A szervezetnek egyáltalán nincs szüksége a kenyérre?
Rengetegen írják, hogy ha diétázunk, ne együnk kenyeret, mert a fehér kenyér "káros", a péksütemények tele vannak cukorral, ráadásul még a teljes kiőrlésűek sem tartalmaznak sokkal kevesebb kalóriát (tudom, más a GI értékük).
De lehet tényleg elhagyni a kenyeret az étkezésből?
178 cm és 70 kiló vagyok, kevés zsír van rajtam, amit nyárig szeretnék leadni. Minden nap mozgok (kb. 2 órát), nem eszem krumplit és rizst, de reggelire a szendvicset két szelet kenyérrel eszem. Ha valóban nem tanácsos a kenyér, akkor mit egyek reggelire, ami tartalmas és az egész napos kemény munka és sport alatt is kitart?
Köszönöm
Nincs, gabonára sem. Bár egyes vegán sportolók már támadtak eme elég megalapozott véleményem miatt... Pedig más vegán sportolók sosem esznek gabonát...
Soha senki nem tudott nekem olyan tápanyagot mondani, ami a gabonában megvan, szükségem van rá és nem tudom másból bevinni vagy másból létrehozni a testemben. Talán mert nincs is ilyen.
Lehetnek speciális emberek, akik gabona nélkül nem működnek, fogalmam sincs, de olyan sokfélék vagyunk, olyanról is hallottam, aki hús nélkül nem működik, pedig egy normál embernek az teljesen oké. Azt sem állítom, hogy nem lehet kényelmes, kellemes, praktikus gabonát enni adott esetben, de csak mert valaki nem teszi, még mindent be tud vinni egyéb táplálékkal, amire szüksége van.
Főleg a megragadható és dolgokhoz ehető kenyérféleségek kedvelését értem meg, én is eszem olyat (élhetnék nélküle, de így sokkal jobb), de gabona speciel nincs benne.
# 10/12 (Edzői válaszom)
"A szervezetnek egyáltalán nincs szüksége kenyérre." Ezt írtad... Ez egy baromság.... Te mégis, hogy képzeled el a hántolatlan gabona bevitelét? Elrágcsálod magában?
Persze, manapság sok őrült van, aki vagy húst nem eszik, vagy anyámkínját nem eszik.... mert divatozik... de kb. semmi értelme...
A fehér kenyér kérdése... a testépítők valóban nem esznek, ellenben esznek fehér rizst... na most, mi is a különbség? Nem azt mondom, hogy a fehér kenyér kell mindenáron, de néha diéta alatt is meg lehet enni, főleg edzés után, amikor gyors szénhidrátokra van szükség! (Tudni kell, mikor mit lehet büntetlenül...) Én pl. csak és kizárólag fehér kenyeret eszek, mert saját edzésmódszeremnek köszönhetően gyors az anyagcserém még 31 évesen is! Van, hogy éjfélkor megeszek 3-4 tényér bolognai spagettit fehér tésztával, ami minden, csak nem diétás...
Szálkásításnál persze én is visszaveszek, de ne keverd össze a profi testépítők étkezését az átlagemberével! Egy profi testépítőnek a zsírszintje 10-12% tömegnövelés alatt is, ami ekkor is kb. kockahas, csakhogy versenyen 6-8%-ot kell hozniuk! Azért nem esznek egyáltalán fehér kenyeret, mert ettől a kevés zsírtól rendkívül nehéz megszabadulni, ekkor már durva zsírégetőket használnak, vízhajtókat, és a verseny előtti héten már csupán 1-2 dl vizet isznak egy nap!!!! Egészségtelen! (A veséjüket is kockáztatják!) Ők is tudják, de ez verseny, munka, amivel pénzt keresnek! Ne ebből induljon ki egy átlagember!!!!!!
