Milyen diéta/mozgás javasolt egy kórosan elhízott kb 175cm magas 135kg-os nőnek aki reggel 7től este 8ig ülőmunkát végez?
Számtalan diétát, tablettát porokat kipróbáltunk már de mind mind sikertelenül. :( Édesanyám kb 175cm magas és kb 135kg. Sajnos kora reggeltől ált. este 8ig ülő munkát végez. Szeretnék neki segíteni hogy ilyen esetben milyen mozgás formát lehetne csinálni ami azért ezt a nagy tömeget megmozgatja de mégsem járunk úgy hogy másnap ne tudjon felkelni esetleg valami személyre szabott diétával.
Bármilyen hasznos tanácsnak örülnék. De nem a beszólásoknak, hogy ne zabáljon vagy ilyesmi mert nem teszi nem is eszik sokat sok esetben napi 2 zsemle meg egy kis gyümölcs.
Az első kérdsem, hogy a diétákat mennyi ideig próbáltátok? Kitartóak voltatok, vagy mikor észrevettétek, hogy az első hét után nem lett sikeres leálltatok vagy váltottatok másra? Ez ugyanis káros lehet... a szervezetnek idő kell, nálam pl 3 hét mire beindul a fogyás.
A másik kérdés, hogy rendben, nem eszik sokat (2 zsömle meg gyümölcs egész napra baromi kevés), de van e olyan, hogy nem bírva ezt tovább egyszer csak sokat eszik? Vagy, hogy egyik nap ugyan nem eszik semmit, de másnap már többet eszik. Ha igen, akkor az megint csak az ellenkező hatást éri el a diétánál,mert itt a szervezet ezerrel elkezd tárolni.
Nem az a megoldás, hogy keveset eszik... illetve igen, keveset kell enni, de nem eszetlenül. A szervezetnek szüksége van minden tápanyagra, csak kisebb mennyiségben és rendesen elosztva, rendszeresítve.
A másik alapszabály, hogy nem szabad éhezni. Nem azért eszik valaki, mert éhes, hanem azért, mert most jött el az ideje. Napi 5 étkezés kell: bőséges reggeli, valami 10 órai, ebéd, uzsi, kevés vacsora.
Kiindulópontnak javasolhatom Béres Alexandra étrendjét, mert az mutatja, hogy kell elosztani a fehérje-szénhidrát stb-t, de amúgy is rengeteg van a neten. Mint ahogy jótanácsból is, hogy mivel érdemes főzni, mit érdemes enni, mit mivel lehet helyettesíteni stb.
csak a szemléltetés kedvéért itt van egy muffin egészséges változatban, ahol leírja, hogy mit mivel helyettesít: [link]
Amúgy ha nagoyn nem megy másként, érdmes felkeresni egy diatetikust, aki összeállít neki egy normális értrendet. Lehetőleg egy alapos kivizsgálás után, mert nagy túlsúlynál már más problémák is lehetnek, nem csak az evés.
A mozgásról:
Ne haragudj, de nekem meredeken hangzik, hogy mindennap reggel 7-től este 8-ig ül. Ez napi 13 órás munkát jelent, ami embertelen, szóval biztos vagyok benne, hogy vannak napok, amikor így dolgozik, de nem a hét minden napján. Azokon a napokon pedig mindenképp muszáj mozognia. Mit?
Van Norbinak a duci tréningje, nagyon jó, kifejezetten túlsúlyos embereknek készült. Otthon DVD-be berakva lehet csinálni kb 40 perces kis szösszenetek.
A másik javaslatom az úszás. Nem terheli az izuleteket, mégis mozgat. Nekem nagyon jó tett.
Megteheti azt is, hogy ha mondjuk bisszal jár dolgozni, akkor 2 megállóval hamarabb leszáll (már ha ez lehetséges és nem valami olyan helyen dolgozik, ahol 5 km-enként vannak a megállók) és gyalogol. Mindezt oda, és vissza is. Sokat számít!
DE! Bármilyen mozgásba is kezd bele fontos a FOKOZATOSSÁG!!!! Ne egyből akarja átúszni a Balatont... kezdje szépen lassan és fokozatosan emelje a tempót és a mennyiséget. Hagyja, hogy a szervezete hozzászokjon. Sok ember itt követi el a hibát, hogy egyből le akarja futni a maratont, aztán csodálkozik, amikr 5 perc után majd meghal és persze, hogy ez egy rossz élmény volt neki... nem próbálja meg legközelebb. De ha fokozatosan szokik hozzá a szervezete, akkor már jó lesz.
