Vegaként mivel pótolhatom a fehérjét?
Vegetáriánus vagyok, állati eredetű dolgokat eszem csak halat és húst nem.
Diétákban olvastam hogy csirke csirke csirke plusz zöldség. Na azt a sok csirkét mivel tudnám helyettesíteni?

Nem olyan nagy ördöngösség ám ez a dolog :)
A tofu, a szója teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ezekre lehet alapozni az étrendet. Igaz, a szénhidrát tartalmuk nem elhanyagolható, de ezt kompebzálhatod azzal, ha a köret nagy részét salátával, zöldségekkel helyettesíted.
A csicseriborsó, a bab és egyéb hüvelyesek is rengeteg fehérjét tartalmaznak, ráadásul elég sokoldalúan felhasználhatóak.
Arra figyelj, hogy az ételeket minél több féle zöldségből állítsd össze, mert így kiegészítik egymás aminosavak profilját. Ezt hívják fehérje komplettálásnak.
A sovány tejtermékek, a tojás is kítűnő fehérje források, arra viszont figyelj, hogy tojássárgáját csak minimálisan fogyassz, ugyanis nem tesz jót a koleszterinszintnek, és sok benne a szénhidrát. Én pl a rántottámat egy egész tojásból, és három fehérjéből készítem, ugyanolyan finom, mintha az egész tojás benne lenne. A sárgáját pedig lefagyasztom, és a hétvégi bűnözésekkor felhasználók a sütikbe krémmel.

Nem "pótolni" kell, hanem simán bevinni... Eddig miből vitted be?
Én pl. tojást eszem, fehérje kipipálva, csak vigyáznom kell, nehogy túl sok legyen... Főleg, hogy növényekből is jön...
Vegaként özön állati fehérjét is ehetsz, nemhogy növényit... A hüvelyesek fehérjedúsak, de a szóját nem ajánlom.

#3: Ah. Szóval a hüvelyesek mehetnek, de a tojássárgájában sok a szénhidrát? :D Tudod te, mennyi van benne? Egy zerocarbernek is belefér, aki még növényt sem eszik...
A koleszterinnek pont jót tesz a tojás, régen persze rosszul tudták, de már szinte senki nem hisz benne.
Amúgy nem, a tojássárgája klasszisokkal finomabb, sosem fehérjézném el a rántottát. Külön OK mindkét rész. Ez persze ízlés dolga is.
Hát pedig a tojássárgájában rengeteg az LDL, magas koleszterin szint mellett még mindig csak mértékkel javasolják a fogyasztását (nem is írtam hogy teljesen el kell hagyni).
Igen, magas a hüvelyesek szénhidrát tartalma (ezt is írtam az előző válaszomban), de abból nem lehet kispórolni, a tojásból viszont igen, nyilván csak azzal trükközünk, amivel lehet. Ésszerű mennyiség nyilván belefér egy diétába (ezt is írtam).

Én azt olvastam a tojásról elég sokszor s részletesen, hogy igenis jót tesz a koleszterinszintnek (a rosszabb fajtából is jobb méretűek vannak benne, amik már nem rosszak, de hadd ne írjak konyhanyelven, máshogy pedig magamtól nem tudok eme témában), persze az lehet, hogy vannak annyira beteg emberek, akiknél nem, de van, aki allergiás is rá, én pedig cukormérgezést kapok egy almától, ezek azért speciálisak.
De egy tojásban 1 gramm ch sincs... Nem tudok olyan diétáról, ami ennyire féljen a szénhidráttól, hogy ez számítson (miközben szénhidrátbombákat enged, így főleg abnormális).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!