Nem igazán tudom, te nagyobb mennyiségben hogyan vinnél be CH-t, ha nem eszel kenyeret? (maradt a rizs, burgonya?) A diétás étkezés is tartalmaz kenyeret, nyilván teljes kiőrlésűt vagy korpás kenyeret! A búzakorpa nem oldható rost tartalma a legmagasabb! 100 g-ból több mint 30 gramm! Ez nem szívódik fel, azaz nem hizlal, mert nem ad energiát, azonban telít! Sem a rizsnek, sem másnak nincs ilyen magas nem oldható rosttartalma!
A zöldségek, gyümölcsökben is van nem oldható rost, tudod hol? A héjában! (Mert ez a cellulóz, ami főként a kemény szárat, illetve héjat építi fel, mint a gabonánál is.) Mit csinál az ember? Meghámozza az almát, a répát, a burgonyát stb... Mennyit visz be ebből? Semennyit! Ha nem is hámozza meg, akkor is, hány gramm egy alma héja? Nagyon kevés... Na, ezért van szükség a gabonára, amit kb. el sem tudok képzelni máshogy, mint kenyér formában bevinni! (Persze, hozzá is lehet külön keverni a búzakorpát ételekhez...)
Ami a te általad mondott 40% CH-t jelenti diéta alatt. Megint a reklámokból jövő hülyeség... Valóban a testépítők lemennek ilyen alacsony szintre 40% CH, 40% fehérje, 20% zsír! Diéta alatt, ami mindössze 2-3 hónap! Azonban, mint mondtam, a testépítő nem átlagember! A profi testépítés egészségtelen! Ez a táplálkozás is! A túlzott fehérje bevitelnek számtalan káros mellékhatása van! Bélgyulladás, magas vérnyomás, Kalcium kivonás a csontokból, köszvényt, emésztési problémákat, puffadást okoz! És mint mondtam, ők annyira minimális zsírtól akarnak megszabadulni, ami máshogyan nem lehetséges!
Egy átlagembernek, ha ezt követi, az lesz a vége, hogy minden baja lesz, valamint előjön a jojó effektus, amint elkezd normálisan enni, többek hízik vissza, mint leadott! (Ráadásul iszonyat drága 40% fehérjét bevinni!!!) Amit megadtam 55-60% CH, az az alap, amin személytől függően kell változtatni, de nem ennyire! Ugyanis, ha csökkented a kalória bevitelt, akkor a CH mennyisége is alapból csökken! Az emberek azért nem tudnak fogyni, mert össze vissza csinálnak mindent, divatoznak, és profikat másolnak! De még azt is rosszul!
A kenyérre ugyanúgy szüksége van az embernek, mint pl. húsra (hiába divatoznak a szójával, amiről megint csak lehetne írni bőven, hogy mennyire egészségtelen a férfiaknak...) Nyilván, főként teljes kiőrlésű, korpás kenyeret kell enni, de ha valaki néha akar enni fehér kenyeret, semmi baja nem lesz tőle! Csak épp edzés után egye! És sok zöldséggel! Mint ahogy cukrot is lehet enni, azt is mértékkel! És főként vagy edzés alatt, vagy edzés után! (Ha többet sportolsz, akkor pedig még többet ehetsz! Egy maratoni futó CH szükséglete 70-80% és főként gyors felszívódású CH-ból! Aki egész nap ül, vagy fekszik, az pedig ne csodálkozzon, hogy semmi nem használ...
Itt mindenki marhaságot hord össze. Nincs szüksége a szervezetnek kenyérre. Aki azt írta, hogy szükség van rá az megindokolná, hogy miért? Miben segíti a magas szénhidrátú kenyér az ember működését? Milyen vitaminok vannak benne esetleg? Ne vicceljetek már. A kenyér i.e. Y. században jelent meg. Az előtt az emberek szerintetek hogyan éltek kilencven s annyi évig? Nem paleoról beszélek egyáltalán, de a kenyér az egy felesleges cucc ami csak lassítja az emésztést, és nem tesz jót a bélrendszernek sem. A pekszovetseg.hu-n pl. ezt írja:
"A táplálkozásélettani szempontból igen kedvező gabonamagnak köszönhető a Tápláló, Ízletes és Olcsó élelmiszer, a kenyér létrejötte. A kenyér egyedüli abban, hogy tartós fogyasztás esetén sem unható meg, tehát nélkülözhetetlen élelmiszer."
