Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Nemhogy nem fogyok, még...

Nemhogy nem fogyok, még híztam is?

Figyelt kérdés
Másfél évvel ezelőtt sikerült eleg sok kilótól megszabadulnom, amit nagyjából tartottam is. Sajnos a karácsonyi időszakban eléggé elengedtem magam és feljött 5 (!!) kiló. Január 2.-ától visszaálltam a normális étkezésre (reggeli: zabkása/tojásrántotta/rozskifli, tízórai: egy gyümölcs, ebéd: csirke/pulyka/hal/néha karajt is szoktam rizzsel, párolt/sült/nyers zöldségekkel, krumplit és tésztát havi egyszer eszem kb, vacsora: túró/joghurt/zöldségek/sonka/pulykavirsli (98% hústartalmú), néha azt eszem, amit ebédre. Két hete járok edzeni is, heti 3x1 órát. Január elején 64 kiló voltam, most pedig 66. 3 hét alatt nem fogytam, csak híztam. Szerintetek ez mitől lehet? Régebben ennyi idő alatt legalább 1-2 kg míniszban voltam... :(
2015. jan. 20. 08:39
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Legyél türelmes. 3 hét kevés idő.
2015. jan. 20. 08:46
 2/9 A kérdező kommentje:
Persze, tudom, hogy kevés. Csak máskor is volt már, hogy feljött 2-3 kiló, mikor elengedtem magam (pl nyaraláson), de amint visszaálltam le is ment 1-2 hét alatt a plusz. Most pedig 3 hét alatt híztam... Kicsit elszomorodtam, de persze folytatom.
2015. jan. 20. 09:01
 3/9 anonim válasza:
Lehet izmosodsz is, és az izom nehezebb, mint a zsír. Mármint ugyanannyi felületű. De az sem mindegy hogy miből mennyit eszel, mert ezekkel is túl lehet lépni a kalóriaszintet.
2015. jan. 20. 09:50
 4/9 A kérdező kommentje:
Kaloriabázisban számolom a kalóriákat már két éve, 1200 körül eszem, mikor nem mozgok, amikor edzek, akkor pedig 1300-1400 kaloriat viszek be.
2015. jan. 20. 10:00
 5/9 anonim ***** válasza:

Ilyen kevés kalória mellé még mozogsz is, akkor a szervezeted ezt stresszként érzékeli, átáll stressz üzemmódba és nem fog úgy reagálni a dolgokra, ahogy várod.

Lelassul az anyagcseréd, a pajzsmirigyed elkezd alulműködni, rengeteg izmot vesztesz majd és végeredményben elzsírosodsz. Ha nincs izom, akkor nincs mivel kalóriát égetni, tehát a mozgás sem fog érni annyit, mint szeretnéd. A tested plöttyedt lesz és tónustalan.

A leptin szinted leesik és nem fog menni rendesen a zsírégetés.

A természet ezt nagyon jól kifundálta ám, hogy amikor még van, csak kevés a kaja, akkor nem fogysz csak úgy le. A tested számára ez azt vetíti előre, hogy lehet nemsokára semmi se lesz ami ehető. Na majd akkor kéne felhasználni az evolúciós szempontból egyébként szent zsírt, addig meg minek.

Persze ilyen nem lesz és ne is legyen, hogy semmit se eszel. Hosszú távon külső kényszer nélkül nem is bírnád. De ugye régen megesett az ilyesmi, és hát a kis tested nagyon jól emlékszik még a zord kőkori körülményekre.

Szóval át kell gondolnod ezt a metodikát alaposan.

2015. jan. 20. 10:27
 6/9 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy volt, mikor tobbet ettem, 1600-1800 kaloriat (normalis etelekbol) es sajnos vagy hiztam, vagy stagnaltam, ezert alltam vissza az alacsonyabb kaloriabevitelre. Sajnos a fogyokuram elejen (96 kilosan, kb 0 mozgas melle ettem 1000 kaloria korul...) Hamar olvadtak is le a kilok, de persze nem birtam sokaig csinalni, ezert emeltem 1600-1800-ra, de ugy pedig nem ment le egy deka sem (ezt kb. 2-3 honapig csinaltam), utana bealltam erre az 1200-1400-re es igy sikerult elernem a 59-60 kilot (170 cm vagyok). Persze, amint nem figyeltem a karacsonyi idoszakban, vissza is jott 5 kg, ezt mindenkepp szeretnem leadni, illetve a vegso celom az 57-58 kg lenne.
2015. jan. 20. 10:39
 7/9 anonim ***** válasza:

azt is számolod, hogy mennyi a makrotápanyagok eloszlása? lehet, hogy összességében kalóriakereten belül vagy, de ha kevés fehérjét és sok (több) szénhidrátot eszel, akkor megáll a fogyás. abból, amit írtál, valószínűleg közel vagy a normál súlyodhoz és az utolsó kilókat mindig nehéz leadni/megtartani. próbálj trükközni a szénhidráttal. csökkentsd 1g/tsk-ra (vagy még kevesebbre), esetleg hintáztasd, egyik nap többet, másik nap kevesebbet, hátha rápörög az anyagcseréd.

ez a kaja része. aztán az sem mindegy, hogy milyen edzést csinálsz. van súlyzós edzés? ha aerobozol, zsírégető tartományban vagy?

valószínűleg amikor a96 kilódról kezdtél el fogyni ezer kalóriával (nagyon kevés), elég sok izmot elkaszáltál és az most megbosszulja magát, lassú a zsíranyagcsere.

2015. jan. 20. 22:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Probalok figyelni a makrokra, a feherjet es a ch-t tudom tartani es altalaban a zsir-t lepem tul... Nem tudom, hogy ez szamit-e. A heti 3 edzes ugy nez ki, hogy van egy intervallumos aerobik ora, egy spinning es egy trx, illetve heti 2x szoktam 1-1,5 orat norma tempoban setalmi. Sulyzos edzest nem csinalok. Szerintetek azt is kellene?
2015. jan. 21. 09:14
 9/9 anonim ***** válasza:

mindenképp!

a súlyzós edzés építi az izmot. izom nélkül nincs (zsírból) fogyás. természetesen testtömeget mindenféle kalóriadeficittel és mozgásformával lehet csökkenteni, de nem az a cél, hogy a mérleg kevesebbet mutasson, hanem hogy úgy mutasson kevesebbet, hogy szép az alakod, az izmaid megmaradtak, a zsír eltűnt. ezt csak úgy tudod elérni, ha fejleszted az izmaid, azt meg mással olyan hatékonyan nem lehet mint súlyzós edzéssel.

egyébként pedig könnyen meglehet, hogy a zsír átbillenése is okoz gondokat. ha ismered esetleg a testépítők szálkásító diétáját, ott nem is adnak meg más zsírbázisú ételt, mint amit a sovány fehérjékkel és szénhidrátokkal beviszel, plusz halolajkapszula, esetleg a salátára némi olívaolaj, aztán ennyi. ha sok a zsír, miért nyúlna a szervezeted a tartalékokhoz?

2015. jan. 21. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!