Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A nyersvegán étrend tényleg...

A nyersvegán étrend tényleg ennyire energikussá és boldoggá tesz?

Figyelt kérdés

Youtubeon véletlen találtam rá egy, a témával foglalkozó videóra. A két legnagyobb csatorna, akik ezzel foglalkoznak: FullyRawKristina és FreeLee the Banana Girl. Boldogak, energikusak, szenvedélyesen beszélnek az életmódjukról, és igazán hisznek benne.

De más nyersvegán youtubeosoknál is ugyanezt tapasztalom.

Ráadásul sokakról kiderül, hogy korábban depresszióval küzdöttek, anorexiásak, bulimoásak voltak, kicsapongó életet éltek, és azt állítják, a nyersveganizmusnak köszönhetik, hogy újra egészségesek és boldogak.

2014. aug. 25. 12:26
 1/7 anonim ***** válasza:
70%
Igen, az ilyen pszichésen retardált egyének mániás szélsőségekben élik ki magukat, egyik végletből átesnek a másikba és mindig az aktuálisban érzik jól vagy rosszul magukat attól függően, hogy az autoszuggesztió hatására hol érzik magukat többnek, sikeresnek.
2014. aug. 25. 12:42
 2/7 anonim ***** válasza:

A magyarok is ezt mondják, lelkesek meg minden.

Ráébreszthetik az embert 1-2 dologra, remek receptjeik vannak (néhány azonnal helyet nyert repertoáromban), a nyers zöldségfogyasztást is helyeslem, viszont szerintem nekem nem való. Egyszer szívesen kipróbálnám egy időre, de nem a klasszikus stílusban, hanem zsírra alapozva a kalóriabevitelt.

A táplálkozás sokat számít, de az én boldogságom nem attól függ. Illetve függhet, iszonyú boldogtalan lennék hozzám nem illő táplálkozással s nyilván egy jó alap, ha megfelelő a tápanyagbevitel és élvezetes is minden étkezés. De azért nem csodaszer, csak sokat segíthet adott esetben, s biztos vagyok benne, aki öngyilkos lenne egy idő után, ha nyersvegánságra kényszerítenék... Nem mindenkinek való, ahogy pl. a ketogén diéta sem... Fizikailag, de főleg lelkileg simán inkompatibilisnek lehet lenni vele.

2014. aug. 25. 12:46
 3/7 anonim ***** válasza:

Nekem már csak azért sem való, mert a blogosok állíthatják, hogy kevés nyers étel és minden szuper, de szerintem átkozottul oda kell figyelni, ha nem akarunk hiányt szenvedni valamiből. Amúgyis oda kell figyelni, de egy nyersvegánnak még sokkal jobban. Már egy sima vegán sportoló is képes fehérjehiányt összeszedni, ha nem figyel eléggé, hiába van meg elvileg a tudása, hogy mit kéne ennie... Bár a szervezet sokat kibír s lehet, hogy van, akié annyira tökéletes, hogy mindig szól, ha kell neki valaki... Az enyém is ad jeleket, de azért... Lehet, hogy paranoid vagyok, de én inkább eszem ízletes házi tojást is, amit nem tudok megunni és semmi bajom vele :D

De van, aki vegán ketogénező. Nem egyforma kihívásokra vágyunk, no.

2014. aug. 25. 12:51
 4/7 A kérdező kommentje:

A 100%-os nyersveganizmust én sem bírnám. De Kristina már 9 éve ezen az étrenden él.

Freelee viszont nem teljesen nyersvegán, láttam egy videójában is, amint épp főz. Szerintem nincs is ezzel baj, én nagyon jó alapnak tartom a diétájukat. Rengeteg jó receptjük van, amivel lehet helyettesíteni az egészségtelenebb ételeket.

2014. aug. 25. 13:01
 5/7 anonim ***** válasza:
Vegán vagyok, de ezt a nyers irányzatot teljes hülyeségnek tartom, a főtt étel jót tesz a gyomornak. Nagyon sokan szenvedélyesek lesznek, ha rákattannak valamilyen táplálkozásra, akár paleós, akár vegán, szerintük már mindenkinek így kellene étkeznie, valóban vágynak a szélsőségekre és ezért nem lehetsz biztos benne, hogy igazából milyen egészségi állapotban vannak, mert egyik sem fogja bevallani, ha néhány év múlva kiderül, hogy mégsem jött be az étrend.
2014. aug. 25. 13:40
 6/7 anonim ***** válasza:

#5: De, olyan is van, hogy bevallja. Láttam már blogbejegyzéseket, ahol leírja, hogy 14 év paleózás alatt milyen bajai lettek és abbahagyja. Ami persze semmit nem mond a paleóról, hisz azt is lehet jól és rosszul is csinálni és a nem paleósok is megbetegednek.

A nyersevés nekem nem tűnik egyértelmű butaságnak, hiszen a zöldségek és gyümölcsök nyersen is ehető fajtái nyilván pl. több vitamint tartalmaznak nyersen. A főzés állítólag segíti a némelyikben levő tápanyagok felvételét, de ehhez nem értek, hogy olvastam a répára vonatkozólag, nem tudom, mi az igazság. A tápanyagok zöme megvan nyersen is ugyanúgy, a test is bírja a nyersvegánok példája alapján (voltaképpen nem olyan extrém régóta főz az ember, az állatok meg sosem, valamikor természetes volt a nyersevés, az evolúció sebességéről viszont megint nem tudok mit mondani, de a nyers ételektől nem szokhattunk el teljesen, hiszen mindig is ettük őket), inkább a sok kizárt ételcsoport aggaszthat sokakat, de itt még vannak is adatok, hogy miben mely tápanyagból kb. mennyi van (a felszívódás körül van inkább homály, illetve az ember körülményfüggő minimális, maximális igénye körül is).

Nekem mindig hasonló volt kicsit a paleo és a nyersvegán étrend, mivel egypár nagy ételcsoportot mindketten kizárnak vagy minimalizálnak. Persze az állati termékek és a főzés vagy ezek hiánya nagy különbség :) Viszont a nyersvegánok szinte teljesen paleósok, ha nem foglalkozunk az ételfajták mennyiségével (nem tudom, konkrét feltétele-e a paleónak a visszafogott gyümölcsfogyasztás, de ajánlják, az biztos, a sütizők pedig nem tartják be, ahogy a gyümölcsök hőkezelésének tilalmát se, bár az már szigorúan paleo, azt hiszem).

2014. aug. 25. 15:37
 7/7 anonim ***** válasza:
És közbe gyúrja magába a hamburgert..
2014. aug. 25. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!