Most akkor fontos a cukor es ennem kell?
Azt mondta a biológia tanárom ,hogy ne tagadjam meg magamtol a szolocukrot, mert az agy 90%-ban ezzel mukodik, es nem tudja előállítani. Ezután meg hozzátette, hogy a legjobb szenhidrat az összetett ch (ez a teljes kiőrlésű?) es a cukor.
Akkor most ehetek egy kis cukrot vagy sem?
Így van, szénhidrát nélkül is lehetne élni, csupán annyiból, amit megszerzel a zöldségekből. Az más kérdés, hogy csak félig tudja jól, ugyanis a szénhidrát is mikor lebomlik - na mivé alakul át? bezony, cukorrá. A napi szénhidrátmennyiség -amennyiben valaki nem tart fent ketózist - 50g, amit be kell vinni, hogy tökéletesen működhessen az agy is. Garantálom neked, hogy egy átlag ember töm magába annyi édességet és tésztát, hogy ezt 4x is átlépi egy nap, így teljesen feleslegessé válik a szőlőcukor.
A cukornak egyetlen esetben van jelentős szerepe: edzés után, mert a gyors felszívódásának köszönhetően telíti a hirtelen leürült glikogénraktárakat.
2-es.azért azt tegyük hozzá, hoh, a zöldségek kb tiszán szénhidrátbók állnak.
Kibébe a babféléket
Kamuzott.
Az agy is hasznosít ketontesteket, de valóban nem állít elő cukrot, mert azt a májad állít elő.
Szénhidrátot zöldségekből eszel, amúgy a májad termel, de pár kanál rizs pont elég arra, hogy kevesebbet kelljen előállítania a májadnak, de ne terheld túl vele a szervezetedet (ne hízz el s hasonlók).
Teljes kiőrlésű liszt összetett szénhidrát, mert keményítő. A tévhit csak annyi, hogy a keményítő azért mert összetett szénhidrát már egészséges is vagy lassan bomlik le. A keményítő többféle szerkezetű is lehet (egyébként cukorból áll), van gyorsan cukorrá bomló keményítő és lassan lebomló, sőt ezek át is tudnak alakulni egymássá. Van ellenálló keményítő, az nem is bomlik le cukorrá.. mindegy, jó téma az.
Lényeg, hogy nem jó sokat enni belőle, jobbak a zöldségek. Ha meg cukor kell, akkor termel a szervezetünk, de nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb szövetünk jól hasznosít zsírt is, a legtöbb szénhidrátforrás pedig annyira nem normális táplálék, hogy közben még kis mennyiségben is mérgező. Pl. teljes kiőrlésű liszt - glutén, lektinek.
Ha érted, akkor annyi az én leckém, hogy azt sem kell készpénznek venni amit a biológia tanár / könyv mond/ír/hisz/tud, meg azt sem amit én vagy más állít :)
Ez az egyik végső bölcsesség egyébként :)
Jaj! Bár mások már leírták, nekem is le kell: a szénhidrát még csak nem is eszenciális tápanyag! Ha semmit nem viszel be, akkor is megkapja a test az ő kis glükózát, fehérjéből átalakítva. De ha nem böjtölsz, akkor úgyis viszel be szénhidrátot, sokunknak már az is nehéz, hogy extrém szénhidrátszegényen étkezzünk (ami szerintem elég jó dolog, nekem mindenképpen az az egészséges, úgy érzem magam jól s meg is van a logika benne. van, akinek jóval több szénhidrát kell, ha másért nem, mert azt szereti, azzal sincs semmi bajom, de konkrétan szűk értelemben vett cukrot nem KELL enni).
Az agynak szükséges szénhidrátot lazán beviheted mondjuk zöldségből is, a keményítő is egyszerű cukorrá bomlik... Ha egyszer a fehérjéből is glükóz lesz, ha kell, gondolod, hogy csak a szőlőcukor jó az agynak, a zöldség cukra már nem? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!