A Body for Life diétában ezt hogyan értelmezzem?
A leírás szerint: "Étkezéseid 40-50%-át szénhidráttartalmú táplálékok alkossák, ugyanilyen arányban válaszd a fehérjéket, míg a fennmaradó csekély mennyiség növényi olajokból, diófélékből álljon."
Kérdem én: 40% mi? Tömeg? Térfogat? Kalóriamennyiseg?
Pl.:
Megeszek 100g tőkehalfilét. 78 kcal 14g fehérje 1g szénhidrát 2g zsír.
Akarok enni hozzá krumplit. Krumpli (100g): 80 kcal 2g fehérje 19g szénhidrát 0g zsír
Ha a tömeget nézzük, akkor 100g krumpli kell 100g halhoz.
Ha a szénhidrát-fehérje arányt nézzük, akkor 14g fehérje(hal)-hez képest ide 14g szénhidrát kell, vagyis krumpliból 75 g.
Ha kalóriamennyiségre vetítjük, akkor 97g krumpliban van ugyanannyi kcal, mint a 100g halban.
Ha pedig térfogatra nézzük, akkor 1 csészényi krumpli jóval nehezebb mint ugyanennyi hal.
De ezt eljátszhatjuk még sok minden másra is, és sok ételnél egyáltalán nem mindegy hogy melyiket nézem a nagy kcal- vagy tápanyagkülönbségek miatt.
Valaki esetleg tud valami értelmeset mondani ezzel kapcsolatban?
Hát, ez tényleg érdekes megfogalmazás. Általában kalóriamennyiségre értik.
Ha bevittél 14 gramm fehérjét ahhoz 14gramm szénhidrát kell, mert 1gramm fehérje ugyanannyi kalória mint egy gramm szénhidrát, és a diéta szerint a kettő ugyanolyan arányban legyen.
fehérje 40 - szénhidrát 40 - zsír 20 százalékát tegye ki a bevitt kalóriáknak.
1 gramm fehérje és szénhidrát 4 kalória, de 1 gramm zsír 9 kalória.
Köszönöm a gyors választ, amúgy én is ezt tartottam valószínűbbnek.
Viszont akkor meg azt tartom furának, hogy 1db tojáshoz (90kcal) olyan 450g paprikát, 600 g retket vagy 750g uborkát ehetek, hogy ellensúlyozzam! xD
Jó, nyilván nem mindegy, hogy mit mivel kombinálunk, de azért mindig vannak ilyen csodásságok.
brokkoliból meg több kilót :D
De ez így van rendjén ,tápanyagoknál fontos a sok fehérje, viszont térfogatra meg súlyra a nyúlkajának kell dominálnia az emésztés meg a vitaminok miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!