Kedvező gabonamagvak? Igen, persze, gazdaságilag, mivel Olcsó.
Nézzük a második mondatot: Nélkülözhetetlen élelmiszer, mert: nem unható meg. Heee?
Itt is van egy cikk:
Első kommentekben olvastam valami olyasmit, hogy csak képről ismeritek a kenyeret. Van benne valami, csak lehet, hogy ti nem értettétek meg. Persze egy szivacsszerű, lisztes sütött cuccot is lehet kenyérnek nevezni, ha úgy tetszik, de közel sem jár a valódi kenyérhez, amit ti esztek. Jártam én már Magyarországon Auchan-től Tesco-ig de rémisztő mit adnak ott el kenyér néven. Persze néhol itt, Erdélyben is vannak ilyen termékek, de én ismerem azt a nagymamám által sütőtt kenyereket, cipókat, amiket régen falatozgattam.
Hogy el lehet-e a kenyeret hagyni az étkezésből? Naná. Én nem eszem. Könnyebbnek érzem a gyomrom, nem érzem azt kajálás után, hogy: Úristen, most sziesztáznom kellene. Habár a tk. kenyerekről nem tudok nyilatkozni, de azt sem eszem, feleslegesnek tartom. Inkább kétszer annyi zöldséget eszem. Ja amúgy inkább egyél héjában főtt krumplit, mint egyebet.
Reggelire ehetnél energiát adó gyümölcsöket, vagy szénhirdátosabb zöldségeket illetve tojást.
Nem kell áttérned a "kecsketáplálkozásra", hiszen mozogsz és kemény meló van, de ne olyanokat egyél ami hátráltatja a szervezeted/anyagcseréd működését. Olyan táplálékot vigyél be, amiben vitaminok, hasznos anyagok vannak. Hogy energiád is legyen oda szénhidrát kell, szóval dél-körülig mehet a ch, de azután (Ha fogyni akarsz), mindenképp csökkentsd. A gabonákba nem szeretnék bele menni, de olvasgass ezzel kapcsolatosan sokat, gondolkodj, majd mérlegelj. Sok sikert és Egészséget!
13
"Te mégis, hogy képzeled el a hántolatlan gabona bevitelét? Elrágcsálod magában? "
-zöldségekből és zabpehelyből biztosan több rostot viszek be mint a lakosság 80%-a a kenyérrel meg péksüteménnyel.
-nem ismerek olyan fajta tápanyagot hogy "hántolatlan gabona"
-konkrétan a fehér kenyérben alig van bármilyen rost, pontosan a feldolgozás miatt.
Egyébként úgy tudom a magas CHt rizzsel szokták bevinni a testépítők, igaz hallottam én már lekváros tésztát is tömegelésnél. De nem hiszem azt hogy a kenyér az mérgező lenne vagy az ördög műve, csak diétában nem javasoltam.
Egyébként megint sok mindenben igazat adok és teljes kiőrlésű dolgokat azért fogyasztok. De aki egész életében nem eszik semmilyen kenyeret, helyette csak főtt gabonákat az sem fog semmiben hiányt szenvedni. Nehogy már a finomra őrölt liszt olyat tartalmazzon amit az egészben lévő gabona nem.
14
Egy dologban nem értek egyet.
A kenyér szerintem kifejezetten könnyen emészthető és azért esszük annyi minden ,főleg zsíros dolgok mellé, hogy ne feküdje meg a gyomrunkat. Persze lehet hogy a fehér kenyérbe túl sok glutént raknak amitől szinte már ilyen ragadós nyúlós lesz, és ez egyeseknek problémát okoz. Nem akarom megcáfolni a tapasztalatodat de az emberek nagy részének nincs ilyen tapasztalata a kenyérrel. Abban egyetértünk hogy felesleges kiegyensúlyozott táplálkozás esetén.
