Szia! Először is, ha 1200 kalóriát eszel naponta, akkor feltételezem(nem bántásból) nem vagy valami aktív, ami nem baj persze. De ez esetben nyilván sajnos a kaján kell lefaragni, hogy mit, és mennyit eszel. 1200 kalóriával kezded a diétát. Nyilván fogsz fogyni, hogyha ezt az 1200 kalóriát tartod(semmi extra, sem olajból, sem 1-1 apróbb falatból stb!). Valameddig!! Aztán a tested hozzászokik idővel, hogy 1200 kalória, ebből kell dolgoznia. Megáll a fogyás. Szépen majd le kell emelned 50-100 kalóriát, vagy aktivitást növelni(pl. napi 10 percet futsz, vagy ugrálókötelezel, vagy 5-10 perces HIT edzést csinálsz otthon). Esetleg amit én nagyon ajánlani tudok, és nem egy nagy ördöngőség, hogy próbáld ki az időszakos böjtölést. Több fajtája létezik, de a legbeváltabb: 16 órán át 1 kalóriát sem viszel be, 8 órás ablakban pedig eszel 2-3x (nagyon max 4x, de én inkább 2-3x étkezést ajánlanék). Így az egész nap folyamán alacsonyan lenne tartva az inzulin szinted, a tested így efektívebben égetne zsírt(nyilván nem az egyik napról fog a tested a másik napra belefogni ebbe a dologba, kell neki egy kis idő, hogy átálljon az újonnan jött helyzetre, és alkalmazkodjon). Egyszerű egyébként, pl. alszol este 10-től reggel 6-ig. Már 8 órát "koplaltál", maradt még 8 óra. Kihagyod a reggelit, tízórait, és ebédet is. Már 14 óra eltelt. Lassan 2 óra, és ehetsz. :) De természetesen máshogy is csinálhatod, pl. 12:00-20:00 eszel(2-3 esetleg 4x ez idő alatt). Fontos, hogy ekkor se edd össze magad mindenféle szarral. :D NA DE! A kérdésedre a válasz: próbálj meg feldolgozatlan élelmiszereket enni(szóval igen, ég veletek főtt ételek, tészták, stb:D). Mindent úgy vegyél, ahogy az a természetből jön(pl. zöldségeket sem fagyasztva, savanyúságokat se cukrozva vegyed, mert ja, sajnos erőszeretettel tartósítják azzal.). Tej? Ha nő vagy, ajánlom. :) Van benne női hormon, ösztrogén(többek között ettől van az, hogy 1-2 pasinak csajos melle van...pfejj:D). Ha pasi? Akkor sajnos nem(legalábbis nem nagy mértékben, napi 200-400ml max...:D) Sajnos sok benne a cukor(4,6gramm/dl). Ráadásul lassan emésztődik viszonylag, eltölt egy kis időt a gyomorban...(persze nem 3-4 órát, de azért 10-20 percet sem mint a víz..:D). Meggyűlik vele a gyomrunknak a baja. Cukormentes édességeket ehetsz, vagyis édesítőszerrel készülteket, meg te is csinálhatsz. :) (eritrolból, meg hasonlókból, nem emelik meg az inzulin szintet úgy mint a cukor, vagy szinte egyáltalán nem emelik meg:D) + kevesebb kalóriát is tartalmaz 1-1 gramm édesítőszer mint 1 gramm cukor(általában 1,5-2,5 kalóriát grammonként, a cukor 4-et). Csokik közül én az étcsokoládét ajánlanám, vagy bármilyet, de akkor napi 10-20 grammot csak.(étcsokiból mehetne akár a duplája is!:D). Próbálj meg minőségi zsírokat fogyasztani(ezek fognak a fogyásban segíteni, ugyanis a zsír nem raktározódik el, illetve jobban is telít mint a szénhidrát, hidd el!). A cukor sajnos olyan "aljas dög", hogy miután eszel cukrot/cukros ételt, még jobban fogod kívánni. :D Meg hamar éhes leszel a fogyasztásuk után. Mindenképp egyél tojást(napi 2-3-4db-ot(főtt, vagy rántott tojást, ha lehet jó minőségű zsírban(kókuszolaj/zsír/margarin)). Tejet igyál nyugodtan 1 vagy 2 pohárral ha nő vagy. Ha édes szájú vagy akkor mindenképp használj cukor helyett édesítőszereket(eritritol, polietilén, stb). Lehet kapni rengeteg édesítőszert, aminek a kalóriatartalma 0!(100gramm/100ml-ben). Nyugodtan használj olyanokat. :) Szénhidrátforrást próbálj MINŐSÉGI forrásból fedezni(gondolok én itt a különböző low carbos lisztekre). Pl.
