Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Melyik liszt a legegészségesebb?

Melyik liszt a legegészségesebb?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a fehérliszt nagyon egészségtelen, de a sok különböző tk liszt közül melyiket válasszam? Melyik hízlal a legkevésbé?
2010. jún. 25. 21:38
 1/8 anonim ***** válasza:
10%
Marhaság,hogy a fehérliszt egészségtelen. Generációk nőttek úgy fel,hogy csak fehérlisztet ettek. A korpás liszt a malomipar "kitalációja". Régen ezzel etették a disznókat. Ma viszont már nem ezt kapják,ezért a malomiparnak elkell adni valahol a korpát is. A "tudósaik" kitalálták,hogy ez egészséges. Annyi haszna van csak,hogy segíti az emésztést. De ezt elérheted gyümölcsök,zödségek fogyasztásával és változatos étrenddel is.
2010. jún. 25. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
65%
Viszonzt sok tészta van amelyiket normálisan gusztusosan csak fínomlisztből lehet megcsinálni. Foszlós kalácsot pld nem lehet normálisan olyan lisztből amibe az egész búza bele van darálva egy az egyben.
2010. jún. 25. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi, de nem akarok foszlós kalácsot sütni. Csak fogyni szeretnék, és egészségesebben étkezni. Ez szoptatás alatt igen nehéz, mert baromira kívánja az ember az édességet és szinte állandóan éhes vagyok. :-(
2010. jún. 26. 10:18
 4/8 anonim ***** válasza:
97%

Liszt (teljes őrlésű búza) 350 kcal/100 g

Liszt (finomított búza) 368

Liszt (kukorica) 347

Liszt (rozs) 344


Élettanilag a teljes kiörl. a legjobb, a kalória szinte mindegy.

Valóban, a fehér liszt nem mérgező, de...

Lehántanak róla mindent, ami rost és vitamin, semmi nem marad, ami hasznos lenne, csak a kalória. Eszel, de nem táplál. Megugrik a vércukorszinted, aztán hirtelen lezuhan, ettől megéhezel, pedig nemrég ettél - újra eszel, hízol.

Ezért egészségtelen.


A teljes kirölésűben benne vannak a tápanyagok. Lassabban emeli a vércukorszintet, ami lassabban csökken, később éhezel meg. Nem "hiába" etted a kalóriákat, hanem valóban táplált is. Ez a különbség.

Mellesleg nem igaz, hogy az emberek évszázadokig éltek fehér liszten, a finomított liszt a XX. században lett tömegtermék, korábban a gazdagok kiváltsága volt.

Nem mellesleg régen az emberek nem irodából interneteztek, hanem egész évben egész nap fizikai munkát végeztek többnyire... gondolom, érthető.

2010. szept. 17. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Ja, és NEM a szoptatás miatt kívánod az édességet, hanem azért, mert ingadozik a vércukrod, az előbb leírt módon.

Hasonló eredményre vezet a finomított cukor is, meg az édesítő is.

2010. szept. 17. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

a legegészségesebb a frissenőrölt teljeskiörlésű tönkönybúzaliszt, mert a tönkölybuzzában van a legtöbb jótékony anyag(vitaminok, meg talán antioxidánsok de az nem biztos, azt tudom, h jó dolgok :D), mivel teljeskiörlésű, ezért a jó dolgok bennemaradnak, és minél frissebben őrölt, annál egészségesebb

hízlalni mindkettő szinte egyformán hízlal, csak a teljeskiörlésűtől később leszel éhes, ezért ajánlják fogyókurázóknak...

2010. szept. 17. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 Rian82 válasza:

Aki azt hiszi, hogy a búzaliszt nem káros, az buta, és nem ért hozzá (első hozzászóló). A búzaliszt káros. Nem kémiailag káros, hanem mert magas a glikémiás indexe, ami heves inzulin reakciót vált ki. Sok embernek kikészíti a hasnyálmirigyét, inzulin reaktanciát okozhat. Mivel gyorsan felszívódó szénhidrát, így az éhség érzetet étkezés után rövid idővel tovább növeli, így könnyű újra és újra enni belőle, ami elhízáshoz vezet. Sok a cukorbeteg, ami a búzaliszthez vezethető vissza.


Továbbá magas a gluténtartalma, ami nem csak a glutén érzékenyeknek okoz problémát, hanem az egészségeseknek is (erről további infó itt van: [link] )


A legegészségesebb liszt a banánliszt. Alacsony GI, glutén és lektinmentes.


Ha a liszt felszívódását vesszük figyelembe, akkor a második helyezett a zabpehelyliszt, ami bár tartalmaz glutént, de annyira lassan szívódik fel, hogy nem lesz tőle éhségrohamunk, így kíméljük a hasnyálmirigyünket.

2012. szept. 12. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

A fehér liszt minden hasznos tápanyagtól megfosztott üres kalóriabomba, amely rostok híján pillanatok alatt felszívódik, elindítva ezzel a vércukorszint-ingadozás körforgását. Hosszú távon ez akár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához és elhízáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy inkább egészséges alternatívákat válasszunk a teljes kiőrlésű lisztek és más növények (tönköly, amaránt, barna rizs, tápióka, hajdina stb.) lisztjeinek formájában. További gluténmentes alternatívák: pl. kölesliszt, hajdinaliszt, amarántliszt, tápiókaliszt.

Zabliszt: nemrég fedezték fel, hogy igen értékes tápanyag, magas fehérje- és E-vitamin-tartalom jellemzi. Ásványi anyagokban és rostban is gazdag. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a bélműködést. A kimagasló tápértékű zabból készült liszt a tápanyag-összetétele alapján az egyik legkiválóbb biológiai értékű lisztfajta.

2015. okt. 26. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!