Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mindenki csak feldolgozott...

Mindenki csak feldolgozott élelmiszert eszik?

Figyelt kérdés
Feltűnt, hogy amikor az emberek leírják az étrendjüket, feltűnően sok benne a feldolgozott élelmiszer, még azoknál is, akik fogyni akarnak. Én úgy tanultam, hogy sokkal egészségesebb alapélelmiszereket enni, azaz virsli helyett sima húst, mindenféle ízesített müzli meg gyümölcsjoghurt helyett zabpelyhet, valódi gyümölcsöt, sima joghurtot, amúgy meg egyszerűen tojást, zöldséget meg húst mindenféle panír, ízfokozó meg ismeretlen eredetű kiegészítők nélkül. Ráadásul nem is bonyolultabb egy sima csirkemellet megsütni, mint egy ki tudja, miből készült gyorsfagyasztott csibefalatot. Miért szoktak le az emberek az egyszerű ételekről?
2018. jan. 22. 12:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Mert gyorsabb és sok esetben olcsóbb is.

A virsli és csibefalat szerintem nem általános azért fogyókúra alatt, műzliből pedig lehet jót venni, ami jó összetételű.

2018. jan. 22. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim válasza:
100%

Amit az első ír, plusz amiatt nagyobb rá a kereslet is a természetes élelmiszerek rovására. Például falusi boltokban gyakori az az eset hogy gyümölcs vagy zöldség semmi sincs, de tartósítószerekkel és ízfokozókkal dúsított műkaják vannak. Mert arra van kereslet.


Falun kert birtokában is ritkán termelik meg az élelmet, mert több munka lenne mint a boltban megvenni a műkajákat.

Például én 30 év városi élet után rájöttem a műkaják egészségtelen hatására. Csak ekkor kezdett eszembe jutni hogy van nekem másfél hektár földem a falu széli szülői háznál, tiszta levegővel, ahol valódi bioélelmet lehet termelni és nem is nehéz. Például a füvet csipegető és kapirgáló valamint az ólommentes levegőt szívó tyúk tojása érezhetően egészségesebb, azóta érzem jobban magam. Kevésbé kényelmes eljárás de egészségesebb és ez a lényeg.

2018. jan. 22. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Nekem nincs nagy kertem, de a piacon a hentesnél húst venni, a tojásosnál tojást és a zöldségesnél zöldséget Budapest közepén is lehet. Kisebb városokkal nincs tapasztalatom, ott nem szokott piac lenni? Nagymamáméknál hetente van, és ő elég kis városban lakik.
2018. jan. 22. 13:24
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, csak egyszer próbálj meg csirkét nevelni, táp nélkül lesz-e 8 hetes korára akkora, mint a bolti?

Mit értesz "sima joghurt" alatt?

Tégy el aludni termelői tejet, aztán nézzed meg, annyi idő után, mint a 'sima joghurt' szavatossági ideje, azonos körülmények (egymás mellet ugyanazon hűtőben), mi lesz belőle!

A 'sima joghurt' is elég göröngyös utat jár be, mire kanalazhatod.

2018. jan. 22. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
4-es: még mindig jobb a natúr bolti joghurt, mint az a verzió, amiben 26 másik kiegészítő összetevő van. A sima piaci csirke, amit a nénitől veszek a piacon, azért jobb, mint a csibefalat, amiben darált csirkepépen kívül mindenféle értelmezhetetlen összetevő van összedarálva, nem?
2018. jan. 22. 14:31
 6/7 anonim ***** válasza:
51%

Én pl azért veszem a feldolgozott élelmiszereket, mert a fenének van ideje, energiája, felszerelése, helye és pénze házilag feldogozni. Továbbá az "ipari" cuccokban az van, ami rá van írva. Ha megveszek egy darált húst, akkor abban annyi hús meg annyi zsír van amennyi rá van írva (és ezt garantálni kell, különben büntetik őket), és nem b*sz át a hentes hogy a fele zsír amit elad, mert úgy mutatja a húst hogy ne látsd rajta a zsírt.

