Egészséges olcsó kaják? Életmódváltás úgy, hogy senki sem támogat? A többi lent, jó hosszú lesz.
20 éves lány vagyok, világéletemben túlsúllyal küzdöttem. Kiderült, hogy PCOS-em van, már 16 évesen. Szeretnék egészségesen táplálkozni, lefogyni. DE!
Mindig nekikezdek, bevásárolok egy-két dolgot, zöldségeket stb. Sajna nem túl jók az anyagi körülményeim, így nem tudok csirkemellet, halat enni folyton, sőt még a disznóhús is drága a számomra. Viszont egy idő után a bevásárolt kaja megromlik a hűtőben, mert egyszerűen nincs ötletem mit készítsek belőlük, amit suliba is elhordhatok, ahová fél hétkor indulok és este akár 8 körül érek haza.Az érdekelne, hogy akinek kevesebb a pénze és erős időhiányban is szenved az hogyan oldja meg az evést?
A másik problémám az, hogy a családom baromira nem támogató. Nem eszem cukrot és fehér kenyeret már régen. Annyit nem tesznek meg, hogy ha éppen boltba járnak hozzanak nekem teljes kiőrlésű kenyeret, még, ha az árát odaadom sem, mondván, hogy mutymuruty. Folyton olyan kajákat csinálnak amit nem ehetek, de szeretem őket. És sajna az örökös kétkedés és nem támogatás miatt mindig visszaesek, pedig szeretem a párolt zöldségeket, magvakat és húsokat! Egyszerűen mégis abbahagyom 2 hét után... Tudom gyenge az akaraterőm, meg nem is akarom igazán stb. De baromi nehéz így, hogy senki nem támogat. Párom hozza folyton a nasikat, hiába könyörgöm, hogy ne tegye, a bnőm meg nem tudja velem együtt csinálni, mert nem egy helyen lakunk és van személyi edzője.
Hosszú körítés után a lényeg: olcsó, gyors, egészséges és elhordható kajatippeket szeretnék (a paleo sem áll távol tőlem, csak annyira drága nekem, de ha vki mond tippeket szívesen csinálom)! Plusz néhány dolgot, ami megerősít és segít amikor éppen mindenki piszkál, ha egészségeset eszek!
Előre is köszönöm mindenkinek!
Egyél MINDENT változatosan, ne csak azt, amiről azt állítják, hogy egészséges. Semmivel sem egészségesebbek, mint a hagyományos ételek, csak drágábbak, és a forgalmazókat gazdagítják. A paleo ugyan most divat, de hosszú távon tönkre megy bele a szervezet.
Cukrot is kell enned mértékkel, és a fehér kenyér sem hízlal, ha nem sokat eszel belőle.
Inkább mozogj sokat, egyél sok gyümölcsöt, és egyszerre ne egyél sokat. Akkor nem fogsz hízni.
PCOS
- semmi gabona, semmi tej, cukor
Túlsúly: nagyon vidd le a keményítő és cukorfogyasztásodat. Helyettük zöldségeket nyersen, párolva, sütve fogyassz, persze husival, hallal, tojással..
Olcsó:
Belsőségek, idény zöldségek a legolcsóbbak - de jók.
"Annyit nem tesznek meg, hogy ha éppen boltba járnak hozzanak nekem teljes kiőrlésű kenyeret,"
Jobb is. Ha már sz.arnak a témára, legalább nem dőlnek be olyan hülyeségekbe, hogy a redvás barna liszt ami még drága is jobb lenne mint a kevésbé redvás fehér liszt. Amik egyébként ugyan olyanok..
Majd ha elköltözöl otthonról, lesz saját háztartásod - vagy pénzed külön kajára, akkor elkezdenek változni a dolgok.
Addig keresni lehet mit tudsz kihozni a szinte semmiből.
Írok neked egy sorrendet ételek terén.
Legrosszabbak a búza, rozs lisztek = gluténos keményítő
Jobbak a gluténmentes keményítők (még mindig olcsók, de még mindig nem jók az anyagcserédnek) kukorica, rizs, zab.. Itt van a cukor is. Mindenki tudja hogy nem jó, de például lehet jobb mint szintetikus édesítők.. kerülni kéne, főleg fogyás alatt. DE A GLUTÉNMENTESSÉG MÁR SEGÍTI A TESTET A NORMÁLIS MŰKÖDÉSBEN, legalábbis sok tapasztalat erről árulkodik.
Fogyásnál fontos még a tejmentesség. Ez nem pénz, hanem szokás kérdése.
Innentől már jó dolgok jönnek. Szinte az összes zöldség jó kaja, ha ilyeneket tudsz enni akkor szerencséd van!!!
Gyümölcsök is elmennek, de okkal nem ajánlják őket fogyás alatt..!
Húsfélék, írtam, próbáld panír, tészta, rizs nélkül enni.
