Melyik liszt a legegészségesebb?
Liszt (teljes őrlésű búza) 350 kcal/100 g
Liszt (finomított búza) 368
Liszt (kukorica) 347
Liszt (rozs) 344
Élettanilag a teljes kiörl. a legjobb, a kalória szinte mindegy.
Valóban, a fehér liszt nem mérgező, de...
Lehántanak róla mindent, ami rost és vitamin, semmi nem marad, ami hasznos lenne, csak a kalória. Eszel, de nem táplál. Megugrik a vércukorszinted, aztán hirtelen lezuhan, ettől megéhezel, pedig nemrég ettél - újra eszel, hízol.
Ezért egészségtelen.
A teljes kirölésűben benne vannak a tápanyagok. Lassabban emeli a vércukorszintet, ami lassabban csökken, később éhezel meg. Nem "hiába" etted a kalóriákat, hanem valóban táplált is. Ez a különbség.
Mellesleg nem igaz, hogy az emberek évszázadokig éltek fehér liszten, a finomított liszt a XX. században lett tömegtermék, korábban a gazdagok kiváltsága volt.
Nem mellesleg régen az emberek nem irodából interneteztek, hanem egész évben egész nap fizikai munkát végeztek többnyire... gondolom, érthető.
Ja, és NEM a szoptatás miatt kívánod az édességet, hanem azért, mert ingadozik a vércukrod, az előbb leírt módon.
Hasonló eredményre vezet a finomított cukor is, meg az édesítő is.
a legegészségesebb a frissenőrölt teljeskiörlésű tönkönybúzaliszt, mert a tönkölybuzzában van a legtöbb jótékony anyag(vitaminok, meg talán antioxidánsok de az nem biztos, azt tudom, h jó dolgok :D), mivel teljeskiörlésű, ezért a jó dolgok bennemaradnak, és minél frissebben őrölt, annál egészségesebb
hízlalni mindkettő szinte egyformán hízlal, csak a teljeskiörlésűtől később leszel éhes, ezért ajánlják fogyókurázóknak...
Aki azt hiszi, hogy a búzaliszt nem káros, az buta, és nem ért hozzá (első hozzászóló). A búzaliszt káros. Nem kémiailag káros, hanem mert magas a glikémiás indexe, ami heves inzulin reakciót vált ki. Sok embernek kikészíti a hasnyálmirigyét, inzulin reaktanciát okozhat. Mivel gyorsan felszívódó szénhidrát, így az éhség érzetet étkezés után rövid idővel tovább növeli, így könnyű újra és újra enni belőle, ami elhízáshoz vezet. Sok a cukorbeteg, ami a búzaliszthez vezethető vissza.
Továbbá magas a gluténtartalma, ami nem csak a glutén érzékenyeknek okoz problémát, hanem az egészségeseknek is (erről további infó itt van: [link] )
A legegészségesebb liszt a banánliszt. Alacsony GI, glutén és lektinmentes.
Ha a liszt felszívódását vesszük figyelembe, akkor a második helyezett a zabpehelyliszt, ami bár tartalmaz glutént, de annyira lassan szívódik fel, hogy nem lesz tőle éhségrohamunk, így kíméljük a hasnyálmirigyünket.
A fehér liszt minden hasznos tápanyagtól megfosztott üres kalóriabomba, amely rostok híján pillanatok alatt felszívódik, elindítva ezzel a vércukorszint-ingadozás körforgását. Hosszú távon ez akár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához és elhízáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy inkább egészséges alternatívákat válasszunk a teljes kiőrlésű lisztek és más növények (tönköly, amaránt, barna rizs, tápióka, hajdina stb.) lisztjeinek formájában. További gluténmentes alternatívák: pl. kölesliszt, hajdinaliszt, amarántliszt, tápiókaliszt.
Zabliszt: nemrég fedezték fel, hogy igen értékes tápanyag, magas fehérje- és E-vitamin-tartalom jellemzi. Ásványi anyagokban és rostban is gazdag. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a bélműködést. A kimagasló tápértékű zabból készült liszt a tápanyag-összetétele alapján az egyik legkiválóbb biológiai értékű lisztfajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!