Mit gondoltok, ha sütőben sütöm a rántott csirkét, és nem bő olajban, zöldségkörettel belefér?
Nem a zsiradéktól leszel kövér, a kérdés nagyjából értelmetlen.
Hogy glutént és cukrot kensz a csirkére, az már kevésbé jó.
De ha szénhidrátszegény, gluténmentes panírban készítesz húst, nem magas omega6 tartalmú zsírban sütöd, akkor semmi olyat nem teszel amitől krónikus beteg, elhízott lennél.. majd amikor betolod hozzá a kenyeret, tejet vagy müzlit, akkor valóban az elhízásodért teszel. De a hússal vagy zsírral nem, ez még mindig alapvető élelmiszer az embernek, nem betegségokozó.
"még a dietetikus is a sütőben való sütést javasolja"
Attól még nem feltétlen van igaza.
Ugyanis már többször kimértem, hogy sokkal kevesebb olaj fogy ugyanannyi hús sütésénél, ha bö olajban sütöm, mintha sütöben.
Egy kg csirkecomb sütéséhez a sütöben 1 dl olajat szoktak javasolni, a fritözben viszont nekem soha nem fogy több, mint 0,3 dl, és ennek egy része még nem is a hús bundájába kerül, hanem kifröcsög. Emmellett ha papírtörlöre szeded ki a húst, az még ezt a keveset is kiszívja belöle.
Ennek az az oka, hogy ha kellöen forró az olaj, akkor a bunda azonnal megsül és nem tud többé olajat bevenni. Ha meg a sütöben a hideg olajban együtt melegszik az olaj meg a hús, akkor az összeset a panír szívja fel.
Persze hogy sokat iszol, egyrészt a fogyókúra kategóriába jellemzően súlyproblémával küzdő emberek írnak, a súlyproblémával küzdő emberek pedig jellemzően tejet vagy tejterméket fogyasztanak. Ami őket ugyan úgy fejleszti mint a szarvasmarha borjakat, csak míg egy borjúnál a fejlődés az izomzata és a csontozata fejlődését jelenti (ráadásul nekik a kazein fehérjék nem okoznak gyulladást, összességében nekik pont a tehéntej hatásai az egészségesek) addig felnőtt embernek a fejlődés, anabolikus hatás már zsírsejt fejlődést illetve sejtburjánzást (daganat) jelent. Ezért nem eszünk tejterméket, mert mi már sehova sem akarunk fizikailag fejlődni (kivéve testépítés..)
A másik amiért tejet eszel és ezen nem lepődhetek meg az, hogy a dietetikus szövetség karöltve a tejiparral mindenhol erőszakosan terjeszti az egészséges sőt esszenciális tejfogyasztás mítoszát, megerősítő bizonyítékok teljes hiányában. Ha én valamit bármilyen plakáton, tv reklámban, újságban és egyéb reklám felületeken hirdetni tudok, az hitelessé válik az emberek többségének. Az persze az emberek hibája, hogy ilyen könnyen engedik manipulálni magukat..
Egy szó mint száz, szerintem változtathatnál. Egyszerűen csak újra át kell gondoolnod, hogy vajon mekkora szükséged van most tejivásra. Ugyan így újragondolhatod, hogy milyen zsírban sütöd a rántott húsodat és mibe panírozod. Merthogy nem a kis mennyiségű panír anyagi vonzata fogja bedönteni az otthoni kasszát szerintem, hogy búza panírt használsz vagy olajosmag őrleményt például, nem valószínű hogy hatalmas költség különbséget jelentene viszont élettanilag kaphatsz egy tisztának tekinthető ételt vagy kaphatsz egy inkább problémás, gyulladásfokozó lisztes ételt is.
Az első verzió zöldségkörettel jó eséllyel megalapozhatna egy hosszú, egészséges, krónikus betegségektől mentes életet míg a lisztes verzió sajnos a legtöbb embernél ezt nem igazán teszi lehetővé, érdemes szembenézni vele, hogy hosszú távon nem jól tolerálunk bizonyos táplálékokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!