Mit lehet enni, ha már semmit sem?
Ez a kérdés azokhoz szól, akik okoskodnak, a diéták úrnőjének tartják magukat és kiosztják a kérdezőket! Ha szerintetek a tojás, a sovány sajt, a párolt hal zöldségekkel és a gyógytea is hizlal, akkor ti min éltek? Almán? Mert néhány kérdésnél olvastam már ilyeneket! Most ez nem kötekedés, de mégis... A múltkor valaki belekötött a rántás nélküli lightos zöldbabfőzelékbe... Szerintem ennyi igazán megengedhető annak, aki nem drasztikusan akar lefogyni. Vagy ti mégis mit ebédeltek? Minden nap főtt karfiolt kelbimbóval? Tényleg érdekelne, hogy ilyen kikötések mellett hogy tudtok változatosan étkezni (mert hogy a változatos étkezés az ugye KELL)?
Bocsi, ha hosszú lett, de várom a válaszokat!





nem tudom h az okoskodók közé tartozom-e, de nekem ennyi szabályom van: dél után nincs semmi cukros vagy lisztes. vacsorára sok zöldséget eszek felvágottal és sajttal, valamikor tojást (legtöbbször főve), virslit. és iszom zöldteát is :) ha nagyon éhes vagyok lefekvés előtt is, akkor egy alma.
én azt bírom mikor azt írják h délután már ne egyél gyümölcsöt. azért a gyümölcs még mmindig jobb szerintem mint egy csirkepörkölt...






























No hát akkor nézzük a száraz tényeket. A változatos étkezés egyáltalán nem kell!!!!
Az emberi szervezet ugyanolyan, mint bármely emlősé. Meg kell neki adni a szükséges tápanyagokat, és akkor jól működik.
Sokan azt hiszik, hogy ha esznek reggel egy jó nagy bacon-ös rántottát kenyérrel, aztán ebédre valami levest mondjuk főzelékkel meg aranygaluskával, vacsorára meg bolognai spagettit, mákos gubával, akkor húúú ez milyen változatos....
Ez semmi más, mint sokféle ÍZŰ ennivaló!!! Gondolkozzunk csak. Lehet hívni mákos gubának, vagy gulyáslevesnek... tulajdonképpen léteznek fehérjék, zsírok, szénhidrátok, nyomelemek, vitaminok. A fehérje lehet növényi, a szénhidrát egyszerű vagy összetett, a zsír telített, vagy telítettlen. A szervezet számára ennyi és nem több. Az, hogy sokaknak az evés örömforrás, és élvezet, és emiatt össze-vissza esznek mindent, még nem lesz változatos.
A szervezetünknek szüksége van megfelelő mennyiségű fehérjére, jó összetett szénhidrátokra, és telítettlen zsírsavakra. Valmint sok vitaminra és ásványi anyagra.
Ha valaki egész életében minden nap 6-szor roston csirkét eszik barnarizzsel és pároltzöldséggel, valamint sokféle gyümölcsöt és friss zöldséget napközben néha, akkor ezerszer jobban étkezik, mint aki azt hiszi, hogy változatosság címén jó sok ilyen-olyan dolgok kell enni...
De baromi egyszerű... vegyük az oroszlánokat... nagyon ritkán betegek, nincsenek elhízva, tiszta izom az egész állat... mit eszik??? Zebrát antiloppal :) Húst-hússal, és hozzá zsírt... jóformán két dolgot eszik egész életében... antilopot, zebrát, na jó néha valami kaffer bivaly is becsúszik :)
Az ember kitalált rengeteg féle receptet a maga örömére, az ízek miatt... de ettől még a szervezetünknek ugyanúgy ugyanazokra a dolgokra van szüksége. Egyáltalán nem jó dolog változatosság címén finomított cukrokat, telített zsírokat, hidrogénezett, tartósított, emulgált förtelmeket enni...
A helyes táplálkozás attól helyes, hogy a legjobb minőséget adjuk a testünknek. Ez fedezhető a legegyszerűbb esetben 3-4 fajta ételből... Ez tény.. a szervezet nem nézi az ízét. Neki az a fontos, hogy jól tudja hasznosítani.
Nem azt mondom, hogy ne egyen az ember valami egészségtelent pusztán az élvezetért. Nyugodtan, legyen ez a teljes táplálékbevitel 10%-a... Az a rossz, amit még tolerál a szervezet, cserébe a jó 90%-ért. Mint amikor a kocsinkat is hajtjuk néha 2-3 percig végsebességgel. Nincs semmi gond, ha jóminőségű az olaj, tuti a benzin, és mindig megadjuk ami kell neki. De ha valaki elhanyagolja az autóját, (mint az ember amikor nem adja meg a szervezetének ami kell) ennek ellenére hajtja (stressz, munka, hajtás) sőt, még változatosság címén néha egy kis rossz minőségű olajat is önt bele, meg benzint... végülis minek bele mindig a legjobb... fő a változatosság!!! Na akkor előbb utóbb szétesik a verda :)
Az emberi test is ilyen... az ízeket csak mi érezzük, a szervezetünk csak a tápanyag minőségét nézi.
Hogy én mit eszem?
Lássuk csak ezerféle képpen elkészített zöldségeket. Párolva, grillezve, néha rántva, frissen salátának, rakottként sütve darált csirkemllel... egymillió féle recept van.
Húsnak csak csirkemell, pulykamell, tonhal, és mindig roston.
Köretnek barnarizs, köles, teljeskiőrlésű tészták, hajdina, bulgur, kuszkusz.
Rengeteg gyümölcs
Sok zabpehely, legtöbbször reggel, zabkásának megcsinálva...
Mézet használok néha, cukrot, édesítőt soha
Nem iszom cukros üdítőket, és 100%-osnak kikiáltott gyümölcsleveket
Túróból néha sovány, cottage cheese, néha mozzarella.
És amik becsúsznak: Hetente egyszer valami édesség, egy szelet süti. Nyáron mondjuk heti 5-6 gombóc fagyi. Havonta 1-2 alkalommal belefér akármilyen kaja. Lehet meki is, bár azt nem szoktam. De csirkepöri nokedli, vagy székelykáposzta, rántva valami, rántott sajt tartár.
Inni mindig teázom, vagy sima víz.
A vitaminokat pedig sajnos pótolni kell, még sok gyümölcs mellett is, mert ma már messze nincs bennük annyi vitamin mint 50 éve... Ez sajnos tény. A műtrágyának, vegyszereknek és génmanipulációnak köszönhetően. Illetve annak, hogy pl. a banánt leszedik már zölden, hogy útközben tulajdonképpen megrohadva érjen magyarországra sárgán... nem a nap érleli meg. Ha valaki evett már napon érlelt banánt akkor tudja mi a különbség.
Nekem ez így simán megy ahogy elmondtam, jókat eszem, mindig kitalálok valami újítást... Gyümölcsöket keverek sovány túróval, kis mézzel, egy-két szem dió, mandula... ezek jók édességnek, és nincs bennük semmi mű...
90 kiló vagyok 180 magas, férfi 28 éves. És amióta így élek (7 éve) azóta nagyon jól érzem magam.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!