Szárazon kell mérni a grammot? Tehát pl 40 gramm száraz rizs az főve is 40gramm? Bocs a hülye kérdésért.
Éppen azért kell szárazon és nyersen mérni, mert nem lehet megmondani, mennyi lesz megfözve.
A legtöbb ember 1 adag rizshez 2 adag vizet tesz - így a 40 g száraz rizsböl 120 g fözött lenne (40 g rizs + 40 g víz), de van, aki ennél kevesebb vizet vesz, meg van, aki jóval többet.
Ezért jobb csak a nyers mennyiséggel számolni, mivel a víznek nincs kalóriája, csak tömege.
De a kalóriaszámolásnál minden esetben a nyyers, fözésre elökészített, megtisztított élelmiszert kell figyelembe venni, mert az az, amit tényleg lehet mérni.
Pl. húsféléknél is az elkészítés során veszíthet vizet, de hogy mennyit, az nagyban függ az elkészítés módjától.
Én párszor lemértem. Átlag olyan 2.5-szerese lesz a főtt rizs súlya a nyerséhez képest.
De ez függ a rizs típusától, a főzés idejétől.
Mindent nyersen kell mérni.
Pld. a csirkehús a sütőben sütve veszít a súlyából, de olajban sütve vagy rántva "felszed", mert magába szív egy csomó olajat is. Ilyenkor azt a mennyiségű olajat is hozzá kell számolni. 8 tehát leméred a bepanírozott csirkemellet - 140 gramm. Kirántod, miután lesz 155 gramm. Ekkor még 10 grammnyi étolajat is beleszámolsz az elfogyasztott kalória adagba.)
Nekem 200 gramm lesz főve. 4-szeres vizet még beszív, többet nem. A barna rizs mintha kevesebbet szívna be.
Na ezért kell szárazon mérni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!