Tudnátok mondani olyan élelmiszereket, amelyek kevésbé hízlalnak, megfelelnek egy diétához?
vörös-feteke-zöld bab, lencse, kelbimbó, brokkoli, borsó, zeller, karalábé, kelkáposzta, paprika, uborka, saláta, répa, hagymák
szárnyasok, halak, sovány húsok,
sovány túró, mandula-tej, napi 1-2 egész tojás, bármennyi tojásfehérje, kávé tej és cukor nélkül
kókuszzsír sütéshez, szűz olíva/makadám olaj salátákhoz, húsokhoz.
Dehogy van kizárva a nassolás, én ma ráadásul gyors cukrot nassoltam (érik a körte, iszonyat édes, de azért benyomtam :D), mégis fogynom kell, elnézve a mai kalóriadeficitemet. Mondjuk zsír is volt sok s minden étkezésre édesség... Ezen még dolgoznom kell, főleg, ha olyan tömény fajták, mint a maiak.
Nos, a kalóriatöbblet hizlal. Hogy kinek mi segíti elő a fogyását, az nagyon, nagyon emberfüggő. Nekem a tömény s a fehérjedús ételek, de azért a zöldségnek is megvan a szerepe. A szénhidrátot jó minimalizálnom (azzal is ugyanúgy fogyok azonos deficitben, csak pont a deficit elérésében gátol. sok más embernek viszont nincs ilyen gondja, ráadásul szüksége van jelentős szénhidrátbevitelre).
Ez nagyon egyéni.
Nálam a tojás a csúcs, a fogyást elősegítő finom csoda... De a fehérje (zöldséggel) általában olyan, amivel nehéz mellényúlni.
Mindegy mi az étel, a legfontosabb jellemző amelyet figyelned kell az a glikémiás index.
Ez mutatja meg egy ételről hogy a cukorhoz képest (annak értéke 100) mennyire dobja meg a vércukorszintedet és ezzel együtt az inzulintermelésedet.
Amíg magas GI-ű ételeket eszel addig nem fogsz zsírt bontani, ugyanis a magas inzulin jelenlét pont a zsírlekötést idézi elő. Az inzulin hormonnal pont ellentétesen működik az ún. glukagon hormon, amely szintje megemelkedik ha az inzulin alacsony.
Ehhez kell 1-2 hét, majd ezután indulhat be a zsírbontás (ketózis) a megfelelő aerob mozgásokkal (séta, ellipszis, kerékpár).
Ilyenkor sem szabad koplalni, hanem csak egy kicsit kevesebb kalóriát kell bevinni, hogy a szükséges kalóriahiányt a szervezet a zsír bontásából fedezze.
A tápanyagokat sem szabad hanyagolni, elegendő fehérje kell, összetett szénhidrát és telítetlen zsír. Ahhoz pedig hogy nem legyél összeesve mindenképp kell súlyzós edzéseket is végezni.
A GI-ra nem rossz figyelni, az inzulinszint megdobása valóban betesz a zsírbontásnak - de kalóriadeficitben attól még bontania kell a testnek magát s ezt meg is teszi, normális körülmények között jobbára zsírból. Az inzulinszint nem marad nonstop magas s normális ember azért eszik más ételt is, nem csak inzulint megdobókat. Akárhogyan is, nagyon sok ember komoly inzulincsúcsokat okozó étrend mellett fogy. Ez csak kiegészítés, alapvetően egyetértek a 79%-os hozzászólóval.
Csak a ketózist nem értem, hogy jön a zsírbontáshoz, ez két eléggé más dolog. Lehet zsírt bontani ketózis nélkül és lehet nem bontani zsírt folyamatos ketózisban (legalábbis nem a test zsírtartalékát), mindkettőnek eléggé tudok örülni. Amikor a ketózis és a zsírbontás egyszerre történik, az jó dolog, de azért nem akárkinek.
KERÜLD A CUKROT!!!!
Azokat az élémiszereket aminek magas a cukor és a szénhidrát tartalma. Fehér kenyeret péksütiket felejtsd el! :)
Amúgy mindent megehetsz csak ne zabálj hanem egyél :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!