Ugye az esetben is meg kell válogatni hogy mit eszik az ember, pl ha csinálok otthon hamburgert, az nem lesz sokkal egészségesebb mint a 98% marhahúsból készült bolti. Ugyanígy, a legolcsóbb virsli összehasonlíthatatlan a drágábbakkal, azokban is simán 90% körüli hús van.


Ha meg diéta: Megint ott vagyunk, a feldolgozott termékekre rá van írva az tápérték meg ilyenek, a hentes meg furán néz rád ha megkérdezed, és legjobb esetben is tippelni tudsz, hogy x kalória.


Fogyáshoz meg nem kell "egészségesen táplálkozni", csak a termodinamika törvényeit kell követni: kevesebb energiát kell bevinni mint amennyit elhasználunk. Az egészség érdekében érdemes lehet figyelni az ételek összetételére is.

[link]


Akartunk egy időben olyat pl házi tej meg ilyenek, aztán amikor egykétszer eladták az antibiotikumos tejet (amíg a tehén kezelés alatt van, addig nem szabad eladni a tejet) inkább maradtunk az bolti verziónál. Annak idején azért akartak házi tejet mert pl a bolti tej az nem alszik meg hanem megbüdösödik mert "kituggya mit tesznek bele" meg tartósítószer, blablabla. Mint kiderült a forralt tej sem alszik meg. Úgy látszik a pasztörizálás a titkos hozzávaló :D


Közben olvasgattam hogy ne hülyeséget mondjak, de állítólag a nátrium-glutamát természetesen is előfordul egyes ételekben. Most éppen lusta vagyok tudmányos forrást keresni, de szerintem nettó kemofóbia. Azt vettem észre hogy a legkárosabbnak kikiáltott dolgok sokszor egyáltalán nem azok, csak szélsőséges körülmények között. Inkább az van hogy az emberek félnek a ismeretlen dolgoktól, pl kémiai összetevők tudományos neve (a híres dihidrogén-monoxid betiltás), vagy az ennek kiváltására kitalált E-számok.

[link]

[link]



Piac: igen nálunk is van (20 000 fős város, de megyeszékhelyen is van). De nem szeretem mert eladnak mindent. Jót is meg sz**t is. Megkérdezed hogy milyen krumpli, fingja sincs róla, krumpli krumpli. Aztán nagyanyám nézi hogy a rakott krumpli miért ropog és a francia saláta krumplija miért kenődött szét. Hát persze, ha salátának való krumpliból csinál rakott krumplit..

Meg amikor nagyapámnál voltunk, anyám mondta hogy ha olyan helyen jár hozzon már lecsókolbászt. Aztán a hentes mondja friss kolbász, de a 15 perc alatt amire hazaért, már ragadt, és nem volt túl friss szaga. Azóta fejlődtek, már lemossák, hogy ne legyen annyira feltűnő, hogy a ***** is eladják. Meg amikor megjött a tesco, és jajj a tesco kenyér, az van benne meg az van benne, de az nem baj, hogy a kisbolt a 3 napos kenyeret is eladja.

Meg főleg régebben volt, hogy a piaci tojás nagy divat volt, de többe került mint a bolti, eladták a régi tojást is, és még tojástartót sem adtak.

Persze vannak normális eladók is, de hát ez sem olyan fekete-fehér, hogy bolti=rossz nembolti=jó.

2018. jan. 22. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem mindenki, én pl. nemes egyszerűséggel nem eszem feldolgozott élelmiszereket. Maximum nyomokban, néha. Pl. mustárt veszek, mert a sajátom nem ízlik.


Nagyon egyszerű, olcsó, gyors így enni, tudom, mit eszem... Minden szempontból tökéletes számomra. Persze ha flancosabbat akarok, akkor pepecselni kell vele, de ha megvenném készen, az úgysem ízlene, a diétámba se passzolna s erkölcsi fenntartásaim is lennének vele.

2018. jan. 22. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!