Milyen lisztet használsz? Alacsony glikémiás indexű lisztet keresek, ami nem 1000 ft.
Nem nagyon fogsz találni.
A liszt általánosan: gabona őrlemény, vagy valamilyen más magas keményítő tartalmú őrlemény.
Ami nem magas keményítő tartalmú liszt, azt meg mint mai divat túlárazva adják. Két fajta alacsony GI liszt van (pontosabban 2+1)
Az egyikek a maglisztek, amikben egyszerűen kevés keményítő van, az olajat már kipréselték belőlük. Takarmánynak használták, ma rájöttek hogy drágán el lehet adni. Drága, mert az emberek megfizetik az árát, vagy mert egyszerűen egy mandula például drága, a balőle készült liszt sem lehet olcsó.
Másik csoport a búza és szója fehérjével 'feljavított' búzaliszt. Nyilván a búza fehérje gi értéke alacsonyabb mint a keményítőé. Ócska szemét ez, de a divatja miatt túlárazott. Természetesen a búza és a szója fehérje mérgezőnek számít.
3. csoport végülis a teljes őrlésű lisztek, de valójában nem alacsony a glikémiás indexük. Az egy mérési hibából következik, és elterjesztették hogy alacsony. De ez kamu.
Mostanában már magkenyeret sem eszem sűrűn, de ha mégis, elsősorban olajos magot, kisebb részben maglisztet használok (kendermagot amúgyse tudok venni, de nem baj, a kendermagliszt igen lassan fogy nálam, viszont rém poénos, de gondolom van, aki nem szereti).
Az 1000ft/kg szerintem teljesen baráti szint, az én kenyérféléim "liszt" része ott szokott mozogni, illetve kicsivel alatta. Úgyhogy a végeredmény olcsóbb, mint egy tescós akciós buci, csak éppen sokkal jobban laktat (részben a több kalória, részben a makrotápanyag-összetétel miatt). Nem beszélve arról, hogy sokkal, sokkal jobban eszik és bizonyára finomabb is, bár tökmás. Tescós bucit még nem ettem s már nem is nagyon fogok.
A kedvenceim mondjuk pont drágábbak, de az élet már csak ilyen :) Senki sem kényszeríti az embert, hogy kenyérfélével lakjon jól, azt hiszem. Egy kezdő vega paleósnak még fontos lehet, de meg lehet oldani nélküle.
Az a helyzet, hogy magkenyérre alapozva is olcsóbban lehet enni, mint egy átlagember, nem értem, mit kell pont a liszt részen spórolni, ha csupa túlárazott felesleges dolgot veszünk lépten-nyomon. De ha nem ezeket, akkor kicsit költséges, de értelmes dolgokat. Most az, hogy a legolcsóbb elem ára párszorosára emelkedik, miközben sokkal laktatóbbá és jobbá válik, összességében olyan rengeteget nem számít az ételköltségekben.
Ja és a lenmag az, ami megfelel a feltételnek, bár én személy szerint élből kerülöm a sima lenmagkenyereket. Nagyon szeretem a lenmagot, de ha sok van benne a kenyérben, azt nem bírom. Az 1 deka len 1 tojás típusú inkább rántotta, mint kenyér alkotások jobbak, de távolról sem költséghatékonyak s amúgyis inkább tojásételek.
A rizsliszt keményítő, szénhidrátbomba, nem alacsony GI, pedig a kérdésben az a kitétel szerepel, éppcsak glutén nincs benne. Amúgy hasznos cucc, én búzaliszt helyettesítésére használom pl. ajándék mézesekben (de répatortába is remek). Próbáltam olajos magot is, ráadásul mandulát, finom lett, de grillázsszerű, nem mézes süti. Rizsliszttel olyan lett, mint amilyennek lennie kell.
nagyon-nagyon ritkán van szükségem lisztre, ezért külön azt nem is vásárolok, hanem ha kell, 1-2 evőkanálnyi zabpelyhet ledarálok, és kész, nekem eddig tökéletesen bevált mindenhez
(500g 200 Ft)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!