"Anya, te miért vagy ilyen kövér? "
Biztos naponta hallom ezt. Igaz! És nagyon elkeserítő.
Mielőtt a gyerekeim megszülettek 56 kiló voltam. Most 86 vagyok.
Régebben kisérleteztem mindenféle fogyókúrákkal, de csak annyit értem el, hogy még kövérebb lettem.
Még a strandra sem merek elmenni a gyerekeimmel, annyira szégyellem, hogy így nézek ki.
Az evés a szenvedélyem. Elég sok rajtam a teher. Az evés megnyugtat, kikapcsol.
Az életmódváltás mindig csak addig megy, amíg minden rendben van, ha beüt egy rázósabb helyzet, vagy egy nehéz nap csak az evés segít ... :o(
Van rá remény, hogy megszabadulhatok a fölösleges kilóknak legalább egy részétől?
39 éves vagyok. 4 gyerekem van. A legnagyobb 7 éves, a legkisebb 1,5.
Persze, hogy van. Mindenkinek van, aki szeretné. Ne szomorkodj! Próbálj először is pozitívan gondolkodni, hogy igen is sikerülni fog, mert tényleg szeretnéd. :) Fejben is váltani kell, nem csak kajában.
Fontos, hogy ne éhezz. Ne foglalkozz az olyan diétákkal, amiket x ideig kell betartani. Ha le is fogysz, utána ahogy visszatérsz a normál étrendedhez visszahízol. Te meg majd kudarcnak éled meg, pedig ez törvényszerű.
Az egészet gondold újra, nem egy hónapra, hanem mindigre. Én például teljesen elhagytam a kenyeret, egy csomó kajához nem is kell. Csak vizet iszom, nem gyümölcs leveket, meg szörpöt. Este csak zöldséget eszek, az édesség igényemet meg nagyrészt norbi update 1es cuccokkal elégítem ki. Lehet, hogy drágább, de nem veszek belőle annyit, csak mértékkel és nekem megéri, hogy hizlalja annyira a popsit és mégsem kell lemondanom például a csokis pudingról tejszínhabbal.
Amellett, hogy az étkezésedre figyelsz, mozogj is. Én is imádok enni, gyakran tömtem magam, ha valami nem volt rendben, vagy csak untam magam, most más módszerrel dobom fel a kedvem. Ha nem étkezésként eszek, csak rám jön, hogy valamit be akarok tömni, akkor például almát, grapefruitot, vagy ilyesmit eszek. Meg sokat iszok, az is segít a zabálás roham elkerülésében. Ha meg nehéz napom van, akkor a normális ritmustól eltérően fogom magam és vagy tornázok egyet, vagy lemegyek egy plusz spinning órára. Sokkal jobban kikapcsol, meg levezeti a feszültséget, mint a kaja, szóval nem nehéz átszokni.
Én vettem egy bérletet, mert nem tudtam mit kezdeni az egy hét múlva lejáró üdülési csekkemmel. Az első órán teljesen kiakadtam, hogy én erre képes voltam előfizetni. Azóta meg alig várom, hogy tekerhessek, nagyon jó érzés, hogy csináltam valamit ma is magamért. Kilókban, ha nem is látszik rögtön, de egész kivirultam tőle, hogy mozgok és csinálom és tényleg csinálom. Itt van közel edző-terem, vannak manapság olyan helyek is, ahova csak nők mehetnek, érdemes kipróbálni, mert otthon elblicceled, megunod, meg azért még is más, kimozdulni és csak és kizárólag magaddal foglalkozni és megdolgoztatni az izmaidat, mint a tv előtt ugrálni és közben bámulni a polcot, hogy le kéne törölni, meg a gyerek jön, hogy ki kéne vasalni az ingjét, azon kívül én tapasztaltam, hogy társaságban jobban megy. Heti két alkalom neked is jár. Érdemes szét nézni, én 6000ért (8 hétre 10 alkalom) vettem bérletet épp akció volt. Mint mondtam ücs-ből, de a következőre annyit lecsípek a havi joghurt, csoki, üdítő fogyasztásból. Nehogy már ne legyen hobbim!
Biztos tudnak jobb tanácsokkal is szolgálni, akik értenek hozzá, nekem laikusnak ennyire futja, azért remélem hasznos. :)
Pedig csak az életmódváltás lehet a megoldás. Sajnos csodaszerek nem léteznek. Amúgy, ha áttérsz, csináld a családdal együtt, csak a hasznukra válhat. Pláne a gyerkőcöknek, akik megtanulják így mi a helyes táplálkozás és természetes lesz számukra felnőtt korukban, hogy ne szeméttel tömjék magukat és nem fognak elhízni és aztán szenvedni mint sokan, köztük te is (és én is).
Nem nehéz amúgy, meg az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy éhezel. :) Sőt! Egész finomakat lehet enni így is. Komolyan, amúgy én is egy nagy zabagép vagyok. :D
Én is mostanában kezdtem, nekem 25 kilót kéne leadnom. De nem fogyózni akarok, meg diétázni, mert félek, hogy ha vége, akkor csak visszahízom a kínkeservvel leadott kilókat. Rengeteg infó van a neten pikk pakk össze lehet szedni a lényeget.
