Honnan szedik/szeditek ezeket a marhaságokat? :O
Honnan szeditek, hogy egy diétázónak naponta 1200-1300 kcalra van szüksége? Egyszerűen nem bírom felfogni! 2 hete kezdtem fogyózni, és tegnap pl. ezeket ettem:
reggeli: 2 szelet telj. kiőrl. kenyér (100g) - 220 kcal + 1 szelet csirkemell sonka, paradicsom, sali ~ 20 kcal
tízórai: 100 g kiwi - 40 kcal
ebéd: 150 g csirkemell - 165 kcal, zöldségkörettel (paradicsom, jégsaláta) ~ 20 kcal
uzsi: 1 db (150 g) natúr joghurt - 90 kcal
vacsi: 100 g csirkemell, zöldségkörettel - kb. 130 kcal
-> ez így kb. 680 kcal... ha kerekítek, 700 kcal. És a szervezetem mindent megkap: zöldséget, gyümölcsöt, reggel van egyedül szénhidrát (hiszen kis mennyiségben, az is kell a szervezetnek, de csak teljes kiőrlésű!), és sok fehérjét eszem, hogy ne épüljenek le az izmaim.
Ha esetleg valaki vétkezik, és eszik 1 szelet sütit, az is kb. 200-250 kcal, vagyis még az 1000 kcal-t sem érné el!
Nem értem, honnan jön az a baromság, hogy 1000 kcal alá nem szabad menni?:O Én ugyanis ebben a 2 hétben egyszer sem éheztem, pedig mindig 1000 kcal alatt ettem! (természetesen csak ásv. vizet ittam + kávét, cukor és tej nélkül)
Valaki magyarázza meg, legyen szíves :D Köszi. :)
Ha tartósan 1000 kcal alá mégy, akkor lehet, hogy nem érzed magad éhesnek, de ennek ellenére a zservezeted éhezik. Egy felnött embernek az alapszükséglete (ahhoz, hogy "éljen", azaz a szve dobogjon, lélegezzen, a hömérsékletét 36 fok körül tudja tartani) 1200 kcal körül van. Ehhez jön, hogy azért valamit szokott is csinálni azon kivül, hogy létezik, ha már nem fekszik, az is plussz energiát igényel. Tehát egy könnyü munkát végzö embernek mát 1500 kcal felett kell magához vennie, ahhoz, hogy ne legyen energiahiánya.
Ha ennél kevesebbet veszel magadhoz, akkor egy ideig fogysz, de a szervezeted regisztrálja, hogy az éhezés határai alatt mozogsz, és ahogy kicsit is lazitasz, azonnal elkezd raktározni, azaz a zsirsejteket feltölteni, és rohamosan hizol, annak ellenére, hogy még esestleg mindig kevesebbet eszel, mint a szükséges.
Éppen EZÉRT kell a fogyásnál is 1200 kcal feletti étrend, mert akkor nem áll át a szervezet a vészprogrammra, a mindenképpeni raktározásra.
ha az alapanyagcseréd alá mész (ami nekem pl. 1200 kcal), akkor egy idő után a legkisebb "kihágást" hízással hálálja meg a szervezeted. életed végéig gondolom, nem akarsz 700 kcal-on élni.
amúgy mennyi ideje csinálod? mekkora a felesleged? ha nagyon nagy, akkor persze nem hízol olyan gyorsan,mert akkor az alapanyagcsere értéked is magasabb.
Igaz, én is járok konditerembe, igaz most nem diétázom, de így eszek 3000-4000 kalóriát, a diétám is 2ezer körül lesz.
kezdet voltam.
Már bocsi kedves eredeti kérdező, de azért alapvető dolgokkal nagyon nem vagy ám tisztában remélem azért ezt Te is látod.
Ki is fejtem miért.
EGy átlag izomzatű ember alapnyagcseréje is kb. 1800 kcal-t használ fel egy nap. Vagyis ha egész álló nap fekszik akkor kb 24 óra alatt ennyit mérne magán pl. pulzusmérővel ami kalóriát is számol. Ez ahhoz kell, hogy az izomszövet fenntartsa magát, tehát ha nem mozogsz, akkor is kell neki energia, magának az izmaidnak is, és a testednek, szívveréshez, légzéshez biológiaia folyamatokhoz stb. (ezért egy nagyon izmos ember baromi sokat eszik, mert azt az embertelen izomtömeget fenn kell tudni tartani megfelelő energiabevitellel).
Ha valaki mondjuk még a nap folyamán pl átlagosan 8 órában irodában dolgozik akkor elhasznál sacc/kb. olyan 500kcal-t, ez már 2300 kcal. Tehát ha ennyit bevisz,akkor nem fog esni a súlya és nőni sem fog a testömege. Ha valaki mondjuk egy héten 6x fut egy órát akkor 4800 kcal-t jelent. Ezt a hét 1 napjára vetítve 685 kcal-t tesz ki naponta. Tehát volt eredetileg egy 1800kcal (ez függ az izomtömeg, testmagasság stb-t ől is), + a munkahely 500kcal + 685 kcal a futáshoz. Tehát ez így összesen: 1800+500+685 = 2985 kcal naponta. Ez kell ahhoz hogy ne essen a súlya, és ne is növekedjen.
