Ebédre halat szeretnénk enni. Hogy készítsem el kalória szegényen?
Azt tudod párolni, kevés zsiradékkal, víz nem kell enged annyit. A zöldséget, ha megpároltad nagyobb edényben, akkor akár közzé is teheted, és úgy is megpárolódik.
Én szoktam kevés vajjal párolni kukoricát, s a végén beleteszem a hekket. Egyszer meglehet enni. Fűszerezheted, ha gondolod...
Vékonyan kend ki olajjal a tepsit. Sózd be a halat, esetleg kevés bors, de az el is hagyható. Tegyél rá paradicsomkarikákat, borítsd be teljesen. Utána tegyél bazsalikomleveleket (a szárított nem jó, próbáltam), azzal is borítsd be. Végül a tetejére szeletelj mozarella sajtot (én lötyiset szoktam, nem pizzát).
Sajtból van zsírszegény, de tudni kell, hogy abba mindenféle adalékot is raknak, ami lehet, hogy többet árt, mint a zsíros sajt.
Tedd be a sütőbe, 180 fokra, 20 perc után merd le a levét, mert a sajt elég sok vizet ereszt (meg a hal is), hogy süljön. A lében inkább fő. Süsd még 10 percet fólia alatt, aztán vedd le a fóliát és pirítsd rá a sajtot ízlés szerint.
Én zöld salátát és nyers uborkát szoktam enni hozzá, öntetn nélkül, és nagyon finom.
A hal 15-20 perc alatt átsül, de tovább kell bent hagyni, mert az is idő, amíg egyáltalán felmelegszik. Nekem legalábbis nagyon lassan melegszik át.
Más:
A párolt zöldség akkor finom, ha kevés vajon párolod és enyhén sózod. Ettől sokan szívgörcsöt kapnak, hogy vaaaaaj???? Úristen, hízlal. Igen, ha megeszel belőle fél kilót. De ha összeveted a vajon párolt zöldség és a sült krumpli/krumplipüré (igazni, nem víz és krumpli) kalóriatartalmát, nagyságrendekkel kevesebb. És a kevesebbre kell törekedni, nem a nullára.
Másik módszer: az ételpároló készülék. Ebbe nem kell olaj/vaj, csak gőzzel párol. Húst is lehet benne, nekem az nem jött be, a zöldségpárolás annál inkább. Nekem nagyon ízlik, a zöldséget sózni sem kell/szabad. (Ha húst párolsz mégis, azt kell sózni.) De tudni kell, hogy az ételpárolóban a zöldségnek zöldségíze van. A répának répa, a karfiolnak karfiol, a borsónak borsó. Sokan emiatt nem szeretik. Viszont a legdiétásabb módszer.
Megmondom az őszintét: én lustaságból választottam ezt a módszert, mert ha serpenyőben csinálod, ott kell állni mellette, ha párolóban, akkor otthagyod 20 percra, azalatt kész. Én még a csöves főtt kukoricát is abban készítem, nem főzöm.
Nem fogyókúrás céllal használom a készüléket, de nagyon szeretem, mert egyszerű a használata és szerintem jó ízű benne a zöldség. De tisztában vagyok vele, hogy sokaknak nem ízlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!