Búza tartalmaz: B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, fehérjét, rostokat, foszfort, szerves sókat tartalmaz. (Különösen a nem emészthető rosttartalom a magas.)
A búzát már i.e. 3000 körül termesztették.
100 gramm burgonya 2 gramm rostot, míg 100 gramm búzakorpa 30 gramm rostot tartalmaz. Ellenben a burgonya több vizet tartalmaz.
Valahogy képtelenek vagytok megérteni, hogy egy étrendnél nincsen olyan, hogy ezt vagy azt nem lehet enni! Az arányok a fontosak! Az én kalória szükségletem napi 3-4000 kcal! 91 kg vagyok. Tudod, hol lennék, ha nem ennék kenyeret? Kb 2 km után meg kéne állnom, mert a kecske étkezéssel soha nem tudnék elég energiát bevinni! Én egy futással, ami akár 20 km közel 2000-2500 kcal-át égetek el!
Ha egy napra előírok 400 gramm CH-t, abból te nyugodtan ehetsz 100 grammot kenyérként! Abszolút nem fogsz hízni! Ha 400-at írnék elő kenyérből, akkor sem híznál, mert nem léped túl a 400-at! Csak épp nem sok értelme lenne, mert nem változatos...
Na de kiszálltam, aki akar, úgyis elmegy edzőhöz, aki fel is tudja mutatni, amiről beszél, ezáltal hasznos tanácsokat ad... Mert ügye pl. az utolsó is fel tud mutatni magán mindent, amiről beszél? Tudja, mi a különbség az amilóz és az amiláz között? Tudja, mi az a niacin, valin? Ha eljön velem futni, bírja az én tempómat? Olyan az állóképessége, mint az enyém? És fel tud mutatni egy normális izomzatot... (És nem, nem használok szteroidot.)
Inkább a mesterséges adalékokat kell mellőzni, és a cukros üdítőket! Vagyis azt is lehet, de inkább igazi gyümölcsből szódával napi max 2 dl-t, ha fogyózol!!!!
"fehér kenyérbe túl sok glutént raknak amitől szinte már ilyen ragadós nyúlós lesz, és ez egyeseknek problémát okoz."
Igen, én is pontosan a gluténre céloztam. Nem kell ahhoz lisztérzékenység, hogy valaki a glutént nehezen tudja emészteni. A lényeg: kenyérre nincs szüksége az embernek. :)
# 15/16
1) Hántolatlan gabona: ezt hívjuk úgy, hogy teljes kiőrlésű gabona - liszt! A rizsnél a hántolatlan a barna rizs!
Zabpehely: szintén gabona!!! Fura, hogy különbséget teszel a búza és a zab között! Persze, van különbség pl. más a vitamin összetétel stb.. és a kenyérliszt (búza) több glutént tartalmaz... De glutént tartalmaz: búza, tönkölybúza, rozs, árpa, vadrizs, zab. Fura, hogy a zabbal nincs bajod? :)
Gluténmentes: köles, hajdina, kukorica, rizs...
Mi az hogy sok glutént tesznek bele? A bolti szarokba nem glutént tesznek, hanem mindenféle térfogatnövelőt! Ami nem glutén! Egyébként, ki mondta, hogy bolti szart kell venni?
Kenyér: összekevered otthon a lisztet vízzel és sóval, és kész a lapos kenyér! (Kovász nélkül nem fog megkelni, olyan lesz, mint pl. a pita.) De csinálhatod zab és búza keverékéből is. 2 perc összegyúrni, és aztán megsütöd. Kovásszal több idő a kelesztés miatt...
Glutén: mi a baj vele? Semmi. Annak probléma, aki lisztérzékeny, mert nem tudja megemészteni. Mindenki más ehet glutént! Ez kb. ugyanolyan marhaság, mint hogy ne egyél gombát diéta alatt! Vagy, amikor kitalálták, hogy a paradicsom rákkeltő...
