A szőllőcukor hizlal?





bár a nevben benne van, hogy cukor, de mégis más mint a kristálycukor. Hízlalni nem hízlal olyan hatalmas mértékben, inkább energiát ad. Pl segít beépíteni bizonyos dolgokat a szervezetbe. Az élővilág egyik alapvegyülete, azt mondják rá, hogy: "vegyileg kötött napenergia".
A fotszintézis során a klorofill molekulán szén-dioxidból és vízből szőlőcukor keletkezik a napfény energiájának felhasználásával.
Az állati és a növényi szervezetek egyaránt tartalmazzák, mint általános "energiatároló" molekulát.
A vér szőlőcukortartalmát vércukornak nevezik. Koncentrációja felnőtt emberben, éhgyomorral 4,0 - 4,5 mmol/l (70-100 mg%) Mindenképp ajánlott a rendszeres fogyasztása (persze nem ipari mennyiségben:))





bocs, a készítését kifelejtettem. Szóval: Iparilag keményítőből állítják elő hidrolízissel (híg sósavval, nyomás alatt)
előfordulása: A legelterjedtebb szerves molekula a Földön.
A legfontosabb diszacharidok (pl. répacukor) illetve poliszacharidok (keményítő, cellulóz, glikogén) építőköve.
Mint "monomer" megtalálható gyümölcsökben és a mézben illetve a vérben





Persze hogy. Mint minden cukor. Különbség csak a felszívódás idejében és így az inzulinreakcióban van, mivel ez a leggyorsabban felszívódó szénhidrát. (gyakorlatilag azonnal felszívódik)
Ezért CSAK sportolóknak ajánlott, nekik is csak annyi, amennyit fel tud használni az izomzatuk, mivel a felesleg nagyon könnyen zsírrá alakul.
Nem sportolóknak szerintem még rosszabb, mint a többi cukor. (a hirtelen és nagymennyiségű inzulinkibocsátás az eredeti szint alá sűlyeszti a vércukorszintet)





1+2 válaszoló!
Ennyi erővel be is linkelhetted volna:
Mondjuk akkor nem tűntél volna ilyen okosnak :-)))
Csakhogy ez nem válasz, mivel nincs gyakorlati haszna.
Elmondanám:
A dextróz az egyik legroszabb választás egy diétában.
Ha már cukor, (és akkor is csak reggel, és edzés után)
akkor fruktóz, vagyis gyümölcscukor.
Kb. 30 %-al édesebb a síma répacukornál, tehát kisebb mennyiség is elég, és sokkal lassabban szívódik fel, tehát az inzulinválasz is mérsékeltebb és hosszan elnyújtott lesz.
Márpedig a stabil inzulinszint a fogyás elsőszámú alapszabálya.
Azonkívül -szemben a dextrózzal- főzésálló és jól oldódik.





Abszolút nem!!!!!!!!
A többiek nem értenek hozzá!
A szőlőcukor nagy része már a szájüregben felszívódik, és kapásból az Agy hasznosítja.
Ezért szoktak bekapni néhány szemet vizsga, vagy doga előtt.
Jobban tudsz koncentrálni.
(azért nem szabad túlzásokba esni, mert akkor tényleg hízlal)










ÁÁÁÁ Ne idegelj már!
Minden cukor az agyba (is) kerül. Attól hogy a szőlőcukor gyorsabban szívódik még nem fog többet felvenni belőle az agyacskád. A többi zsírrá alakul, méghozzá gyorsan. Mitgondolsz miért kell lassan felszívódó ch.-t, rostokat enni diéta alatt? Pont ezért, hogy ne hirtelen kapjál egy nagy inzulinadagot, aztán meg ne zuhanjon le a vércukrod, hogy jól elájulj a vizsgán.
Ja és elmondod majd, hogy milyen emésztőrendszer működik neked a szádban, ahonnan állítólag felszívódik a dextróz?





Igenis, a szőlőcukor már a szájüregben felszivódik.
(persze ha nem eszel meg egyszerre 1 zacskóval)
Mivel a szőlőcukor tulajdonképpen gyümölcscukor, ezárt nem hízlalhat!
Gondolj bele ezzel az erővel az összes gyümölcs hízlalna!
Az meg kizárt!!!





Hallod, ennyi bearomságot?
Egyedül találod ki ezeket?
A szőlőcukor NEM gyümölcscukor, SEMMI köze hozzá. Ha figyeltél volna, már leírtam. A gyümölcscukor fruktóz, a szőlőcukor dextróz, nézz utána légyszíves ha érdekel én nem fogok ilyen alapvető tényeket itt magyarázgatni.
És igen, minden gyümölcs hízlal, mivel minden szénhidrát kalóriatartalma ugyanannyi, csak a glikémiás indexük és a felszívódási ütemükben különböznek. Ez olyan mintha azon vitáznál, hogy 1 kiló toll könnyebb ,mint 1 kiló vas.
A leggyorsabb a szőlőcukor a leglassabb az rost, a többi meg a kettő között. A diétázóknak az utóbbiak kellenek.
ENNYI, ez tény, nem értem miért kell fantáziálgatni ilyen szájban emésztésről. Ez valami városi legenda?
(amúgy a vékonybélből szívódik föl, de lehet, hogy fülből is :-)))
Csak hogy értsed, itt a glukózról írnak, ami a vérben található cukor, és ami gyakorlatilag szőlőcukor. (azért van, mert átalakulás nélkül szívódik fel)
A többi szénhidrátból is glukóz lesz, csak átalakulás után.
Amúgy a glikémiás index táblázat is a szőlőcukorból indul ki, aminek az értéke 100, a többi mind kevesebb.
Ezért írtam hogy direktben szőlőcukrot enni a legrosszabb választás, arra kell törekedni, hogy minél alacsonyabb GI -je legyen a bevitt tápláléknak. 55 alatti Gi ajánlott.
Angolnyelvű táblázat (magyar nyelvűt nem találtam hirtelen, ami ennyire részletes):
Remélem tudtam segíteni, én a magam részéről lezártam a témát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!