Ahhoz, hogy minőségi edzésmunkát végezzünk pl e személy esetén futáskor, ahhoz kell ennyi energia, hiszen emberünknek a teljesítmény fokozása a cél.
(a tour de france-os bringások átlagosan 7000kcal-t használnak el naponta a 3 hetes verseny során, képzelheted azok hogy tömik magukba a sok energiagélt, meg csokit, kaját, izotóniás italt, minél edzettebb vagy, annál jobb a teljesítményed, annál több energiádba kerül ez, egységnyi távot adott sebessgéen kevesebb energiádba kerül, mint egy edzetlennek, vagy ugyanannyi energiával messzebbre, gyorsabban mész, mint egy edzetlen).
Ahhoz, hogy a testsúlyunk emberünknek csökkenthető legyen, úgy hogy azt zsírból adja le, és közben ne veszítsen izomzatot, és a testösszetétele rendben legyen egy dolog kell: ezt az úgymond megtartó kalóriamennyiséget 2985kcal-t 15 % al kell csökkenteni.
vagyis 2985 * 0,85 = 2537kcal
Tehát emberünknek ennyi energiabevitel mellé, heti 6x 1 óra futás mellett is csökkeni fog a testsúlya.
Állóképességi sportolók esetén fontos, hogy ezen kalóriamennyiséget hogyan visszük be, miből és milyen arányban, mert:
-beviheti ezt a kalóriát akár egy nagy étkezéssel is, és egésznap nem eszik semmit, pl megeszik 2537 kcal nak megfelelő mennyiségű tortát, majd egész álló nap nem eszik semmit, hízni fog,
Lényeg, hogy ez az energiamennyiség 60%a szénhidrátból, 20% a fehétjéből és 20 %-a zsírból származzon.
Tehát: 2537*0,6 / 4 = 380 g szénhidrát, 2537*0,2 / 4 =128 g fehérje, 2537*0,2 / 9 (mert 1g zsír 9kcal) = 56g zsír.
Ha ezt kiszámolja kalkulátorral, és ezt a nap folyamán egyenletesen fogasztja el mondjuk 6-8x akkor garantált a siker. Ez persze heti 6 nap kemény futóedzést feltételez. Ha valaki egyáltalán nem sportol semmit, akkor annak módja szerint kellene kiszámolnia az energiaszükségletét. A testépítők teljesen más energiarendszernek megfelelően táplálkoznak, mivel tömegnöveléskor + energiaegyensúlyt kell elérniuk, ezért esznek sokat, illetve az izomszövetet fenn kell tudni tartaniuk, diéta alatt pedig a fehérjebevitelük sokkal nagyobb, mint egy állóképességi atlétának, mert nekik minden gramm izomszövet számít.
remélem így már érthetőbb volt miért fontos a kalóriabevitel annak aki sportol rendszeresen. Egyrészt mivel az edzést sem bírná, vagy a teljesítménye romlana, vagy a szervete lenne kevésbé ellenálló a sérülésekre, betegségekre.
Kedves utolsó!
Akik idejárnak, erre az oldalra és pont ezt az altopikot olvasgatják, azok nem komoly testépítők, nem futnak versenyszerűen, nem atléták...
Jómagam is hallottam már, hogy a Tour de France-osok mennyit esznek, de mi, akik ide járunk, akik itt olvasgatunk, és akik itt próbálunk tanácsot kapni, meg sem közelítjük a Tour de F-osokat. Egyszerűen csak fogyni szeretnénk, nyilvánvalóan úgy, hogy minél több zsír menjen le, és minél kevesebb izom... de túlzás volt, amit írtál.
Másrészről, egy átlagembernek nincs ideje egy héten 6*szor futni. 3-4 alkalom ha belefér, de sokaknak még 3 se.
A tortás példádat értem, normális ember ilyen nem csinál, mert lelassul az anyagcseréje. :) Tudom, hogy el kell osztani 5-6 felé az adott napra lévő kcal mennyiséget.
A betegségekhez csak annyit, hogy mióta kevesebb csokit eszek (tehát kb. december óta), (sőt, 3 hete teljesen eltüntettem az étrendemből a csokit, ha valami édeset eszek az max. túró + gyümölcs + kis méz), meg elhagytam teljesen az olajban sült dolgokat (rántott hús, sültkrumpli) azóta jóval ellenállóbb a szervezetem. Mivel a nasit nem csokiból viszem be, hanem gyümölcsből + zöldségből (kiwi, alma, narancs a kedvencem, + paradicsom, jégsaláta) ezért ezek ellátnak megfelelő vitaminmennyiséggel, főképp a kiwi C vitaminnal például. Eddig minden télen minimum 1-szer volt kb. 1 hétig tartó vírusos megbetegedésem (valahol mindig összeszedtem, hasmenés, hányás, ezekkel járt) és minimum 2szer be szoktam náthásodni télen, eddig most(!) csak 1!szer voltam náthás, akkor is egy lightosabb verzióban, tehát nem folyt egész álló nap az orrom...
