Ételkeményítő vagy fehérliszt?





Az étkezési keményitö kalóraitartalma nem kevesebb, mint a liszté:
Krumplikeményitö 341
Kukoricakeményitö 351
Rizskeményitö 348
Buzaliszt (finomitott) 337
Szerintem teljesen mindegy, hogy mit használsz, csak ne sokat tegyél az ételbe.















a keményítőnek 85 g körül, a fehérlisztnek 75 g körül van a szénhidráttartalma.
én rántani nem szoktam. mivel cukorbeteg vagyok, próbálkozom más megoldásokkal:
a) amit az előző írt, hogy saját anyagával sűrítem a főzeléket
b) elhagyom úgy, ahogy van, és csak tejfölt adok hozzá (pl. lencsefőzeléknél teljesen elmegy a dolog)
c) zabkorpát adok hozzá (1 ek., amelyben kb. 3-4 g szénhidrát van).
Köszi utolsó.Nekem is gond van a cukrommal mióta ilyen nagy a súlyom.172/84
Hol és mennyiért tudok venni zabkorpát?





szia, én vagyok a diabeteses. én furcsa mód egy plázában találtam meg a legolcsóbban. az Árkádban szoktam venni, fél kiló olyan 400 Ft kb.
egy evőkanálnyi zabkorpa kb. 5 g tömegű, és ez kb. olyan 3-4 g szénhidrátot tartalmaz.
azért szeretem a zabkorpát, mert teljesen semleges az íze. ha főzöd az étellel, megduzzad, kicsit grízes lesz az állaga, ezért én tényleg csak habarni szoktam, és így szinte észrevehetetlen. volt, hogy liszthez hasonlóan zsiradékban lepirítottam a főzelékbe tétel előtt (néhány másodperc elég neki!!!), és úgy is remekül funkcionált.
ha most eszel először zabkorpát, javaslom, próbáld ki "tejbegrízként": forró tejjel öntsd le (pár percig hagyd duzzadni), keverj hozzá egy pici édesítőt, vaníliaaromát, és ha belefér a szénhidrátmennyiségedbe, egy kis gyümölcsöt is rátehetsz. nagyon finom!
én már odáig elmentem, hogy ha rossz cukorbeteg napom van (magas a cukrom front vagy egyéb miatt), akkor zabkorpából sütök palacsintát. sokszor magába a tésztába keverem a kakaóport, így csokis lepényt kapok. a zabkorpában az a jó, hogy sokkal több nedvességet magába szív, mint a graham-liszt például. ez utóbbiból nem tudtam ilyen jó palacsintát készíteni.
de persze még én is tanulom a cukorbeteg szakmát, nem vagyok régi motoros (két és fél éves vagyok).





nem cukorbetegek sűríthetnek burgonyával is - nekünk ez nem túl jó.
egyébként van a neten egy írás egy cukorbeteg blogon, nézd meg:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!