[link] - megnézheted, 7 gramm szénhidrát van benne 100 grammban. :) Mellé még 38 gramm rost, meg 39 gramm fehérje. Ráadásul sütéshez való. :) Ha nem akarsz tovább fogyni majd, miután elérted a célodat, akkor egy dolgot ne tegyél meg!!!! NE EMELJ AZONNAL ENNYIRE DRASZTIKUSAN KALÓRIÁT! Miért ne? Mert ha megteszed,a testednek hirtelen a megszokott (pl. 1000 kalória helyett) lesz naponta 2000 kalóriája. Szerinted mi fog történni azzal a + 1000 kalóriával, ami nélkül eddig hetekig elvolt?:) Na mi? Na ugye...nem kell neki, szépen elraktározza, és visszajön pár KG, ha nem több, mint amennyivel elkezdted a diétát. :D Szóval mikor abbaszeretnéd hagyni a diétázást, szépen fokozatosan emeld a kalóriát, heti 50-100-al. Max 200-al, de többel ne. :) Próbálj egészséges, feldolgozatlan ételeket enni(tehát ne, ne vegyél a tescobol, pékektől fehér lisztből készült kenyereket, és ne mekizz, ne vegyél csokikat(max a szénhidrátcsökkentett műzliket, amikben 1 szeletben 70 kalória van, az igazán beleférhet!:) ). Próbálj enni normális, feldolgozatlan ételeket, mint pl. a hús(ha lehet, hentestől, ott remélhetőleg nem 3 hónapos csirkéket árulnak:D), vagy ami a legjobb hús a marha, de ha a pulykát szereted az is jöhet, hasonló az ára mint a csirkemellnek(Kiss Virág is a pulykamellet eszi csirkemell helyett ;) ). Zölségek fontosak (ásványianyag tartalmuk miatt, rostjuk miatt, + kevés a kalória bennük, ehetsz viszonylag sokat belőlük, meg savanyúságokból is). Ha lehet ezek közül sem a fagyasztottat vegyed, meg ne a tartósítottszerrel agyonnyomottakat(cukorral tartósítják sajnos..:D). Egyébként egyél változatosan, jókat, és lakj jól! És ha lehet ne is éhezz(azaz 24-ből 24 órát), de azért ne is zabáld tele magad!:D Saját tapasztalat: 60kg-ról feltömegeltem 70kg-ra, majd kb 1 hónap alatt lementem 66kg-ra, most 64kg vagyok. 60-58 lenne a cél. Én inkább az aktivitást növelem(60 perc futás=300-500 kalóriaégetés, 60 perc ugrálókötelezés=1000-1300 kalóriaégetés!!!). A fogyás valóban csak akkor valósul meg, hogyha kalória deficitben vagy(vagy azért, mert kevesebbet eszel ,mint amennyire szükséged lenne, vagy azért, mert többet mozogsz, mint amennyit megettél). Szóval a lényeg, pár száz kalóriával(200-400-600) többet égess el, hogyha fogyni szeretnél. Ne vonj meg drasztikusan sok kalóriát a szervezetedtől. Ne is adj hozzá drasztikusan túl sokat(azaz 200-tól többet!:D). Mikor megvonod pl. tegyük fel mostanában napi 2 ezer kalóriát eszel, de te 1200-at szeretnél. Szépen befog lassulni az anyagcsere, akár székrekedésed is lehet. Nyilván feltudod gyorsítani az anyagcserét, sporttal, sok folyadékkal(10kg-onkét 3-4dl), magas rosttartalmú ételek fogyasztásával(mint a liszt amit küldtem, vagy lencse: 100gramm lencsében 58 gramm szénhidrát van, 30 valahány gramm fehérje, és az 58 gramm szénhidrátból 28 gramm rost! szóval elég jó. :D) Fogyáskor általában a szénhidrátot csökkentik(low carb), vagy szinte egyáltalán nem eszik(ketogén diéta), vagy tényleg egyáltalán nem eszik. :D Ha érdekel a téma, youtubeon András Rácz-ot ajánlanám(ketogén diétáról beszél, nagyon jó videói vannak), meg ha beírod hogy időszakos böjtölés youtubera ad ki pár videót. :) 5 perceseket! Hasznosak! Rizsből: barna rizst, basmati rizst egyél, ha szereted a rizst(azt számold bele, hogy 100 grammban legalább 60 gramm szénhidrát van, ami 240 gramm kalória kapásból csak a szénhidrát, de amúgy a rizs 2-3x annyi gramm lesz, mert megszívja magát vízzel:D). Egészséges a diétázás, az időszakos böjtölés, csak akkor tisztán egyél mellette. :) Lehet olyat is csinálnod, hogy 24 órán át nem eszel hetente 1x napot. Vagy kettőt. Így a tested szépen tud méregteleníteni, ilyenkor érdemes a folyadékpótlásra odafigyelni. Így az anyagcseréd nem fog belassulni, a méreganyagok távoznak a testedből(folyadék formájában, vagy khm.:D). Időszakos böjtölés is jó, mert 16 órán át a testednek nincs miből gazdálkodnia, így muszáj az előző nap bevitt és elraktározott szénhidrátjait leürítenie, felhasználnia, aztán ha az megvan, a zsírraktárakhoz is hozzá fog nyúlni előbb-utóbb!:D Na remélem valami hasznos dolgot mondtam neked, és picit tudtam segíteni. Édesszájú vagy akkor édesítőszerekre menj, ha szereted a liszteket, akkor norbi update-set vegyél, vagy valami nagyon alacsony szénhidráttartalmút, magas rosttartalommal(100grammban 30 gramm szénhidrát legyen max!!!!). Sok sikert!:)