Most akkor fontos a cukor es ennem kell?
Azt mondta a biológia tanárom ,hogy ne tagadjam meg magamtol a szolocukrot, mert az agy 90%-ban ezzel mukodik, es nem tudja előállítani. Ezután meg hozzátette, hogy a legjobb szenhidrat az összetett ch (ez a teljes kiőrlésű?) es a cukor.
Akkor most ehetek egy kis cukrot vagy sem?
Márpedig léteznek fehérjét is jócskán tartalmazó zöldségek (már zöldséghez és a kalóriatartalmukhoz képest), még a nem hüvelyesek között is. A spenót pl. ilyen. De a málna fehérje/szénhidrát aránya is elég impresszív, bár az főleg víz és persze élmény, az az egyik kedvenc gyümölcsöm.
Mindig humoros számomra, amikor egy zöldség vagy gyümölcs alig kevesebb vagy akár több fehérjét vagy zsírt tartalmaz, mint szénhidrátot, de vannak ilyenek.
Hát, a biológia csak glükoneogenezisnek nevezi a dolgot, aztán hogy kiben mennyire működik..
Vannak egyébként ilyen félketogén, nem túl jó állapotok.
Van amikor nincs rendes ketózis, de kevés a bevitt ch és azt az izmok felveszik, közben az idegrendszernek is jó lenne.. és ez kortizol tüneteket okoz vagy fáradtságot, vannak azért apró buktatók.
ez olyan, amikor nincs még fiziológiás inzulinrezisztencia az izmokban, de van ketózis. Csak bizonyos szöveteknek így is kell némi cukor, alapvetően a máj megtermeli meg valamennyi szénhidrát, keményítő bemegy növényi táplálékokkal.
Csak ezt szépen fogják az izmok, és felveszik de mint a sicc. egy normál ember izomtömege némi sport mellett olyan lazán felveszi a szénhidrátot (nyilván nem annyit amennyi a nyugati étrendben van) de mint a sicc.
Na most ha felvenne szénhidrátot mert nem állt át ketonokra, nem alakult ki a fiziológiás inzulin rezisztencia (ettől nem veszik fel az izomsejtek a cukrot a vérben, hanem marad részben az agynak stb. cukorfüggő szöveteknek) elvileg ez ilyen se ilyen se olyan állapotot eredményezhet fáradsággal, emelkedett kortizolszinttel meg úgy ahhoz képest, hogy egyesek mennyire jól vannak ketogénen, ilyen kevésbé jó.
De ez az elmélet, én ezt csak olvastam olyanoktól akik ezzel foglalkoznak, sosem próbáltam igazán.
Ez érdekes, engem az szokott érdekelni, mi van, ha az ember annyi szénhidrátot eszik csak, hogy épp nincs ketózisban, de majdnem. Hajlamos vagyok azon a szinten mozogni, bárhol is van az nálam. De jól érzem magam úgy is, többnyire lehetetlen megkülönböztetnem a ketózistól.
Kérdező, ketogénben nem muszáj sok zsír, csak ugye akkor nem jutsz elég kalóriához. De a ketózishoz a szénhidrát- és fehérjeszintnek kell megfelelőnek lenni, a zsír mennyisége nem fontos. Aki semmit nem eszik, az is ketózisba kerül...
A közérzet egy érdekes kérdés. Állítólag az elektrolitok problémája miatt van a "keto flu", só, magnézium és kálium, ezekre kell figyelni. De nekem egyszerűen kellett egy hosszú szénhidrátszegény időszak, előtte azonnal zombivá váltam tőle s feladtam, nem akartam szenvedni. Pedig ha jól megy, akkor csodás, nekem kell az a plusz energia, amit a legtöbb embernek ad hosszabb távon :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!