Szal sztem így sokkalta ellenállóbb lett a szervezetem.
Én volnék az a bizonyos sokat író utolsó. :-)
Namármost edzőként végeztem, szerintem jobban értek hozzá mint Te. Ezt most nem nagyképűségből írom, puszta tény, és fogadd el. Másrészt szerintem, Ti akik ide jártok az oldalra tanácsot kérni azoktól akik valóban értenek hozzá (elég kevesen vagyunk), az a minimum, hogy tényként elfogadjátok amit írunk, hiszen egyrészt tapasztalat, másrészt igen nagy lexikális tudás miatt írjuk azt amit írunk. És ha már kikéred mások véleményét, akik vették a fáradságot és mindent összeszedtek NEKED, hogy az amúgy biológiailag megalapozatlan kérdésedre válaszoltak, akkor nem állsz neki akadékoskodni mint egy kis tinédzser. Ezt tudod jobb helyeken tiszteletben hívják.
Másrészt pedig ha már a kifogásaidat említed. Hozzám számos családanya jár, akik versenyre készülnek, meló, család mellett is szakítanak időt a saját testükre heti akár 10 órát is. Hozzáteszem nem is néznek ki ezáltal úgy mint egy jól meghízott cethal.
De hogy ne is más példájával jöjjek, íme az enyém. Amikor még az edzősködés közelében sem jártam, voltam vagy 95 kg, főként a testépítő multamnak köszönhetően. Amikor felhagytam vele jött fel a zsír rendesen, 162 cm es magassághoz ez elég bizarr egy testsúly. Amikor elkezdtem hegyikerékpározni a cél a fogyás volt, fél év múlva azon kaptam magam, hogy versenyre készülök, gyakorlatilag úgy, hogy előtte 13 évig nem ültem kerékpáron sem, ma már 59 kg vagyok, és bár versenyt még nem nyeretem, nem is volt célom, a mezőny előkelő részén végeztem, 77 kilós testsúllyal egyébként életem első versenyén sem lettem utolsó, sőt!
Mindezt úgy csináltam hogy:
-heti 10-16 órát edzettem,
-barátnőm külföldön volt egy évig, tehát egyedül láttam el magam teljesen,
-két fősikolára jártam levelezőn,
-és napi 2x3 órában dolgoztam (nem edzőként)
Tehát a kifogás, az kifogás.
Nagyon jól tudom hidd el, hogy nem vagy Tour De France- os versenyző, és hogy nem is leszel soha nyilván, nem is ez a cél, csupán az energiaegyensúly példájaként hoztam fel pont őket. Ugyanazt kéne csinálnia mindenkinek aki fogyni akar, sportolni, sportoló életmódot folytatni táplálkozásilag is, csak kicsiben, tehát nem heti 30 órás edzéssel, hanem amennyit az idő engedi. Akinek meg így sincs ideje, az két okból lehet, vagy mert van, csak nem akar, mert lusta-----feltehetően ezért is hízott el -------------, vagy éppen ideje lenne, csak a körülményei, de ehhez előbb meg kell teremteni a feltételeit szépen apránként annak, hogy valaki testzsírt veszítsen.
Tehát a kondicíó és a jobb teljesítmény a cél, akkor a fogyás az csak egy velejáró pozitív következmény lesz. Sokan nem érik el a fogyási céljaikat, mert két hét alatt azt hiszik csoda történik.
Jah igen és vannak azok, akik tényleg nem tudják, mint hogyan, majd megkapják a választ és tényként elfogadják, és vannak a mindent magukra vevő akadékoskók, akik a menthetetlen kategória jeles képviselői.
Egyszerűen túlzásnak tűnt, amit írtál.
"... akadékoskodni mint egy kis tinédzser."
16 éves (II. osztály, gimi) lány vagyok. Szóval szerintem még bőven beleesek a tinédzser kategóriába.
"Sokan nem érik el a fogyási céljaikat, mert két hét alatt azt hiszik csoda történik."
Ismerős. Ezek általában azok az emberek, akik itt fel is adják, mert gyenge akaraterőjük van. Utána bezzeg siránkoznak, hogy nem bírnak fogyni. Nos, nálam ez nem így van :)
Testmozgás nálam: 2*20 perc, suliba gyalog naponta, 3*45 tesióra hetente (bár ez nem sokat ér), és városba sétálás, vásárlás (kb. 2-3 órás shopping körútak:DD lol), 2*60 perc teniszezés hetente.
Fogyok, rendesen, zsírból. Látom magamon. Lehet izomból is veszítek, de ez nem tűnt fel annyira... sokkal inkább az tűnt fel, hogy míg a karomon volt egy vastagabb hájréteg, kezd átalakulni, és sokkal jobban látszik az izom rajta, ill. a combomon is kezd látszódni.
Eléggé eltér a véleményünk, de mindegy. Azért köszönöm a választ. :)
Azt is bírom mikor mondják, hogy a zsír izommá alakul.:D Manapság a kedvenc dolog amit jót tudok röhögni:D
kezdet voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!