A főtt és nyers ételeknek különböző a
kalóriaértékük?
Figyelt kérdés
Konkrétan tésztára gondolok.
Pl. 100 g spagetti tésztában van durván 380 kcal. Ha ezt kifőzöm akkor jóval kevesebb lesz benne? A novagyok.hu táblázata szerint igen, viszont sehol máshol nem láttam az ételeket állapotuk szerint megkülönböztetve.
Mindig nyers ételekkel szokták számolni ezeket a tápanyag és kalória értékeket, szóval biztosan nincs nagy különbség. Húsok sütéskor pl vizet adnak le, a tészta meg vizet vesz fel, kb ennyi változás történik bennük. Ezeken a női oldalakon néha nagy baromságokat tudnak leírni...
2012. jún. 17. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
2/12 anonim válasza:
A kalóriaérték attól is függ mennyire emészthető.A főtt krumpli nyilván sokksl jobban emészthető mint a nyers.
2012. jún. 17. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
3/12 A kérdező kommentje:
Annak ellenére hogy női oldal nem tűnt rossznak, de ezzel szerintem is batomságot írtak.
2012. jún. 17. 13:31
4/12 anonim válasza:
A 100 g száraz tészta kb 380 kcal.
Ezt ha megfözöd, akkor felvesz kb. 200 g vizet, aminek a kcaltartalma 0 kcal, ekkot van 300 g FÖTT tésztád, aminek 100g-ja csak 123 kcal.
Ez okozza az eltérést, nem kimegy belöle a kalóriatartalom, hanem a súlya változik meg a fözés során.
Mivel nem lehet elöre tudni, hogy ki mit hogyan és mennyire föz meg, ezért szokásos a nyers élelmiszerekre megadni a Kcal-értékeket.
2012. jún. 17. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
5/12 anonim válasza:
Első! Semmi fogalmad a főzésről!Vízet ad le, vízet vesz fel?Nem hiszek a szemenek!Mitől lesz a húsnak más íze?Kémiai átalakulásról nem hallottál a főzésnél?
2012. jún. 17. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
6/12 anonim válasza:
5. Válaszoló: az elsönek igaza van, a kalóriaszámitásnßal CSAK annyi a lényeg, hogy a nyers élelmiszer vizet ad le, illetve vizet veszt. A 4. Válaszoló naogyn jól levezette a tészta példáján, hogy miért.
Az, hogy közben kémiai változások is lehetnek, habár sokkal inkább fizikaiak vannak, ilyen szempontból lényegtelen.
2012. jún. 17. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
7/12 anonim válasza:
Az ízek változása főzésnél 100%-os kémiai változás.És az állag is változik az is kémiai változás többségéban.Pld a kávé pörkölésénél is kémiai változás játszódik le.A kávéfőzésnél már kevésbé van kémiai változás.
Merő véletlenségből élelmiszervegyész vónék!
2012. jún. 17. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
8/12 anonim válasza:
Kalóriaértékről volt szó, nem kémiáról. Akkor már inkább matek:)
2012. jún. 17. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
9/12 anonim válasza:
es peldaul mi van a zsirokkal? ha fustolt lazacot dobok a serpenyobe es "kiszaritom" akor annak nem csokken a zsir erteke?
2012. jún. 17. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
10/12 A kérdező kommentje:
a harmadik válaszolónak: azon az oldalon 100 grammra volt írva a kalóriakülönbség
kukkantsd meg mind a két linket és meglátod, hogy mire is gondolok
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!