedig az is csak részigazságokat tartalmaz. Igaz az, hogy nincs szükségünk a tejtermékekre. A tehéntej a bocinak való, nem az embernek. Igaz az, hogy a margarinok károsak a szervezetünkre. Az is igaz, hogy nem kell ennyi gabonát ennünk, mert igencsak savasítanak. Sajnos minden kenyér, pékáru savasít, talán a legkevésbé a rozs- vagy rozsos kenyér, így én többnyire ilyet veszek. De valamennyi gabona kell, mert ez ad erőt a szervezetnek. Hazugság vagy tévedés az, hogy kell az állati hús az embernek. Nem kell, a növényekben is van fehérje, tehát a fehérjebevitelt meg lehet oldani növényi fehérjével.
Ezzel a paleolit táplálkozás cáfolatával kapcsolatos véleménnyel is egyetértek (egy régi fórumról mentettem el):
„Amíg az emberek nem fogják fel, hogy a húsevés az agresszió fenntartását segíti, addig sajnos nincs sok esély a felemelkedésre, a fejlődésre.
Tudod, nem lenne baj a húsevéssel, ha az állat is akarná, önszántából adná oda a testét, hogy edd meg. Akkor nem lenne benne negatív energia, de amíg az állat nyakát elvágod, hogy a vére kifolyjon, de ő tiltakozik ellene (voltál már disznóvágáson?), addig a gyilkosság miatt minden egyes sejtjében negatív rezgés keletkezik, amit megeszel a hússal. Hiába sütöd, főzöd, fűszerezed, az a negatív rezgés ott lesz, és bekerül a szervezetedbe.
Ha fiatal vagy, akkor az immunrendszered még el bírja viselni ezeket a negatív rezgéseket, de ahogy idősödsz, és egyre több negatív rezgést eszel meg, előjönnek a betegségek. Ízületekben lerakódó húgysav, amitől fájni fognak az ízületeid. Kérdezd meg a húsevő időseket, hogy mennyire fájnak a kezeik, lábaik.
Hallottál már a köszvényről? Bizony, ez is a húsevésnek köszönhető.
A fejfájás, magas vérnyomás is meggyógyul, ha elhagyod a húsevést.
Azért ezeket nem én találtam ki, kicsit járj utána, hogy miért káros az emberi szervezetnek a hús fogyasztása.
Ennek kellene az elsőnek lenni, amit elhagysz a vegyes étrendedből, nem pedig a tejnek, a tejtermékeknek és a gabonának!
Ha olvasol több könyvet, utánanézel a neten, akkor több lesz az információd ezekről a dolgokról, és meg fogod érteni, hogy miért nem teljesen tiszta Szendi Gábor paleolit táplálkozásról szóló könyve.
Mint mondtam, csak részigazságok vannak benne. Egy része igaz, más része hamis.
Mindenki a saját testéért, életéért felelős, de arra azért vigyáznia kellene, hogy mit tanít másoknak. Szendi Gábor vajon felvállalja a felelősséget azért a kijelentéséért, hogy kell a hús, a tojás a szervezetnek, viszont a tej, tejtermék, gabona meg nem?”
Tudom, hosszú lesz, de még egy részlet:
„7. csakra: böjt
6. csakra: gyümölcsétrend
5. csakra: növényi eredetű, csak nyers ételeket tartalmazó vegán étrend
4. csakra: tisztán növényi (állati fehérje-mentes) étrend
3. csakra: lakto-vegetáriánus étrend (növényi eredetű ételek és tej, tejtermékek)
2. csakra: húsmentes, de tojást és tejtermékeket tartalmazó étrend
1. csakra: vegyes étrend
Tehát a paleo étkezés az egyes csakra (gyökér) szintjén való táplálkozás, kivéve a táplálkozásból a tejtermékeket és a gabonákat.
Én jelenleg a 4. csakránál (szív) tartok, azaz tisztán növényi étrendet: zöldségeket, gyümölcsöket és gabonát fogyasztok. Még fogyasztok főtt ételeket, de szeretném elérni az 5. csakra (torok) szintjét, amikor ugyanezeket már csak nyersen eszem.
Tehát, aki jelenleg vegyes étrend szerint táplálkozik (azaz mindent eszik) és áttér a paleo-ra, az nem lépett fel a 2. csakrára (szex), mert ugyanúgy eszi a húsokat, mint eddig. A húsok savasítják legjobban a szervezetet, tehát nem sokat tett az egészsége érdekében, csak a tejet, tejtermékeket, gabonát hagyja el. Ez pedig nem felel meg a lépcsőzetes fejlődésnek:
Elsőnek a húst kell elhagyni, másodiknak a tojást, harmadiknak a tejet és tejtermékeket, negyediknek a gabonákat, ötödiknek a zöldségeket, és végül a gyümölcsöket.
Szóval csak részigazságokat tartalmaz ez a könyv, és megtart az 1. csakránál. Azaz ez a könyv is becsapja a hiszékeny embereket, és nem sokat javít az egészségükön, mert ott marad a táplálkozásukban az állati zsír és fehérje.”
