Paleo diétán/életmódon vagyok, és mellé futok, de ma csak 20 percet futottam és 20 percet lépcsőztem, ez ért valamit?
Hát, így végig olvasva a kérdést... :D
Biztosan ért valamit :D
De, kérdem én, hogy manapság ez az egészséges életvitel? :D
Paleo az instant cuccokkal, meg a test hevítő "tápszer".
Már nem is érzem rosszul magam dohányos létemre :D
Nem valószínű, hogy rizsre vagy krumplira van szüksége a Kérdezőnek...
Dohányos! Nem, valóban nem kell rosszul érezd magad. Sokkal alapvetőbb és többeket érintő megbetegítő szokásokkal élünk együtt anélkül, hogy legalább a gyerekeket vagy az időseket figyelmeztetnék a hibára. A dohányzás egy felkapott, divatosan kiemelt rossz szokás, és valóban vannak káros hatásai. De nem biztos, hogy ezzel kezdődnek a krónikus betegségeink, ez okozza a legtöbb daganatot, szív-érrendszeri problémát stb.
Kérdező (elnézést, hogy a végére hagytalak, de te érdemled a legkomolyabb választ, és a legtöbb átgondolást):
Fontos kérdés, hogy hogyan futottál/lépcsőztél 20/20 percet. Az intenzitás kérdése alapvető. Ahogy 1 óra laza futás sem egészséges a térdnek, illetve igen kevés pozitív hatása van, úgy a 20 perc lassú futás is pozitív hatásoktól szinte mentes, valamivel kisebb terhelés az ízületeidnek. A lépcsőzés rossz hatásait annyira nem ismerem, kiegészítő edzésnek nem mondom hogy ne csináld DE ha a térdeddel gondot érzel, akkor jusson eszedbe a lépcsőzés is mint esetleges ok!
Futni intenzíven kell, minél jobb (alkalmasabb) cipőben és lehetőleg jó talajon. Az a különbség, hogy laza futásnál a térdünket nem védik feszes izmok a sérülésektől, míg sprintelésnél igen, ráadásul egy sprint edzés mindenképpen rövidebb ideig tart.
Én nagy híve vagyok az otthon is elvégezhető erősítő edzéseknek azért, mert nem csak a lábaidnak, de a karjaidnak, törzsmerevítő izmaidnak is szükségük van stimulációra. Ráadásul a guggolások, kitörések kontrollálhatóbb terhelések mint a futás (akár a sprint).
Mit csinálj? Szerintem legyen 1 intervallumos sprint napod, egy lépcsőző napod (10-20 perc, bemelegítéssel együtt) de ennyi idő alatt fáradj el annyira, hogy ne legyen kedved utána még erősíteni.
A többi napokon (heti 2-3 mehet) otthon erősíts, vagy akár konditeremben. De ha úgy tetszik, felsőtestre dolgozhatsz futás után is. Így rendszeres, jól átgondolt testmozgásod és alighanem megfelelő izomterhelésed lesz az egész testedet megmozgatva.
A tápkiegeket gondoltam végszónak. A C-vitamin, D-vitamin, Omega-3 jut szerephez. Ezekre érdemes pénzt fordítani, másra csak ezek után, és valószínűleg a karnitines, koffeines összes szuper cucc fölösleges, de ezt tapasztald meg a saját bőrödön.
Magyarázat: rengetegen fogyasztanak egészen sok zöld teát, húsokkal karnitint, kávéval-teával koffeint, de nem ezek miatt jó nekik. Ugyan úgy lehetnek még elhízottak, de akár szálkásak és egészségesek is. Nem ezen múlik, kikiáltani néhány anyagot fogyást segítőnek, ez tipikus divathullám. Szerintem kárt nem okoznak ezzel, csak ne értelmesebb táplálékok elől vegyék el a pénzt (mint korlátozott erőforrást).
Persze, hogy ért valamit! Harcművész mindent leírt :)
Annyi még, hogy ha elkezdesz fogyni, így is, úgyis fogsz egy kis izmot veszíteni, de ha sportolsz mellé, akkor ezt a veszteséget minimálisra csökkentheted. Azaz nagyon kedvező irányba tolhatod a testzsír-izom arányt.
Nem hinném hogy arra a csodabogyóra van szükség... a paleózás megteszi anélkül is a hatást, csak hagyj időt a szervezetednek, nem kell siettetni, nem megy egyik napról a másikra.
Én pl. sosem futok (nem tudok, sztem genetikai hiba :D), lépcsőzni is csak ritkán kell, mégiscsak lefogytam. :)
Azt mondom, mint laikus, hogy az étkezés számít leginkább, utána a mozgás, de nekem pl. mindegy mit mozgok, hatásos.
Rengeteget gyaloglok, de ne a laza kis sétára gondolj, hanem a gyors, izzasztó, hosszú gyaloglásra. Kerékpározok, hobbi szinten emelem mindig a tétet, városok közt, külterületen, ahol lehet gyorsan tekerni. Nyáron úszni járok, télen sokat megyek spinning vagy zumba órákra. Főként amikor a biciklizéshez is rossz az idő.
Nem szabom meg mikor hány perc és hányszor mennyi... amennyi jól esik. Vannak napok, amikor nem esik jól és ez biztos nem véletlen. A szervezet tudja mire van szüksége.
Legtöbbször viszont szinte megkívánom a mozgást, jó érzés egy kicsit kihajtani magam.
Van amikor 20 percet, van amikor két órát. :)
Az ilyen tervezett, számolgatott edzések nekem a kedvemet veszik, túl kötelező jellegűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!