A napi 40 perc mozgás amúgy kéne... de legalább két naponta. Az első 20 perc amúgy arról szól, hogy hozzászokik a szervezet a mozgáshoz és a zsírégetés csak ezután kezdődik. Főleg, ha tud tartani egy normális szívritmust... tehát nem szökik az egekbe a vérnyomása...bár az elején, ha el van szokva a mozgástól nem lehetetlen, hogy azért bármit csinál ez lesz. Csak ne vegye el a kedvét és folyamatosan csinálja. A mozgás hatása nálam kb 5-6 hét után jelentkezett... amikor tényleg éreztem azt, amiről oly sokan beszélnek, hogy felfrissít, tele leszel energiával, olyan mint a drog muszáj csinálnod stb, stb, stb... mondom. 5-6 hét!
Sok sikert anyukádnak és főleg kitartást, mert szerintem a kulcsszó itt van.
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Úszás és séta elsőként. Ha más nem, este vigye ki a kutyát egy nagy sétára - ha nincs, lehet meg kéne fontolni egy kutya beszerzését, mert jobban motiválja az embert egy sétára.
Valamint étkezzen rendesen, a napi két zsömle úgy lelassítja az anyagcseréjét, hogy minden falatot azonnal tárol a szervezet. Napi 2000 kcal-t meg kellene ennie és főleg fehérjét kellene tartalmaznia. Csirkemell, tejtermékek - természetesen ezekből a natúr, nem zsíros verziók.
Én először is elmennék egy orvosi kivizsgálásra, és egyeztetnék az orvossal, hogy mennyire terhelhetem magam. Megnézik, kialakult-e cukorbetegség, van-e vérnyomásprobléma, szívbetegség stb.
A fogyáshoz enni kell, nem koplalni. Ha anyukád a napi adagját (ezt az orvos fogja megmondani, hány kalória, olyan 1200-1500-re saccolok) nem a szokásos 3 étkezéssel, hanem 5-6-tal eszi meg, akkor az anyagcseréjét elkezdi felpörgetni, éhes sem lesz, és egész nap folyamatosan ellátja a testét energiával. A vércukorszintje is kiegyensúlyozottabb lesz.
a 6 étkezést célszerű pl. így enni:
6:30, 9:00, 12:00, 15:00, 17:30, 20:00. A reggeli-ebéd-vacsora mellett kellenek ún. kisétkezések, ilyenkor megihat egy pohár tejet, tejeskávét, ehet egy gyümölcsöt, bekaphat 4 szem korpovit kekszet. Reggelire ehet egy tk. zsömlét felvágottal, zöldséggel. Ebédre friss zöldsaláta, egy-másfél krumpli, párolt csirkemell stb.
Emellett óvatosan el kell kezdeni mozogni, majd fokozatosan emelni az adagokat.
Amit tehet anyukád, azt mozgással tegye a munkahelyén is: ha van lift, ne használja, ne csoportosan nyomtasson, hanem ha 3x nyomtat, 3x menjen oda a nyomtatóhoz stb. Mire hazaér, rakjatok rendet, ti gyerekek, készítsetek vacsorát, és utána menjetek le vele sétálni.
Az úszás jó az ízületeknek, de tudom, hogy az drága. Kezdjetek sétálással - ingyen van. A séta hosszát fokozatosan növeljétek, majd legyen egyre erősebb tempójú járás. A szoktatás idején lehet váltani is, pl. 5x (2 perc séta + 1 perc gyors járás). Ezt csináljátok egy hétig, köv. héten már 6x ismételtek stb.
Néha meg is masszírozhatod anyukád hátát, karját, az ülőmunkától biztos el van macskásodva. Ez fokozza a vérkeringést.
De első az orvosi kivizsgálás.
a 3. voltam, és szerintem az első két hozzászóló is jókat írt :)
lényegében hasonlókat mondtunk :)
még egy (3. voltam): anyukád iktassa ki a cukorral készült ételeket az étrendjéből, és a sófogyasztását is érdemes visszanyesegetni.
Így is hozzá fog jutni elég szénhidráthoz, ne igya cukorral a kávét, teát, édességeket kerülje. Helyette gyümölcsöt egyen (azokban is sok cukor van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!