Gyors felszivodasu a ' tönkölybúza fehér ' lisztem?
Minden búza termék gyors ch, kivéve a pelyva.
Nyilván van egy érdekcsoport ami mást hangoztat, mert jót tesz a marketingnek a 'lassú ch' kifejezés, ilyen egészségb zi kamumarketing, ezen azért lássunk át :)
Határozottan érzelemmentes közlés volt. A keményítő felszívódása magas keményítő tartalmú növényekből pusztán megfigyelhető jelenség (semmi bajom azzal, ha valaki ehhez érzelmeket társít, közöm sincsen hozzá)
Ha nagyon biztosra szeretnék menni a kérdéssel-válasszal, akkor le kellene mérni. Glikémiás indexet és mellette inzulinszint változást.
Hiszen az alacsony glikémiás indexet sokszor azért kapják, mert mellette rohadt sok az inzulin. 'alacsony GI' , lassú felszívódás.. csak szépen elhallgatják, hogy olyan inzulin hatás mellett, mintha betolt volna az ember egy tábla milkát. Részigazság, úgysem kíváncsi rá a legtöbb ember.
Megy a vetítés, manipulálás, hiszen az emberek többsége tényleg, nem is tud otthon ilyeneket mérni, akkor meg lehet őket terelgetni, "ezeknek mindegy" alapon.
Óvatosan hinnék el ezt-azt :)
Szinte biztos vagyok benne, hogy nincs igazam.
Legalábbis ez a hozzáállás tök rosszul hat az egómra, ami jót tesz.
Vannak olyan gyulladásfokozó anyagok, amik mértékkel is krónikus, komoly ártalmakat okoznak. Szénhidrátot lehet mondjuk mértékkel enni, de pl. búza glutén, lektinek.. itt több elmélet is van arról, hogy mit tesz a mérték.
Egyik elmélet szerint szerepe van annak, hogy a nemesített gabonákban a magasabb fehérjetartalom révén a gluténtartalom is magasabb, illetve az élelmiszer- és a gyógyszeripar is több glutént használ fel, összességében nőtt a fogyasztásunk ami több betegséget okoz.
Másik megközelítés szerint aki érzékeny rá (és senki nem szokta tudni valójában mennyire érzékeny, csak a legsúlyosabb lisztérzékenyek vannak tisztában ezzel) annak kevés is rossz. Bár nem halálos, rövid távon.
Nem tudom, de én mindig ilyen csapdát láttam a mértékletesség túlzott hangsúlyozásában. Ezzel a nézetemmel most is egyetértek, csak ma már hozzáteszem, hogy ha nekem megfelel egy infarktus 43 évesen, de boldoggá tesz a pizza és hamburger akkor lehet, hogy nekem megéri és ebbe senkinek nincsen beleszólása, vagy megeszem őt is : )
Mivel pontosan senki nem tudja, ezert érdemes mindenből mértékkel enni. Mondjuk ha egy háztartásban szinte Csak 'rossz' minőségű táplálék található meg, kénytelen az illető (gyerek) abból enni többet...
Amugy mikor en tagadtam meg hosszabb tavon magamtol a csokit , nem tudtam aludni, folyton felebredtem hogy csokit akarok enni..ugyhogy ha valamit meg kívánunk azt azert meg kell adni magunknak.
Azzal indoklod meg, hogy egy luxuscikket (amit a világ nem kis részén kb. nem is ismernek) nem tagadsz meg magadtól, hogy nélküle nem tudsz aludni?
Nekem mindegy mit vetítesz saját magadnak.
Nyilván tudsz élni csoki nélkül is, ahogyan mobiltelefon és internet nélkül is tudnál (tudom, ezek erős szavak :)
Bár a maga módján a cukor, valamint a gabona fehérjék is függőséget okoznak, végülis drognak is számítanak (persze nem hivatalos nyilvántartás szerint). Ugye nagy tudatmódosító hatásuk nincs, de függőséget tényleg okoznak.
Na most ha függő vagy, rajtad áll, hogy továbbra is megadod magadnak az anyagot, vagy leszoksz róla. Egyik út sem jobb ám, baromság az a nézet, hogy le kell jönni a drogokról és akkor f@ sza gyerekek vagyunk. Semmivel sem több egy olyan ember aki lemond a függőségeiről, legyen az akár cukor, tejfehérje (sajt, vaj, tej) vagy valami kemény drog.
Viszont mindenki eldönti a saját életében mit enged meg magának, mennyire akarja károsítani magát. Nyilván nem lesz pontos adat arról, hogy egy-egy szokás pontosan mennyire lesz károsító hatású pont neked. Döntéseket hozol amikor így vagy úgy cselekszel, megindokolhatod magadnak, hogy szükséged van erre vagy arra, ezért nem is mondasz le róla, de én annyit megjegyeznék, hogy fölösleges saját magadnak vetíteni. Ha nem mesélsz be semmit, akkor is ehetsz akármit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!