Szerintetek is felháborító, hogy a paleosok mindenre, ami nem paleos azt mondják, hogy szemét és kukába való?
Örök téma: az egészséges kajálás vagy a hagyományos kajálás a drágább.
Az a probléma, hogy ez a kifogás valakinél jogos, valakinél nem. 70 rugóból meg kevesebből kenyeret eszik az ember, de fölötte már lehet zöldséget és húst-belsőséget venni. Lehet nem bio-t, de mégsem kenyér. Ez már túlragozott kérdés, sokan spórolnak de esznek értelmes ételeket mint költekezőbb embertársaik. Kinek mi a fontos. Sajnálom azt aki jól akar enni de nem tud, én sem tudok úgy enni ahogyan szeretnék (azért nem sajnálom magam).
Ez az alapkérdésen nem változtat: az olcsó kenyér nem lesz alkalmas fogyasztásra ha egészséget akar valaki, a tápos hús nem lesz olyan minőségű mint a jó takarmányon tartott állat. Ezeken nincs mit segíteni, lehet morogni, de ezek tények. Azon kell felháborodni és változtatni, hogy rabszolgaságban élnek emberek, napi kenyérért dolgoznak. Na ez felháborító és tenni kell ellene.
De nem értelek, 'nem kell mindenkinek azt csinálni'.
Elvileg mindenki egészséges és szép akar lenni nem? Ez itt a fogyókúra rovat :)
Akkor meg miről van szó? :)
Jaa hogy jó lenne sütikét is enni.
Arról van szó, hogy nemcsak paleo létezik, hanem sok eredményes életmód váltás is.
De maradjunk az eredeti kérdésemnél. Tovább a paleoról nem szólok.
Csak a kérdésedre válaszolva, igen, tényleg felháborító bármilyen ételt 'kukába valónak titulálni'.
Az viszont más kérdés, hogy mekkora pazarlás a vacak étel gyártása, egy egyébként jó alapanyagot agyonízfokozózni-cukrozni vagy úgy általában mekkora idő/energia/pénz pazarlás műkaját gyártani és mekkora kizsákmányolás ezt elérhetőbb opcióvá tenni a szegényebbek számára. Mindenki ehetne egészséges, minőségi ételt, és ez a felháborító, ez a gusztustalan.
Ma én is majdnem feltettem egy hasonló kérdést. Ez a paleó borzasztóan sarkít és túloz ,nekem is zavaró.
"A szénhidrát fogyasztás felelős a cukorbetegségért, együnk inkább zsírt." Érted.
Mintha azt mondanám hogy a közlekedés felelős a közlekedési balesetekért, intézze mindenki a dolgát telefonon.
Igaz, igaz ...
(Mintha a telített zsírnak nem lenne köze az inzulin érzékenységhez és millió betegséghez ugyanúgy.)
Egy időben az volt a trend hogy az elhízottak és betegek túl sok zsírt esznek, most ezt kötelező százszázalékosan kifordítani a szénhidrátra. Mintha kötelező lenne csukott szemmel bűnbakot keresni. Pedig annyira egyértelmű hogy a nem megfelelő zsír és szénhidrát fogyasztás együtt fordul elő, és az elsődleges egészségügyi tényező mégis a mozgás mennyisége.
Abból meg hogy a legtöbb embernél (95%) nem mutatható ki glutén érzékenység, paleós logika szerint az következik hogy majdnem mindenki érzékeny rá.
Sorolnám még ha ezzel bárkinek változtatnék a véleményén. De aki akarja gabonát eszik aki akarja az meg szalonnát, önmagában egyik sem zárja ki a hosszú életet vagy az egészséget. De sem az egészségesebb egyedek sem a nagyon öregek túlnyomó része jelenleg nem paleós, tehát egyetlen igaz módszerként hirdetni igen téves dolog.
Ha belegondolok én is használom a szemét kaja kifejezést, de somlóival meg sült krumplival meg jégkrémmel tényleg nem lehet diétázni. Mértékkel bármit lehet enni, főleg akinek nincs súlyproblémája.
De ha tényleg jó testet akarsz akkor nem lehet elsumákolni meg megmagyarázni magunknak a félmegoldásokat. Piszok élesen meg kell húzni a határt.
Tiszta kaja - szemét kaja.
És kész.
Csak így lehet sajnos, ha komolyabb célod van annál minthogy hozz egy átlagos formát és bírj kocogni 10 métert a busz után.
#16: Szerintem is felháborító, hogy miket képesek ételként eladni a boltban :( Brrr. Persze az üzlet számít, az emberek egészsége nem.
#11: Nyilván van ilyesmi is, de ebben az országban azért nem azt látjuk, hogy a többség kenyeret vesz meg rizst és ha sok pénze van, akkor minőségi húst, zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, ésatöbbi. Nem, inkább túlárazott élelmiszeripari vackokat négyféle édesítőszerrel (persze nem jófélékkel, hanem műízű és valószínűleg kicsit sem egészséges borzalmakkal), kukoricasziruppal, ízfokozókkal és miegymásokkal, meg cukros joghurtokat (amikben a kalória zöme üres és értelmes tápanyag nem sok akad benne), chipset és kólát, persze mást is, de ilyet azért elég sokat vesznek. Főleg az lenne humoros, ha nem lenne tragikus, amikor a gyk-n adják elő, hogy nincs pénzük egészséges ételekre, de a chipset simán tolják kólával és fagyival.
S bár nem szoktam TaplalkozasHarcmuves ama nezetet osztani, hogy ha tobbe-kevesbe helytelenul taplalkozik az ember, akkor tutira mindenféle betegsége lesz, mert ez nincs így, vannak szerencsés emberek és amúgyis sok tényezős a dolog s vannak fokozatok a helyes étkezésben is, azért felmerül bennem az, hogy azért az sem feltétlenül olcsó, ha az ember tönkreteszi a testét, kiesik a munkából, majd a kis nyugdíját gyógyszerre költheti étel helyett... Magyarországon a többség azért nem él akkora nyomorban, hogy ne legyen semmi választása. Ha nagyon-nagyon szegény lennék, akkor sem ennék kenyeret. Amíg nem jut eszembe valami jobb, rizst ennék olcsó zöldségekkel és zsírral (ha több a zsír, kevesebb rizs is elég, ami jó, mivel szénhidrátdús táplálkozás mellett nekem sokkal több kalória kell a jóllakáshoz), plusz amit találok vadon (szeder, alma, szőlő, ízletes rizike, őzlábgomba, dió, faeper, frissen és csak szolidan elütött fácán). S persze finom tojást a szomszédból, legfeljebb nem napi sokat. A kevés tojás is jó dolog.
Paleósokról szól a kérdés, de ők ne szóljanak hozzá csak aki hajlandó szidni őket? Furcsa felfogás.
A silány élelmiszert nem kidobni kell, hanem meg sem venni. Az amerikai angol hivatalosan is "junk food"-nak, szemét kajának nevezi ezeket, tehát ne az elnevezésen akadjatok ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!