Futással kapcsolatban kérhetnék egy kis segítséget?
155 cm magas vagyok, 54 kg. Heti 6x eljárok futni reggel és este is .
Ez kb. 16-20 km-t jelent /nap. (tehát 8-10 km reggel és este is)Guggolásokat is végzek. Emellé gondoltam még más kardió edzést is. Szerintetek mi lenne jó? És futás előtt vagy után végezem? Másik kérdésem pedig az lenne,hogy futásnál ez a táv már sok ? (amúgy 50-50 percet vesz igénybe) Azért kérdezem,mert oké,h van utána izomlázam (comb környéke),de egyáltalán nem vészes,térdeim sem fájnak.
Emellett persze diétázom is (este 6 után nem eszek,csökkentettem az adagokat, kevesebb Ch,több fehérje,több folyadék,sok gyümölcs és zöldség.)
Cél:fogyás, állóképesség növelése és izmosodás (persze nem brutális módon. xd ) Hozzátennem,fogyás alatt nem azt szeretném elérni,h vékony legyek,csupán laposabb hasat,feneket,vékonyabb combot szeretnék. Kb.6 kg fogyásra gondoltam.
Ezzel csak az a baj, hogy a fogyás és az izmosodás egymással ellentétes folyamatok, a kettőt egyszerre nem lehet kivitelezni, ugyanis fogyáshoz kevesebb kalóriát kell bevinned, mint az alapanyagcseréd, izomépítéshez pedig többre van szükséged.
A két folyamathoz más és más edzésformák az ideálisak, tehát fogyáshoz aerob edzés kell, ami 125-130-as pulzus mellett, tehát viszonylag alacsony intenzitáson, de megállás nélkül történik, legalább 30 percig. Izmosodáshoz értelemszerűen súlyzós edzés kell, ezt a periódust érdemesebb előbb beiktatni, mert minél izmosabb vagy, annál több kalóriát használsz fel a nap során, így a diéta is jobban fog mennyi egy magasabb izomtömeg mellett, és persze formásabb, feszesebb, tónusosabb is leszel - gondolom ez a cél. :)
Állóképesség növeléséhez pedig kardió edzés az ideális, tehát magas intenzitáson (max pulzus 80%-a), ez sem a fogyást sem az izomépítést nem zárja ki, viszont elengedhetetlen mellette a megfelelő fehérjefogyasztás, ugyanis az nagy energiaszükséglet miatt ilyenkor a szervezet az izmokat kezdi bontani mint viszonylag könnyen hozzáférhető tápanyagforrás, tehát nem csak ez miatt, hanem mert sportolsz, érdemes beszerezni fehérjeport a megfelelő diéta mellett (tejsavófehérje koncentrátum lenne a legjobb, ezt edzés után és este is fogyaszthatod, mert lassan és gyorsan felszívódó fehérjét is tartalmaz).
Kedves 3. válaszoló! Esti futás után általában csinálok magamnak egy turmixot.
Amúgy az esti futás az néha délután fél 5-5 körül valósul meg...(nem mindig tudom úgy intézni a dolgaim,hogy az esti az tényleg este legyen:/ ) értelemszerűen így ilyenkor "rendesen" vacsorázok is
"Amúgy értelme sem sok van. Ultramaratonra készülsz?"
Ja. Egyszer haverral futottunk két fős váltóban az Ultrabalatonon, ami fejenként kb. 11o km. Arra készültem heti 5o-8o km-rel. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!