Számít ez az egészségem szempontjából?
Sziasztok!
Kisebb koromban a tipikus magyar konyhát láttam mintaként, de mióta nem élek otthon, nagyjából sikerült felépítenem egy számomra egészségesebbnek tűnő életvitelt (amennyire utána tudtam keresni). Nem vagyok biztos benne (egyáltalán nem vagyok szakértő a témában), hogy tényleg hasznos lesz az egészségem és nem utolsó sorban a testsúlycsökkentésem szempontjából, ezért nagyon hálás lennék, ha vetnétek rá egy pillantást és véleményeznétek :)
- minden nap mozgok legalább háromnegyed-egy órát, biciklivel járok be órákra (minimum 10km, emelkedőkkel-mindennel) és 2-3 liter vizet megiszok
- minden finomított gabonát és cukrot elhagytam: teljes kiőrlésű rozs/búzalisztet, grahamlisztet használok, ha szükségem van rá, cukor helyett pedig nádcukrot/édesítőszert (bár ebből havonta nem fogy el fél kiló sem, csak ha sütök valamit)
- a zöldségekkel is megbarátkoztam, bár egyelőre főleg párolt vagy főzelékformában
- gyakran eszem gyümölcsöt, turmixban vagy simán
- hús (főleg csirke és darált pulyka, a hallal nagyon nehezen barátkozom) is hetente 2x-3x kerül az asztalra
- édességet hetente 1-2 alkalomra csökkentettem
- tejterméket, joghurtot is fogyasztok naponta
Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy indítom a napomat mindenféle szárított gyümölccsel/magvakkal/fűszerekkel ízesített zabkásával, tízóraira szendvicset vagy joghurtot fogyasztok (attól függ, hogyan alakulnak az óráim), ebédre többnyire valamilyen húst, főzeléket vagy egyéb nagyobb ételt, uzsonnára zöldségsmoothie-t vagy pirítóst eszek ilyen-olyan feltéttel (májkrém, avokádókrém, sajt, ilyesmik), a vacsorám pedig többnyire valamilyen párolt zöldség vagy tojásféle.
Ezek mellé persze mértékletességet társítok, lehet, hogy egészségesnek gondolom mondjuk a borsófőzeléket, de azért nem eszek meg egy egész lábossal.
Előre is köszönöm, hogy figyelmet szenteltek a kérdésemnek!
Igazából nagyon rossz. Mármint egészség szempontjából.
A teljes kiőrlésű gabonák hosszú távon betegségeket, elhízást okoznak. Már a tárdadalom nagyobb része túlsúlyos, ami persze nem engem zavar, elvileg az embereket. A betegségek is tombolnak.
Tejtermékekben lévő növekedési faktor is hízást okoz, legalábbis ezt segíti elő. A tejfehérjék gyulladásfokozók sajnos (mármint az embereknek, a szarvasmarhának nem).
Igazából ezt úgy is lehet nézni, hogy minden megevett gabonás étellel kevesebb normális zöldséget eszik az ember, és egy kicsit árt magának. Persze vannak akik viszonylag jól bírják ezt a táplálkozást, nem különösebben érzékenyek (aztán majd 50 évesen rákkal fekszenek be valahová..) és vannak akik már fiatalabb korban hízni kezdenek, allergiáik lesznek, narancsbőr és egyéb krónikus nyavalyák jöhetnek, csak a nem kifejezetten jó ételek miatt.
Nem akarok beleszólni az étkezésedbe, de szerintem gondold át, hogy mennyire szeretnél gabonákat enni, ha eszel akkor azok közül melyeket. A teljes kiőrlés például semmin sem változtat, az csak marketing szöveg.
Tejtermékeket is gondold át, szerintem. Nagyon sokan betegszenek meg miattuk. Aztán én nem tudom, hogy valami tiszta vidéken a legeltetett marha/kecske bioteje is ugyan úgy rosszul hat-e (elvileg igen, csak a tiszta életmód többi része meg védőfaktor ilyenkor) de az itthoni körülmények között nem szerencsés élelmiszerek ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!