Kb. minden héten akad egy idióta, aki szerint ez vagy káros! Megeszel két szelet kenyeret reggelire? és mégis, mi bajod lesz tőle? Egyetlen mellékhatása, hogy jól laksz! :)
Mekkora flame war... Pedig csak az volt a kérdés, hogy szükség van-e kenyérre az emberi testnek, amire az a válasz, hogy nem. Mindenki döntse el, mit eszik, de attól még kenyér, sőt gabona nélkül remekül meg lehet lenni, miért fáj ez egyeseknek, nem tudom.
"Nem igazán tudom, te nagyobb mennyiségben hogyan vinnél be CH-t, ha nem eszel kenyeret? (maradt a rizs, burgonya?)"
Zöldség, gyümölcs, de ott van a méz is. Csak zöldségből lazán, igyekezet nélkül be tudok vinni 200g CH fölött, ha épp sütőtökszezon van :P (ami szerencsére az év nagyobbik fele, nyamm)
A gesztenyét nem szeretem, így azt nem írom, pedig abban is sok van :)
A kenyér annyira kell, mint a hús... Van benne igazság, elvégre egyik sem alapvetően szükséges, simán el lehet hagyni mindkettőt és egészségesen élni. Lehet, hogy nem mindenki képes rá, de sokaknak tovább működik a teste ezek nélkül is, ha amúgy rendesen táplálkoznak, mindent bevisznek, amit kell.
A makrotápanyagok aránya... Nos, nem Egy Igaz Út létezik ebben sem. Nekem pl. az a szimpatikus, amikor 80g alatt van a CH (nehéz sokkal alá mennem, ez van), fehérjéből szinte soha nem tudok 60-70g fölé menni (hússal képes vagyok 80-ra vinni, de az elég ritka, hogy én húst egyek). Jó hát ritkán mérem és számolom ki ezeket, de ilyesmi számok lehetnek :) Mivel nem ilyen 1200 kalóriákat eszem, még hiányzik a kalóriabevitel minimum fele, na az a zsír. Számomra messze ez a legjobb, nagyon örülök, hogy erre rájöttem, de semmi bajom azzal, aki pl. gyümölcsből akarja fedezni a kalóriabevitele nagy részét.
Rostból tuti sokat viszek be. Egyrészt elég sok zöldség- és gyümölcshéjat eszem (miért hámoznám meg az almát? fura ötlet. de a zöldségek többségét sem hámozom), másrészt az olajos magvak is igen jók ebben.
NINCS bajom a gluténnel és ezt nem is írtam. Én úgy tudom rengeteg mindenbe tesznek glutént az állag szabályozás miatt.A tészta nyúlósabb gyúrhatóbb ha magasabb gluténtartalmú a liszt. Elfogadom hogy egyeseknek tényleg gondot okoz a glutén - csupán ennyit írtam!
Azt sem tudom hol hallucináltad hogy a gabonákkal bajom van. Egyik gabonával sincs bajom, végig ezt írtam.
Az egyetlen állításom a gabonákkal kapcsolatban hogy a kevésbé feldolgozott jobb, mert nagyobb a rost/vitamin/ásványi anyag tartalma mint a finomra őröltnek.
Most már tényleg csak ismételni tudom önmagamat.
"aki egész életében nem eszik semmilyen kenyeret, helyette csak főtt gabonákat az sem fog semmiben hiányt szenvedni. Nehogy már a finomra őrölt liszt olyat tartalmazzon amit az egészben lévő gabona nem."
Én egyébként elfogadom a hozzáértésed (edző) és csupa igaz dolgot írsz csak még mindig nem volt egyiknek sem köze ahhoz hogy a kenyér nélkülözhetetlen lenne. Igen vannak benne tápanyagok, de jóval kevesebb mint általában a kevésbé feldolgozott verziókban. Csak szénhidrátból van benne sok és az egyetlen elfogadható érv mellette a változatosság - csakhogy ez nem teszi szükségessé.
De én azt hiszem hogy ennyiből (ha egyáltalán olvassa még) le tudja szűrni mostmár a kérdező a helyes választ.
Tartogassuk az energiánkat a paleósokra meg az összes fogyókúrára ami még rosszabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!