Testépítők! Hány forintból jön ki havonta, ha át akarok térni a szerintetek egészséges kajálásra?
Az a helyzet, hogy a férjem is, én is eléggé elhízott, dagadtak vagyunk, van két kamaszodó gyermekünk, és hát már rajtuk is kezdenek gyűlni a kilók. Mielőtt elhagynánk a "szemétkaják" fogyasztását, jó lenne tudni, hogy a 4 fős családunknak mégis mennyiből jönne ki havonta az egészséges táplálkozás.
Meg jó lenne tudni azt is, hogy havonta a 4 főnek mibe kerülne valami kondi-bérlet, akármi. Kicsi a panel, itthon berendezni egy külön kondi-termet sajnos nem tudunk.
Azért valami hozzávetőleges összeget nem tudnál mondani?
Mi eléggé visszafogottan költünk kajára, nem élünk nagylábon, csak annyit költünk, amennyit mindenképpen szükséges. Azért lenne jó tudni, ha esetleg átállnánk, tudjuk-e majd tartani?
Vagyis, ha most költünk 4 főre havi 70 ezret kajára. Ha egészségesen táplálkozunk akkor pluszba jön 10 ezer, és a fogyásra a kondi 30 ezer, akkor ez pluszban havi 40 ezer, vagyis több mint a felével nő a költség a jelenlegihez viszonyítva.
Ha most 4 főre költök kajára 70-et, biztos, hogy az egészséges kajáláshoz elég pluszba a 10 ezer?
Ha jó az idő hétvégenként elmehettek családilag túrázni, kirándulni. A család is együtt lenne, jó levegő, szép környezet. Szerintem ennél jobb fogyókúrás mozgás nem kell egy családnak.
Az étkezés biztos drágább lesz, mint eddig, bár tudni kellene eddig mit ettetek, mert Magyarországon a kész ételek olcsóbbak, mint az egészségesek. Ennek sok oka van, többek között, hogy ezek alapanyagai nem túl jó minőségűek. Az úgynevezett pulykamell tallér, amit készen lehet kapni, pl soha nem látott pulykamellet. Ez gondolom mindenkinek teljesen egyértelmű:).
A másik dolog, hogy sokat segítenek olyan kis változtatások is, amik nem kerülnek pénzbe. Ilyen pl, ha nem rántjuk a húst ki, hanem csak simán kisütjük. A rántott hús bár nagyon finom, és laktató a panírban lévő liszt felszívja a sok olajat, amiben kisütjük és ez elég sok kalóriát jelent.
nálunk ugyanez volt (szerencsére már csak volt)
pár tippet adok ha megengeded
teljes kiőrlésű kenyér (toast olcsóbb fél kilo 150-200ft)
hozzá sonka(olcsóbb mint a szalámi, párizsi)
hozzá sajt (tolle light, mozzarella light ugyanannyiba kerül mint a füstölt vagy a sima)
hozzá főtt tojás(ugyanannyi mint a tükör csak egészségesebb)
zabpehely(na ez sokkal olcsóbb mint a cukros müzli sprba 0.5kilo 130ft)
gyümölcs(most a narancs még 150/kg, alma,180/kg, lassan jön az eperszezon is
zöldségek (retek 60Ft, újhagyma, 50-100ft, paprika, paradicsom még drága de lassan jön annak is a szezonja, uboroka 100ft/db, lehet csinálni is savanyúságot6salátát amit tudsz használni az a fejes káposzta 60ft/kg, répa 150/kg, retek, hagyma,
krumpli olcsó 80ft/kg nem igaz hogy egészségtelen, egy ecetes-joghrutos-zöldfűszeres krumplisaláta, főtt krumpli, sütőben sütött krumpli kiváló
joghrutok/kefírek-ez ugyanannyi mint a gyümölcsös
tej
túró az drágább ha fél kilo veszel az úgy 400ft de ebből lehet csinálni pl ey körözötett ez kb 4 napra megvan mint reggeli szendvics feltét
húsok-ezek drágábbak, de roston, párolva, sütve, főzve elkészítve még mindig olcsóbb mint rántva(és egészségesebb)
köretnke rizs, főtt krumpli
hozzá mehet savanyú, vagy mexikói zöldségkevereék (400ft/kg) ebből lesz rizibizi
főzelékek szerintem jók, legalábbis én szoktam csinálni, főleg hüvelyeseket (lencse, borsó, bab) meg spenótot, sóskát, kelkáposztát, krumplit is), nem kell agyon lisztezni, cukrozni ennyi a lényege
leveseknek minidg zöldség, vagy husos leves van
ugyanúgy csinálok rakott ételkete is (rizs de lehet helyettesíteni gerslivel, árpával , bulgurral vagy kölessel is) reszelt sajt az mozzarella light
dartálhús-alacsony zsírtartalmú
zöldségekkel dúsítom-hagyma, spenót, káposzta, karfiol, néha brokkoli
szalonna, kolbász helyett rakottkrumplinál dartálhús néha pulykavirsli
majonéz helyett mustárt használunk
szoktam készíteni joghurtos-zöldfűszeres öntetett, mártogatóst is(kapor, petrezselyem, koliander, fokhagyma, oregánó mikor mi)
mivel én is 2 17-20 év közötti kamaszt nevelek így van melegszendvics(tk kenyér, mustárral megkenve, majd rá 2 sonka, reszelt sjat, gomba/paradicsom/hagymakarika, oregánó) pizza(vékony tésztát csinálo, fél-fél tk és sima liszt, alapot pirosarany és zöldfűszerek keveréket hazsnálok, hozzá főtt hús darabok, sonka bőven, kukorica, pardaicsom, hagyma,gomba néha ha van itthon tohalkonzerv vagy teszek rá főtt tojás karikákat hozzá reszelt sajt és be a sütőbe nagyon finom, addig csinálok paradicsomből ketchupot hozzá keverek oregánót is
sütik persze nem maradhatnak el (főleg túrósat szoktam, vagy gyümölcsöset) joghurtot vagy zabpelyhet is használhatsz mint alap
üdítőket teljesen hagyjuk
chips szintén felejstős igaz sütőben van hogy sütök ki krumpliszeleteket és hozzá mártogatós (joghurtos vagy paradicsomos ki mit szeret)
pogácsákat szoktam csinálni, fele fele arnáyn a liszt és keverek hozzá magvakat(len, szezám, tökmag ilyesmiket)
tejföl helyett joghrutot, vagy kefírt szoktam használni, vagy inkább a 12%-ost
kolbászokat, szalámikat nem eszünk, se párizsit meg ilyen dolgoat
idénynek megfelelően próbálok főzni lényeg hogy változatosan és fokozatosan csinld mert így nem fogják megunni, és elrohanni a mekibe "ebédet" venni
külön kondibérlet sztem nem kell, legalábbis nekem nem fért bele, ehelyett lehet bicikli, gyalogostúrkáat szervzeni, kirándulni, úszni menni, tollasozni, focizni apának fiával:) teniszezni, futni (bár ezzel csínján csak) sétálni, munkahelyre, közértbe stb
takarítani, porszívózni, mosogatni, kocsit mosni vond be a gyerekeket is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!