Kompromisszumok: sikereket érhetsz el és nem jelent óriási nagy váltást, ha elkezded vegyíteni mondjuk a gluténmentes gabonákat sok zöldséggel és valami húsfélével, vagy tojással.
Elvben nem ezt ajánlom, gyakorlatban viszont kezdésnek segíthet:
Pufirizs tojásrántottával, sonkával.. megvan a ropogós kenyerészerű rész is (bár ha belegondolunk a pufirizs rohadt drága) viszont ha mértékkel eszed, eleinte jót tehet a fogyásnak.
A kínaiak rizslevest esznek kenyér helyett. Nyomnak egy kis szénhidrátot leveses rizzsel, ez egy semleges (és olcsó) cucc, ha nem is éppen fogyókúrás.. de segít jóllakni, sok zöldséggel kell enni, meg amivel szereted. Reggeli, ebéd ötlet.. Valamilyen mértéket viszont tartani kell a rizsevésben, szerintem legjobb ezt is kerülni.
Ki lehet próbálni hogy vesztek liba/kacsazsírt, és husival, zöldekkel ezt eszed. Eltelít hosszú időre, finom és tápláló. És ilyen összeállításban MAXIMÁLISAN támogatja a fogyáshoz szükséges folyamatokat (vércukorszintet, hormonszinteket).
Nem tudom hogy sikerült-e elhordható kajatippeket adnom, én zöldséges ételeket, húsételeket hordok műanyag dobozban (ez így fogyókúrázóknak IS jó) vagy nyers zöldségeket szalonna/sonka csíkokkal (fogyózóknak is) vagy gyümölcsöt (ez nekem jó, fogyózóknak viszont csak mértékkel!)
A családdal sok sikert. Jól meg fogják nehezíteni a dolgod. Nem tudsz leülni és komolyan beszélni velük? Tehát azokkal a kajákkal amiket neked nem nagyon kéne enned magukat is tönkreteszik - idővel. Muszáj erre gyúrniuk? Nem lehet pár hónap szünetet tartani, hogy az ő szervezetük is pihenjen kicsit? Hassál rájuk valahogyan.. kicsit akarjanak ők is tenni magukért.
Apa olyan szinten elzárkózik a dologtól, hogy hűha. Ha csak kenyér lenne, akkor boldog lenne. Folyton süticsokikenyér kombó.
Anya simán csak passzív.
Beszéltem már velük annyiszor... De sajna tipikusan az az ember vagyok, aki millió egy diétába belefogott és megbukott ezért amikor nekifogok, szkeptikusak, piszkálnak.
Ráadásul Meforalt kellett elkezdenem szednem, szóval muszáj lenne összeszedni magam, ezért beleástam magam az egészséges táplálkozásba és menne ésszel, okosan. És tényleg csinálnám, nem csak egy hóbort, nagyon fontos az egészségem és nem szeretném, hogy a PCOS magával rántson! És ehhez kértem is segítséget anyától, aki ápolónő. Nem sokra mentem vele, nem segített nekem, ismét megbuktam...
Amúgy nem olyan gáz a helyzet a súlyommal kb 15 +kg. A Meforal is csak a PCOS miatt kell, amúgy minden értékem tökéletes nélküle is (nyilván a női hormonok nem annyira).
Csak annyi kellene, hogy ha letérnék, valaki oldalba bök, hogy héé nem kéne!
Menj el futni valakivel, aki támogat.
Tojásos lecsó
Spenótfőzelék főtt tojással
Rántotta
Lecsós máj rizzsel
Rizseshús
Annyira egyet tudok érezni a kérdezővel,Én 27 éves srác vagyok és most 90 kg,nemrég kezdtem el paleózni(TáplálkozásHarcművész válaszai felkeltették az érdeklődésemet a téma iránt,utánaolvastam és megtetszett a dolog gondoltam ezt végre hosszútávon is tudom tartani,és a húst mindig is szerettem).A család hát az kemény dió volt nálam is,a gyúrás mellett (hülyén ettem) felhíztam 100 kg-ról 120 kg-ra.A fogyásban való támogatás a részükről annyi volt (mert ekkor már fájtak a súlyomtól az izületeim):Fater:ne zabálj annyit baz@meg,Anyu:mindig kitalálsz valami hülyeséget(de azért mindig segített csak idővel),Nagymutter:á ugyan már apukám úgyis feladod 1 hét után,Nagyfater:már megint mi ez a fas@ságod?Tehát így nehéz főleg ha otthon élsz.Én úgy csináltam hogy a "már csak azért se hagyom abba" elvet követtem.Egyedül azt sajnálom,hogy anno ezt az elvet nem a paleoval csináltam(akkor m,ég nem hallottam róla),hanem a Norbi diétával,de evvel is lefogytam csak hát egészségre nem jó ellenben a paleoval.
Rengeteg kitartást kívánok,soha ne add fel!
Nekem is sikerült pár év alatt 30 kg lefogyni,neked is sikerülni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!