Mi az igazság a fehérjével kapcsolatban?
Összes kalória bevitel nélkül ez így nem pontos. :) Valaki tömegnövelés közben jóval többet eszik, és így jóval több fehérjét visz be, mint aki szálkásító diétán van. 1-2 g / tskg fehérjétől semmi bajod nem lesz. Sokan 3g körül nyomják és nem betegek, azért a vesét tudja terhelni, de ennyire extrém mennyiségűt úgysem visz be egy átlag ember.
Egyébként, vicces, hogy általában azok aggódnak a magas fehérjebevitel miatt, akik szinte csak szemét táplálékon élnek. Rájuk nem kell hallgatni. ;-)
Nem egyetlen jó arány van. De nem az arány számít, a szükséges fehérje- és zsírigényt grammban szokták megadni, egyedileg, a fehérje esetében minimum és maximum is szokott lenni, de ez diétafüggő is. A szénhidrát nem eszenciális tápanyag, ott nincs kötelező minimum, de persze sokunk nem bírná közel nullával. Ki kell tapasztalni, mi jó nekünk s mi felel meg a céljainknak (fogyás, tömegnövelés, miegymás, de a közérzetet is komolyan befolyásolni tudja a szénhidrátbevitel mértéke, s minősége is).
Zsírmentes testsúlykilogrammonként 1-2 g (vagy valamivel több) fehérje egész normális mennyiség, ezen belül attól függ, szálkásításkor és sok edzés esetén tipikusan több kell, mint máskor.
A dietetikusok arányai nem érdekelnek, a napjaim arányai elsősorban a kalóriabeviteltől függően különbözően alakulnak, de az ilyen 20/30/50-nek soha a közelében sem vagyok :) Inkább 15/77/8, ha jó napom van (bár hogy ez sikeres napnak számít-e nálam, az a kalóriabevitel függvénye).
Nálam a fehérje több, mint a szénhidrát, jelen életmódomban, de attól még teljesen jó egy ettől gyökeresen eltérő arány is. A fő, hogy az ember vigye be a szükséges mennyiségű s lehetőleg minőségű tápanyagot... Hogy melyik makrotápanyagra alapoz, az egyéni döntés. Életem során láttam már embereket fanatikusan a saját kedvenc stílusukhoz ragaszkodni s mindenkit rávenni arra, hogy csatlakozzon s lesajnálni azt, aki máshogyan él... Nekem ez iszonyúan intoleráns, plusz nem vagyok szakértő, örülök, ha saját magam számára megtalálom a jó életmódot... De elég bizonyos is vagyok benne, hogy nem mindenkinek jó ugyanaz, sőt egy ember is el tud lenni nagyon különböző életmódokon. Vannak ilyen példák, sokan szinte 180 fokos fordulatot tesznek...
Az a jó, ami Neked működik. Bár többnyire nem látod előre táplálkozásod hosszú távú hatásait, azért sok esetben már rövidtávon jelez a test, hogy ez így neki jó. Minek erőltetni valami másra, csak mert valakik szerint az csak úgy jó? Túl egyediek vagyunk s ahogy írtam, nem is csak egyféle helyes út van. Miért ne választhatnánk a legjobbat, legélvezetesebbet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!