Lehet tenni valamit annak érdekében, hogy az alacsony kalóriabevitellel, viszonylag rövid idő alatt leadott kilókat ne hízza vissza az ember?
Súlytartás. Utána is számold a kalóriát.
Annyit kell enni ami a szükséglet.
De 10kg sok ennyi idő alatt, valószínűleg koplaltál, így raktározni fog a szervezet.
Ez a "raktározás" dolog azért fenntartással kezelendő.
Abból lehet raktározni, ami a szükségleteken felül van, amit nem használ fel a szervezeted. Mindegy, hogy fogytál le, ha utána is csak annyit eszel, amennyit a szervezeted felhasznál, nem fogsz hízni.
Gondolj bele, különben ha valaki pl. éhezik egy hónapot, és utána elkezd enni, akkor zsírosodna ÉS közben éhenhalna? Butaság.
Az igaz, hogy aki egyszer el volt hízva, az SOKKAL könnyebben visszahízik, mint ahogy egy sovány testalkatú ember elhízik. Tehát aki egyszer leadta a nagy túlsúlyát, annak bizony egész életében vigyáznia kell az étkezésére, sokkal jobban, mintha sosem lett volna elhízva. De ennek inkább ahhoz van köze, hogy a zsírsejtek a fogyáskor nem eltűnnek, hanem csak kiürülnek, ezért később sokkal könnyebben vissza is fognak töltődni.
Illetve ott van még az a tényező, hogy a koplalás miatt egy csomó minden hiányzik a szervezetednek, s ezért ha elkezdesz megint rendesen enni, nagyon-nagyon fogod kívánni az ételt, és a legtöbb ember a sikerélményében is "jutalmazni" akarja magát, amiért lefogyott, és így nem tudják megállni azt, hogy csak a szükséges mennyiségű élelmet fogyasszák.
Végül pedig, gondolj bele, 120 kilósan az a kalóriamennyiség, amivel a szervezeted fenntartja önmagát, mondjuk x. Akkor ez 60 kilósan kb. 0,7 x. De a legtöbb ember a fogyókúrája után ugyanannyit fog enni, mint amennyit a fogyókúra kezdete előtt evett... nem figyel arra, hogy most már kisebb a teste, csökkenteni kell az adagot. Ezért az a 0,3 x az többletenergiaként jelentkezik, amit a teste zsírba fog tenni, lévén, hogy mást kezdeni vele nem tud.
Tehát: lassan kezdd el emelni a kalóriamennyiségedet, és ott állja meg, ahol kb. fél kilót fogysz hetente, vagy max. 1 kilót. Ha pedig nem akarsz már tovább fogyni, akkor addig emeld, amíg a súlyod stagnálni kezd.
Mondom úgy, hogy 50 kilót fogytam, és 5 éve tartom.
Érdekes, hogy említetted a könnyebb visszahízást, mert anno fogytam már le ugyanannyi kilóról, amennyiről indultam most, és valóban nem kellett nagyon megerőltetnem magam ahhoz, hogy visszaszökjön a zsír; elég volt ugyanúgy táplálkoznom, ahogy a kevésbé egészségtudatos normál/vékony testalkatú ismerőseim tették (akik viszont nem híztak). Amit írsz, abból az jön le, hogy valójában "csak" odafigyelés és önuralom kérdése a dolog, ami megnyugtató hír. :D
Köszi a válaszokat.
Azt a könnyebb visszahízást nem én találtam ki, tudományos kutatások igazolta tény.
Ha valaki sokat hízik (most nem 5 kilóról beszélek), akkor a szervezete új zsírsejteket hoz létre. Ezek azonban nem tudnak megsemmisülni (kivéve ha fizikailag eltávolítják őket), csak a bennük lévő zsír kiürül, s ők, mint kis összeszottyadt, kiürült tömlők, várják, hogy újra megtöltsék őket...
Ezért kellene nagyon figyelni a fiatalkori elhízásra: ha egyszer valaki gyereknek vagy fiatalnak elhízik, annak később nehezebb lesz a súlyát tartania.
Én magam élő példa vagyok rá, szörnyen kövér kisgyerek voltam, fiatal éveimben szintúgy, s most a középkor végén nagyon oda kell figyelnem. Egy hónapig elengedem magam, és 3 kilóval több vagyok sajna... folyamatosan számolom, mérem a kajámat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!