Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A glutén tényleg olyan "szörnyű"?

A glutén tényleg olyan "szörnyű"?

Figyelt kérdés

Kb. egy hónapja elhagytam a glutént, nem azért, mert bizonyítottan érzékeny vagyok rá, hanem mert időnként megjelentek kiütések rajtam, és nem tudtam, mitől lehet. Most, hogy egy hónapja nem ettem glutént, rájöttem, valószínűleg nem az volt a baj, mert azért egy hónap alatt kellett volna lennie valami javulásnak... Mindenesetre egészen megkedveltem ezt a fajta étkezést, nem igazán hiányzik a fehér liszt, legalábbis már megszoktam, még akkor is, ha a pékárukat nem igazán sikerült pont úgy reprodukálnom, mint ahogy szerettem volna... Étkezésekkor sem puffadok meg úgy, vagy nem érzem magam tele mondjuk egy szelet kenyér után, de tény, hogy elég körülményes beszerezni így a dolgokat, az árukról nem is beszélve.


Elgondolkoztam azon, hogy az érne-e valamit, ha mondjuk teljes kiörlésű liszttel kevernék gluténmentes liszteket (nem lisztkeverékeket nyílván). Tudom, hogy az már nem gluténmentes lenne, épp ezért érdekel mások véleménye, hogy az mondjuk mennyivel jobb, mintha mondjuk simán teljes kiörlésű liszteket használnák, vagy akár fehér lisztet. Azt sejtem, hogy a fehér lisztnél bármi jobb, régen azt hittem, hogy a teljes kiörlésű lisztek egészségesek, de azokban is ott a glutén ugyanúgy...


Szóval mondjuk állagjavítónak péksüteményekhez kevernék valamennyi mennyiségben gluténtartalmú lisztet, az ér valamit, vagy akkor felesleges a gluténmentes liszt?


Köszi. :)


2016. máj. 31. 20:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Szerintem a teljes kiőrlésű sem jobb, mivel több lektin van benne, csak annyi szól mellette, hogy a vércukrot nem dobja meg annyira. Én semmilyen lisztet nem használok, se gluténmenteset, se magliszteket, teljesen jól ki lehet bírni. Az elején egy kicsit hiányzott, de aztán kialakítottam magamnak a megszokott étrendemet, és nagyon sok pozitív hatást tapasztaltam, bár volt olyan, amit csak 4-5 hónap után vettem észre (pl. nem kattog a térdem, nem fáj a derekam a hajolgatástól, nem fáj a hasam menzesz alatt). Ami azonnal feltűnt, az a rendszeres fejfájások, puffadások megszűnése, szebb lett a bőröm, nem vagyok álmos napközben.
2016. máj. 31. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
A gluténérzékenységnek szerintem egyik jele sem a kiütések, inkább a hasfájás, nem növés, vagy az, hogy bármennyi édességet eszel nem hízol. Másik, ha tényleg gluténérzékeny vagy, és tényleg rendesen tartod magad a glutén ellen, egy hónap alatt semmilyen változást nem fogsz észrevenni, mert lehet hogy annyi elég, hogy kitisztuljon a szervezetetből a glutén, de a bélbolyhok megnövésére általában 2 hónapot kell várni. (A bélbolyhok azok, amik felszívják a tápanyagokat és ha gluténérzékeny vagy, elhalnak, és mivel csak nagyon rövidek, ezért nem tudnak annyi tápanyagot felszívni, amennyi elég a szervezetedbek - ezért is szokott bekövetkezni a korábban említett nem hízás, nem növés.) Ok, na most jön az a rész, amit nálad nem nagyon értek. Először is: Azt mondtad, hogy eddig azt hitted a teljeskiőrlésű liszt egészséges - eddig teljesen egyetértek, szrntm is - utána azt irtad, hogy de mégsem, mert abban is van glutén. Ugye tudod, hogyha valamiben van glutén, az attól még lehet egészséges? És ha úgy gondolod, hogy ez nem így van, akkor miert akarsz hozzá gluténmenteset keverni, hisz - a te gondolkodásoddal - abban Úgyis lesz glutén, ergo ,,egészségtelen". Az utolsó bekezdésedet, meg Bocsi, de sírtam rajta, ha elképzelek egy pékségnél vásárolt megsült sütit, amit hazaviszek, majd leszórom pl rizskiszttel és összegyúrom, hogy mindenhol egyenletesen legyen mind a két fajta lisztből... Gondolom (remélem) nem így képzelted el, de szerintem - mondjuk ehhez nem értek annyira - tök fölösleges a gluténmentes liszt. Amúgymeg a ,,fő" kérdésedre váaszolva, nem, a gluten nem olyan szörnyű. Bocsi, ha néha bunkó volt a válaszom, de vagy én nagyon nem értettem mit akarsz, vagy pedig te nem értettél nagyon a témához. Oké, Bocsi, ez is bunkó volt. Amúgy, nem nagyon próbálkoztam gluténos+gluténmentes lisztek összekeverésében, mert kb 1 éve vagyok cöliákiás, szóval én nem ehetek:)
2016. máj. 31. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Nem éri meg gluténmentesen táplálkozni (ha nem vagy érzékeny): Éld ki az élvezeteket, és egyél képviselő fánkot! :D
2016. máj. 31. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim válasza:

