Egyes szülők, hogy tudják nézni hogy a még kiskorú gyereke elhízik?

Kedves kérdező!
Én körülbelül 9-10 éves koromban kezdtem el hízni, sokkal többet ettem és nem tudtam mozogni egy lelki betegség hatására. Sokan nem tudják, de a depresszió súlyos levertséget, fáradtságot, "mozgásképtelenséget" tud okozni. Előtte teljesen normális testalkatú voltam, 7 éves korom előtt kicsit túl vékony is. A betegségem a családi és társaim általi lelki terrorból származott és egyedül szinte lehetetlen volt legyőznöm. A gyerekkori depresszió elég komoly és ritka betegség, ráadásul gyerekként az emberek fel sem ismerik, hogy ők most betegek, és mégis hogyan tehetnének ellene. Ilyen esetekben nagyon fontos a szülői odafigyelés. Csakhát a szüleim épp váltak, nem figyeltek oda rám, így elhízás lett a vége. Nem súlyosan, de elhízott lettem, ami még több zaklatásnak adott okot gyerektársaim részéről. Körülbelül 12-13 éves koromra sikerült teljesen legyőznöm ezt és akkor döntöttem el, hogy lefogyok, ami nagyon nehéz volt, mert azt ettem, amit adtak, főzni még nem tudtam, stb. Még most is van rajtam túlsúly, nem vagyok vékony, de fogytam és elkezdtem rendszeresen sportolni, egészségesen étkezem, tisztában vagyok vele, hogy mit mikor és mennyit, és jelenleg is küzdök a súlyommal. De boldogabb vagyok, képes vagyok 2 órán keresztül futni a focipályán és utána nem levertnek, hanem felfrissültnek érzem magam. A lelki egyensúlyom visszaállta egyensúlyba hozta az életem. És lehet, hogy aki rám néz, azt gondolja, hogy ronda meg minden vagyok, amit a duci/kövér emberekre mondanak, de én pl sok szempontból egészségesebb vagyok, mint voltam. A célom 60 kg, azaz 10 kg leadása még, azzal elégedett lennék, azt hiszem a gyógyulásom utolsó fázisa az lenne. 170 cm vagyok amúgy. És a családomban senki sem elhízott.

Az egyik kolléganőmmel beszélgettünk a minap és megemlítette, hogy a gyerekorvos rászólt: figyeljen oda a fia étkezésére, mert + 15 kg van a 8 éves gyereken (fullad és állandóan beteg).
Erre a csaj kiröhögte az orvost, hogy majd ő tudja mi a jó az gyerekének és biztos nem fogja letiltani az édes gabonafalatokról meg a chipsről, ha a gyerek csak azt szereti/azt eszi meg...Ennyit a felelősségteljes anyáról...
Köszönöm a választ!
De egy ilyen szülő nem tudna ide írni? Vagy túl sok az ellenérv? Én nem ítélkeznék, de meghallgatnék egy ilyen választ is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!