Mi a különbség szénhidrát és szénhidrát között?
Mert a gyors felszivodasu CH nagyon hamar feltolja a vercukorszintet es ezaltal az inzulinszintet is, utana pedig leesik, ez sok embernel kellemetlenseget okoz.
A lassu felszivodasu pedig egyenletesebben emeli, es utana nem is esik olyan gyorsan le.
De egyenfuggo ki hogyan toleralja.
Mert ha leesik a vercukorszinted akkor ehes leszel es eszel, vegeredmenyben tobbet mint amennyit kellene.
De mondom: ez egyenfuggo, van aki gyors ch-val is remekul dietazik es fogy.
Mik vannak:D
Az éhségérzettől önmagában senki nem hízik, különben afrika tele lenne dagadtakkal...
Azért hízlal a gyors CH (ha nem edzés után, tehát nem kiürült glikogénkészletekkel viszed be), mert minden CH glükózzá, utána pedig glikogénné alakul. Glikogén a májadban, és az izmokban vannak. Ha ezek a raktárak tele vannak, akkor felesleges tápanyagként érzékeli a szervezet, és tovább alakítja lipidekké, így zsír formájában raktározódik el, többnyire az izmok felett.
A lassú CH ezzel szemben lassan alakul glükózzá, és mivel a puszta létezésed, az agyad, és a mindennapi mozgásod is elhasználja (különböző mértékben) ezeket a glikogénkészleteket, vissza kell pótolnod, de a hízás minimalizálása érdekében a lassabb ütemű felhasználásnak megfelelő lassabb visszatöltéssel.
Remélem érthető volt, és tudtam vele segíteni.
Az éhségérzet érdekes dolog, nehéz általános dolgokat mondani, de én is úgy tudom, hogy a gyors ch sokakat hamar éhessé tesz, s emiatt többet esznek.
Nyilván nem mindenki olyan. Ismerek olyat, aki gyors ch-val is pompásan jóllakik 9 órára, csak kalória legyen elég. Engem pedig a lassú sem laktat, tartósan sem, sehogy. Mintha nem is ettem volna, az éhségérzetem szempontjából (pedig hasznosulni hasznosul). E 2 típus található meg a háztartásomban s a gyümölcstől mindketten azonnal farkaséhesek leszünk...
Van, akinek az is számít, mi a fruktóz-glükóz aránya. Egyes étrendekben érdemes kerülni a fruktózdúsabb gyümölcsöket, pl. az almát... Nekem se jó.
Ki kell tapasztalni, milyen és mennyi szénhidráttal érezzük magunkat jól.
A konkrét fogyásba is be tud kavarni állítólag, hiába nem nő meg a bevitel. Ilyen nálam nincs (éhes leszek a szénhidráttól, de ha valamiért mégsem vagy megállom, ugyanúgy fogyok), de sokaktól hallottam már. Biztos bekavar az anyagcserébe, mert más lehetőség nincs, deficitben fogy az ember.
Sportolóként napi 300-500g ch-t eszem, főként teljes értékű növényi forrásokból. Mivel a szervezetem hozzá van szokva a szénhidrátokhoz, én nem leszek puffadt/éhes gyorsan/lassan felszívódó ch-któl.
Ne hallgass azokra, akik azt mondogatják, hogy a szénhidrátoktól hízunk el stb. A kalóriadeficiten múlik minden. (1g ch 4g vizet köt meg, így a mérleg mutathat kicsit többet, egy ch dúsabb nap után, de ez mind csak a víz súlya lesz, nem zsír/izom. 10-15 óra alatt kipisiled a plussz vizet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!