Ez nem az én hozzászólásom, csak idéztem. Én jelenleg a 2-es, 3-as, 4-es csakra között mozgok, mert ritkán ugyan, de eszem olyan ételeket, amikben van tojás vagy tejtermék. A tejről még évekkel azelőtt leszoktam, mint a húsról, mert köhögtem tőle. Jellemző, hogy orvosok nem tudtak rájönni, hogy mitől köhögök, ki akarták venni a mandulacsonkomat, ami bentmaradt vagy visszanőtt, de arra végül nem került sor, én pedig sok évvel később magamtól jöttem rá, hogy a tej okozhatja. Szépen leálltam vele egyik napról a másikra (a felvágottakkal együtt), és el is múlt a köhögésem 2 héten belül. A fényevésre való átállást egyébként majd csak a következő (vagy az azutáni) inkarnációmra tervezem. :)
Azt ugyan nem írtad, hogy milyen volt a korábbi étrended (és a jelenlegiről is csak annyit lehet tudni, hogy főleg húst és tojást tartalmaz), de ha mondjuk a 8 káros csoportból elhagysz 5-öt, akkor is egyértelmű lesz a javulás, és sok pozitív változást fogsz tapasztalni. Az alkoholista is pozitív változást tapasztalhat, ha a napi 8-10 feles és 5 sör helyett csak 1 felest és 2 sört iszik. Ha úgy gondolod, hogy egyoldalú és unalmas lenne csak zöldségeken élni, akkor nagyon sok zöldséget nem ismerhetsz. Ráadásul – ahogy írtam már korábban is – vannak gyümölcsök, olajos magvak és teljes értékű gabonafélék, melyek között szintén sok hasznos táplálék van. És akkor még nem említettem a gombákat, melyek nem sorolhatók se a növények, se az állatok közé.
Én nem korlátként élem meg, hogy nem fogyasztok egyes (főleg állati eredetű, káros) ételcsoportokat, hanem lehetőségként. Ez lehetőség arra, hogy új, vitaminokban és tápanyagokban gazdag növényeket próbáljak ki.
A paleo nekem nem szimpi ezért nem is követem.
Az én étrendem mióta vàltottam azért alakult úgy ahogy, hogy életmódként és ne szenvedős fogyókúraként éljem meg.
Tehàt az étrendem
Zöldségek, húsok, húskészítmények, tejtermékek mint sajtok, natúr joghurt, túró( tejet az íze miatt utàlom így nem iszom), olajos magvak, teljes kiőrlésű kenyér, hüvelyesek, és némi kukorica, valamint olyan tészta ami nem ilyen finomított fehérlisztből van, +kókuszzsír és néha vaj ( nem margarinok). Nassolàsnak diabetikus édességek- nyilvàn mértékletesen.
Nekem ez lett az alap. Nagyon szenvednék ha ezekből bàrmiről végleg le kéne mondanom, őszintén nem is akarok. Szeretem őket és kész.
Amúgy régen túl sok volt a fehérlisztes pékàru, tészta, cukros édesség , csipsz. Az én szervezetem nehezen dolgozza fel a szénhidràtot ezért vissza kellett szorítanom
Manapsàg màr mindenre rà lehet fújni hogy egészségtelen. Ha ezek miatt amiket eszem mondjuk nem 90 évet élek csak 75-öt, legyen úgy de legalàbb benyomhatok egy jó sertéspörköltet is akàr, és nekem az nem élet hogy csak zöldségeket egyek és a finom húsokról, sajtról, tojâsról lemondjak.
Gondoltam, hogy lesz ott pár káros cucc. A kókuszzsír is az. Konkrétan a legegészségtelenebb növényi olaj, még a pálmaolajat is megelőzi a maga 88%-os telítettzsír-tartalmával.
És ha a diabetikus édességek mesterséges édesítőszert tartalmaznak, akkor azok is károsak (pl. aszpartám, aceszulfám-K, nátrium-ciklamát).
Nem, nincs baj a kókuszzsírral, mint mondtam úgy eszem ahogy nekem jó. A kókuszszírt pedig az a dietetikus is használja akinek a tanácsait követve kialakítottam az étrendem. És ha ő használja akkor azzal nem lehet gond, mert egy táplálkozástudományban folyamatosan magát fejlesztő nyitott ember nem fog káros dolgokat enni.
Te azt eszel amit akarsz, nekem mindegy, de én is azt eszem amit én akarok. Törődj bele. Nem kell mindenáron kötözködni.
Ma már mindenre rá lehetne mondani, hogy káros, szóval hagyjuk. Régen a zsír volt mumus az elhízás tekintetében, azóta meg kiderült hogy a szénhidrát okozza a problémát, szóval ennyi. Én részemről ezt lezártam, mert uncsi ez a hagyjunk el egy csomó ételcsoportot és rágcsáljuk növényeket duma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!