Teljes életmód váltásba kezdenék, de nem tudom, hogy álljak neki?
Legalább írd le, MILYEN életmódváltás.
Nem teljesen mindegy, hogy vegán, paleo, ketogén, ezek valamely metszete vagy valami egyénibb.
Én az általad soroltakat nagy ívben hanyagolom, drágák és feleslegesek számomra. Normális alapanyagokat veszek (s néha flancos alapanyagokat, de egykomponensűeket) s magam készítem az ételeimet.
Nálam inkább kiestek ételek, bár volt, amit lecseréltem.
De pl. fogalmam sincs, hogy cukor helyett mit fogsz használni. Mézet? Cyukoralkoholt? Olcsó édesítőt a sarki boltból? Gyümölcsöt? Semmit?
Speciel én kókuszzsírt és vajat használok zsiradéknak, de van, aki nem is használ hozzáadott zsírt (én se sokat, de azért valamennyi kell), maximum olajsprét.
A fehér búzalisztet ki tk-re cseréli, ki gluténmentes gabonalisztre (bolti mix vagy saját keverék), ki paleós keményítőre, ki rizst és kölest kezd enni kenyér helyett, kinek a magliszt és az olajos mag tölti ki az űrt - s van, aki nemes egyszerűséggel nem eszik semmi ilyesmit többé. Én pl. rájöttem, hogy a saját szigorúbb életmódomon belüli kenyérfélék nem jók nekem, viszont annyi minden mást ehetek. Nálam olajos mag van e témában, kivéve, amikor vadulok és gabona, nekem még a glutén sem árt, úgy tűnik, de azért valamelyest kerülöm.
Ó, értem. Nos, így is nehéz, mivel mindenkinek más véleménye van a dolgokról. Egyesek szerint a tejtermékek erősen kerülendők, mások szerint nem. A szénhidrátot egyesek 80%-on, mások 8%-on szeretik tartani (most azt hagyjuk, hogy a nem a százalék számít s 80 nem is fér akárkinek bele, mert nem jut elég a fontosabb másik 2 makróra, de valamit azért kifejez ez). Nem is csak megítélés kérdése, mert adott ember pocsékul érzi magát bizonyos, másnak jó étrendeken. Nekem pl. muszáj szénhidrátszegényen ennem, lehetőleg hús nélkül, rendes zöldségbevitellel és olykor nem kevés gyümölccsel. Ismerek olyat, akinek kizárólag a zsír- és szénhidrátdús étrend működik, sajt sok kell neki (bár ez inkább csak lelki és praktikus, nyilván működne nélküle), laktóz lehetőleg semmi. Vannak ilyen dolgok, amiket jobb tiszteletben tartani, különben borítjuk az egészet, mert önsanyargatásnak éljük meg vagy a testünk rosszul tolerálja.
Ha bírod, én a következő dolgok elhagyását vagy legalább minimalizálását ajánlom:
répacukor, nádcukor, feldolgozott termékek (itt persze válogathatsz, neked mi az, ami túl hasznos, nem kell totál elhagyni őket egyik napról a másikra, de én azt tettem, nagyon kis kivétellel. szójaszószt pl. eszem néha s még a mustár sem mindig házi)... A laktóz sem esik jól sokaknak, a glutén pedig betegségfaktor lehet, de pl. nekem szerintem nem árt, alkalmanként eszem, mivel a kelt tészták poénosak. De évekig megvoltam nélkülük, szóval elhagyhatod teljesen, ha akarod.
Egy cukor- és jobbára laktózmentes tiszta étkezés kiegyensúlyozottan, kellő zöldséggel, nyersen is, ez már egészen jól hangzik számomra. Glutént nem használok nyakra-főre soha többé, csak ha ténylegesen kell, mert kelt tésztáról van szó. A többi esetben helyettesíthető a gluténtartalmú liszt, legalábbis ezt tapasztaltam. Biztos, ami biztos :)
De az is jó, ha ránézel az étrendedre s mindig javítasz rajta valamit, apró lépésekkel... Azt hiszem, a többségnek a fokozatosság jön be.
Köszi a választ!!!
:-)
Ha nincs sok felesleges pénzed,szerintem ne gazdagítsd ezeket a majmokat akiket felsoroltál :D
Minél kevesebb cukor ,fehérliszt , sokféle zöldség , minőségi fehérje : húsok közül bármelyik ,itt is a változatosságot tartom a legjobbnak én személy szerint . Napraforgó olaj helyett kókuszzsír,olivaolaj ,de a kacsa és libazsír is kiváló ,mértékkel persze .
Minél kevésbé feldolgozott élelmiszerekből érdemes válogatni . Ha eddig mindennapos volt a péksütizés ,csoki,chips,ezt visszaszorítani pl heti egy alkalomra . A magok és a gyümölcsök is jók persze,de ha fogyni is szeretnék a mennyiségekre ügyelni kell .
Léteznek még ilyenek,hogy barnarizs,teljes kiőrlésü kenyér,durumtészta ,én ezeket már nem eszek ,de jók egyébként. Bár ha hízékony vagy,lassú anyagcserével,szerintem el lehet felejteni őket majdnem teljesen :D Nem muszáj persze .
A tejtermékek érdekes témakör,én elméletileg tejfehérje érzékeny vagyok , régen volt is egy két durva rosszullétem,aztán egyáltalán nem is fogyasztottam vagy 2-3 évig,semmiféle formában . Most egy éve megint eszek,sajtot,túrót, kb heti 2* ,és semmi bajom.
Tényleg ki kell tapasztalni kinek mi válik be,mitől érzi magát jóllakottnak,mitől és mennyi kajától tud fogyni-hízni stb . Nekem is voltak kerülőutak (paleo pl) ,én most azon az állásponton vagyok,hogy mindenből egy kicsit . Eszek mindenfélét,így sosem vagyok kiéhezve,falásrohamaim nincsenek ,a súlyom rendben ( mondjuk most kockás hasat akarok :D) .
Csak attól tiltom magam amitől rosszul is érzem magam ,gyomorbántalmakat okoz .. a glutént sem nagyon díjazza a szervezetem,de elég keveset viszek be, szinte soha,nem is hiányzik a puffadás ,a sav,meg a gyomorgörcs. De ez is egyéni,van akinek semmi baja tőle,az miért ne ehetné .
Persze időszakosan (például most) nem eszek csokit meg sütiket,mert van egy célom és könnyebb így nekem ha teljesen kizárom mintha 1 kockát ehetnék naponta .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!