A gluténnel nincs baj, és szükség is van rá, ha valaki nem szenved cöliakiában. Nemrég publikáltak több nagy mintaszámú kutatást komoly folyóiratoknál, és ezek jó néhány áltudományos csodadogmát cáfoltak. Itt van belőlük egy rövid, könnyen érthető kivonat:


[link]

2016. máj. 31. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

Az emésztési problémák vissza fognak térni,ha teljes kiőrlésűt eszel méginkább .

Szerintem legyen vagy gluténos,vagy gluténmentes, egyébként pénzkidobás kevergetni .

2016. jún. 1. 01:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
Ha úgy véled ételallergiád van, akkor egy hónapra ne a glutént hagyd el, hanem próbáld ki, hogy az összes tejterméket kihagyod egy hónapig teszt jelleggel...
2016. jún. 1. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

Egy picit jobb lehet a kevés glutén, mint a sok, éppúgy, ahogy egy szelet kenyér jobb, mint 5 (persze van, aki szerint a glutén teljesen OK, én sem tartom az ördögtől valónak, de bizonyára nem ideális, nekem pedig tuti jobb nélküle. de megértem, ha valaki szereti s nem foglalkozik vele, főleg, ha ritkán eszi), de így tényleg nincs olyan sok értelme kevergetni.

A gluténmentes kenyeret elég necces megkeleszteni, nem tudom, hogyan sikerül egyeseknek, így megértem, hogy vonz a normál péksüti. De ha a gluténmentes fura, akkor még nem ettél keményítőt nem is igen tartalmazó (mag)kenyeret :D Komoly változások történnek a glutén, majd a keményítő elhagyásakor, akármit is írnak blogokon, hogy pont olyan... Nem olyan.


Úgyhogy ha a glutén miatt aggódsz, akkor néha egyél gluténeset és keveset. Illetve végülis keverheted, ha az neked nem macera s nem drága, én is pakolok kölest a tk tönkölybe, elbírja és a köles ízét nagyon szeretem. Ha már nem állom meg a glutént néha, legalább kevesebb legyen, természetesen a minőség romlása nélkül.

Kifejezetten gluténmentes lisztet, ami drága, már nem kevergetnék normál liszttel.

2016. jún. 1. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
A tejtermékek elhagyását én is javasolnám teszt jelleggel. Tipikusan tud kiütéses tüneteket produkálni, ha érzékeny vagy rá.
2016. jún. 2. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
66%

Ilyet ne mondjunk, hogy a gluténre szükség van. Egyáltalán nincs rá szükség, és a linkelt cikk sem ezt írja, csupán belemagyarázás. Semmi nincs a gluténban vagy akár az egész búzában, ami ne lenne meg más táplálékokban.

A gluténra elvileg sokkal többen érzékenyek, mint azt gondolják, és mire kiderül, már lehet, hogy késő. Autoimmun betegségekkel összefüggésbe hozták a glutén intoleranciát. Lehet, hogy mire megtudod, hogy nem bírod a glutént, addigra mondjuk a pajzsmirigyed sorsa megpecsételődött, pedig előtte semmi tüneted nem volt.

2016. jún. 2. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim válasza:

Én tejcukorra vagyok érzéken meg még ki tudja mire.


Inkább azon kéne elgondolkodni, hogy mi okozza, hogy mostanában ennyi ember lett mindenre hiper érzékeny.


Régen is ittak tejet, és megvoltak.



Szóval ez szerintem új keletű dolog és nem normális, inkább azt kéne kideríteni mi okozza, és nem "divat irányzatokat" követni . Mert ez a Gluténes dolog is azért van, hogy sok cég adhasson el glutén mentesnek mondott terméket.

2016. jún. 5. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!