Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A főtt és nyers ételeknek...

Kizcar kérdése:

A főtt és nyers ételeknek különböző a kalóriaértékük?

Figyelt kérdés

Konkrétan tésztára gondolok.

Pl. 100 g spagetti tésztában van durván 380 kcal. Ha ezt kifőzöm akkor jóval kevesebb lesz benne? A novagyok.hu táblázata szerint igen, viszont sehol máshol nem láttam az ételeket állapotuk szerint megkülönböztetve.



2012. jún. 17. 13:18
1 2
 1/12 anonim válasza:
Mindig nyers ételekkel szokták számolni ezeket a tápanyag és kalória értékeket, szóval biztosan nincs nagy különbség. Húsok sütéskor pl vizet adnak le, a tészta meg vizet vesz fel, kb ennyi változás történik bennük. Ezeken a női oldalakon néha nagy baromságokat tudnak leírni...
2012. jún. 17. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
A kalóriaérték attól is függ mennyire emészthető.A főtt krumpli nyilván sokksl jobban emészthető mint a nyers.
2012. jún. 17. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
Annak ellenére hogy női oldal nem tűnt rossznak, de ezzel szerintem is batomságot írtak.
2012. jún. 17. 13:31
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A 100 g száraz tészta kb 380 kcal.

Ezt ha megfözöd, akkor felvesz kb. 200 g vizet, aminek a kcaltartalma 0 kcal, ekkot van 300 g FÖTT tésztád, aminek 100g-ja csak 123 kcal.


Ez okozza az eltérést, nem kimegy belöle a kalóriatartalom, hanem a súlya változik meg a fözés során.

Mivel nem lehet elöre tudni, hogy ki mit hogyan és mennyire föz meg, ezért szokásos a nyers élelmiszerekre megadni a Kcal-értékeket.

2012. jún. 17. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
0%
Első! Semmi fogalmad a főzésről!Vízet ad le, vízet vesz fel?Nem hiszek a szemenek!Mitől lesz a húsnak más íze?Kémiai átalakulásról nem hallottál a főzésnél?
2012. jún. 17. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

5. Válaszoló: az elsönek igaza van, a kalóriaszámitásnßal CSAK annyi a lényeg, hogy a nyers élelmiszer vizet ad le, illetve vizet veszt. A 4. Válaszoló naogyn jól levezette a tészta példáján, hogy miért.


Az, hogy közben kémiai változások is lehetnek, habár sokkal inkább fizikaiak vannak, ilyen szempontból lényegtelen.

2012. jún. 17. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
28%

Az ízek változása főzésnél 100%-os kémiai változás.És az állag is változik az is kémiai változás többségéban.Pld a kávé pörkölésénél is kémiai változás játszódik le.A kávéfőzésnél már kevésbé van kémiai változás.

Merő véletlenségből élelmiszervegyész vónék!

2012. jún. 17. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
Kalóriaértékről volt szó, nem kémiáról. Akkor már inkább matek:)
2012. jún. 17. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
es peldaul mi van a zsirokkal? ha fustolt lazacot dobok a serpenyobe es "kiszaritom" akor annak nem csokken a zsir erteke?
2012. jún. 17. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:

a harmadik válaszolónak: azon az oldalon 100 grammra volt írva a kalóriakülönbség

kukkantsd meg mind a két linket és meglátod, hogy mire is gondolok

[link]

[link]

2012. jún. 19. 13:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!