Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » A tönkölybúza liszt tényleg...

A tönkölybúza liszt tényleg sokkal jobb, mint a sima fehérliszt? De a tönkölyliszt fehér formája is jobb, nemcsak a teljes őrlésű formája?

Figyelt kérdés
azt olvastam, nem hizlal, ezert áttérnék erre a lisztfajtára, de azért vennék fehér tönkölyt is, ha az is jó, mert a teljes őrlésűknek van egyfajta különös ize, igy inkább a fehért használnám pl. sütikhez
2011. márc. 7. 08:57
 1/5 anonim ***** válasza:

A tönköly és a sima búza a vitamin- és enzimtartalmában különbözik. A teljes kiörl. pedig abban különbözik a finomítottól, hogy az értékes részeket, amikben van a vitamint és a rost finomítás során lehántják, vagyis nem marad semmi, csak ami hízlal, de nem táplál.


NEM igaz, hogy nem hízlal, ugyanannyi kalória van nagyságrendileg az összes lisztben, csak a tk. élettanilag jobb.

2011. márc. 7. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
de a felszivodása lassubb nem?ez pedig szerepet játszhat abban, hogy ne hizlaljon annyira...nem??
2011. márc. 7. 16:00
 3/5 anonim ***** válasza:

Igazad van, lassabban szívódik fel a benne lévő rostok miatt, de ha ebből is annyit eszel mint a fehér testvéréből, akkor ugyanúgy el lehet hízni tőle. Azt tudni kell, ha valaki teljesőrlésű pékárut eszik, kevesebb mennyiségre van szüksége mint a fehérből, ugyanis a rostok hamarabb telítenek, és a tápanyag tartalom is sokkal magasabb. Lassan kell enni, jó alaposan megrágni a falatokat, mert a nyállal elkeveredve már elkezdődik az emésztés a szájban. Ha hagysz elég időt az evésre, akkor tapasztalni fogod, hogy kb. 20 perc kell ahhoz, akármennyit is eszel, hogy az információ eljusson az agyba. Ha ez megtörtént, akár egy falat ételtől is jóllakottsági érzeted lesz. Tehát nem kell ahhoz sokat enni hogy jóllakj.

Ha javasolhatok valamit, akkor ne sütiket süss szeretett családodnak, mert azokat valamilyen módon édesíteni kell, és az már nem egészséges. Nagyon finom indiai lepényt készíthetsz reggelire, ha összekeversz teljesőrlésű lisztet kb. 1 dl olíva olajjal, pici sóval, és kevés langyos vízzel. Kis lepénykéket lapítasz sodrófával, majd egy serpenyőben átsütöd pár percig mindkét oldalát hogy szép barna foltos legyen.Alája már nem kell semmi zsiradék, hisz benne van a tésztájában. Az én családom imádja, van hogy fokhagymával dörzsöljük be, van hogy pitaként gyros mellé adom. Mindenképpen tápláló, egészséges, és elég belőle fejenként egy darab, még a párom sem tud még egyet enni belőle, mert laktató. Szoktam ezt készíteni tk. rozslisztből, tk. tönkölyből, amúgy meg nyugodtan használhatsz keverve fehér és tk. lisztet, mert még igy is jobban jársz mintha csak fehéret használnál.

2011. márc. 8. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Az elsőnek igaza van, eltávolítanak belőle minden hasznosat, de ennek is oka van: így tovább eláll. Ez még 100 éve fontos tényező volt és nem is voltak tisztában az élettani hatásokkal, és mára fehér liszt lett az elfogadott, és csak lassan kezd ismét teret hódítani a teljes kiőrlésű.
2011. márc. 9. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:

A fehér (finomított ) liszt rosszabb, mint a teljes liszt.

A teljes lisztből készült étel fele annyi ideig marad az emésztőrendszerben. Ezért is van, hogy nem hízlal annyira.


Én azért választom a tönkölylisztet, mert egyrészt elvileg jól hasznosítja a szervezet, másrészt viszont nem szereti a fuzárium. A bio lisztekkel állítólag az a gáz, hogy nem vegyszerkezelik, így a gomba megtalálja hamar.


A tönkölyt nem szereti, így a bio tönkölyliszt a befutó nálam.

2011. márc. 29. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!