Nagy mennyiségű fogyás után megváltozhat az anyagcsere gyorsasága?
Gyerekkoromban túlsúlyos voltam 15éves koromban elértem a 75-80kgt is. Azóta másfél év alatt szigorú diétával lefogytam 53kgra, rengeteget futottam, a lábaim szép szálkásak is lettek tőle.
Idén nyáron azt vettem észre, hogy mégha többet is eszek és nem is edzek mellette akkor sem hízom, sőt volt hogy fél kilókat fogytam is.
Az anyagcsere felgyorsulhat? Régebben nem voltam az a tipusú ember aki sokat eszik és nem hízik, mostanában viszont már tényleg beállt a súlyom.
Az anyagcsere gyorsasága azt jelenti, hogy mennyi energiát használ fel a tested egy nap ahhoz, hogy ellássa magát, fejlődjön, regenerálódjon, életben tartson. Az alap anyagcserét ki lehet számolni a BMR (Basal Metabolic Rate) kalkulátorral. Minél nagyobb az ember súlya, annál "gyorsabb" az anyagcseréje, minél többet fogy, annál lassabb lesz, annál kevesebb sejtet kell ellátnia egy nap.
Magától csak úgy nem gyorsul fel az anyagcsere, csak úgy nem fog több energiát igényelni. Minél többet mozogsz, annál több energiát fogyaszt a tested egy nap, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Egy vékonyabb testnél az izomzat nyom még sokat a latba, minél több izmod van, ahhoz annál több energia kell, hogy a test fenntartsa.
Röviden: fogyással lassul az anyagcsere, amit mozgással és izomgyarapítással lehet fokozni. Nálad valószínűleg az izomzatod okozta azt, hogy nem híztál a nyáron, de ezt ne vedd úgy, hogy mostantól nem kell figyelned magadra. Továbbra is mozogj sokat és akkor nem kell majd lemondani a finom falatokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!