Beollózom ide, amit általában szoktam írni ilyen jellegű kérdésre (amúgy ez kicsit diétás szabad, nem szabad is.)
Ami tilos:
a sima fehér búzaliszt, fehér rizs, fehér cukor, rántott ételek (akár rántott húsról, akár hagyományosan berántott fozelékrol beszélünk), tejfol, tejszín, több tojásos tészták, un junk food-ok, fehér (illetve a puha barna) kenyér, sz.r minoségu csokik, magas cukor tartalmú gyümölcsök (mint a banán), magas zsírtartalmú tejtermékek, krumpli, kukorica (ez utóbbinak magas a cukortartalma)
Tilos még az éhezés és a rendszertlen kajázás.
Ami jó
Napi 5szöri étkezés (inkább többször keveset, mint ritkán sokat az éhség miatt),
körtenek rengeteg saláta, és barnarizs. A tésztákat az elején jó elhagyni teljesen, ha mégis megkívánod, akkor durumlisztbol készült tésztát vegyél, fozelékeket ne liszttel rántsd be, hanem csak kéziturmixold. Én nem rajongok az édesítőkért ezért inkább kevésbé édesítek, arra viszont gyümölcscukrot vagy mézet használok. Ez utóbbi amúgy jóttesz az emésztésnek, egy kiskanál naponta nem árt. Hozzáteszem az éhségérzetet is csökkenti, de tényleg ne legyen több egy kiskanálnál! Tejföl helyett joghurtok (lightosak) vagy kefír, sajtból az alacsony zsírtartalmúak mint pl a feta vagy a mozzarella, húsokból a fehérhúsok: csirke mell, pulyka mell, de max 12 dkg étkezésenként, viszont ennyit naponta meg kell enni, halak, foleg tengeri halak azokon belül a makrela, szardínia. Ha lehet a húsokat párold vagy grillezd és ne olajon süsd, ha mégis kell olaj, akkor oliva és csak minimális.
Kenyér reggelire, de csakis teljes kiörlésu rozskenyér, vagy abonett kenyér. Feltétnek pulykasonka mehet, de vajazni, ha lehet ne vajazd meg.
Rengeteg folyadék. Foként víz, zöld tea, de lehet még zöldség leves is, meg 100%os gyümi, zöldség levek, amik nem cukrozottak. A legjobb, ha te készíted, mert akkro biztos lehetsz benne, hogy nem lesz benne cukor. Amúgy rengeteg cukor van mindenben.
Ha lehet ne diétázz, hanem inkább térj át az egészséges táplálkozásra, mert hosszútávon az fog megtérülni, még ha esetleg picit lassabban is van meg a várt eredmény. De tartósabb és ez a lényeg.
Követheted Norbi pontrendszerét, mert jó iránymutató, vagy Béres Alexandra súlykontrollját. Én ezt az utóbbit csinálom. Nem pontosan betartva, csak az étrend nagyon hasznos számomra, mert még új vagyok ezen a területen és segít ésszeruen kialakítani a bevásárlólistát.
Hasznos még számomra ez a link is. Itt egyaránt olvashatsz az egészséges táplálkozásról és a diétákról is:
[link] (ez most konkrétan a diétára mutat, de keresgélj itt, mert sok hasznos tanács van még)
Ha van lehetőséged mozogni, akkor valami aerob edzést válassz. A lényeg, hogy folymatosan csinálj valami intenzív mozgást (plö a gyors gyaloglás is ide) úgy, hogy nem lihegj. Erről bővebben itt
Oké, ez rengeteg infó, de komolyan nem nehéz. Én is azt hittem, hogy húú majd jól kikészülök meg minden, de nem.
Egy próbát megér... mit mondasz? :)
Sok sikert!
Második vagyok. Érdekes módon én egy pasas óráira járok szívesebben, nagyon jókat tart, pedig először féltem, hogy most ott egy férfi előtt szenvedjek, meg a hurkáim stb.
Egyébként ő mondta, hogy menni fog az, neki már volt 100 feletti páciense, és őt volt a legnagyobb öröm látni, hogy nem adja fel, hanem megy és csinálja, és mennyit fejlődött.
Szóval ne legyél zavarban az edző-terem miatt sem, hogy kövér vagy. Oda mindenki azért megy, amiért te, csak ki hol tart. Eleve az, ha összeszeded magad és elmégy, már büszkeség. Én tök azt hittem, hogy majd ott lesznek a piszka fa kis csajok, és közben meg baromi nagy fenekek villannak az öltözőben, nem fognak megbámulni. Az órát tartók is azért vannak, hogy segítsenek. :) Próba cseresznye.
00.09es vok.
Akkor én is írok még néhány lelkesítő sort saját élményből. :) Szintén mozgás.
Én is járok edzőterembe és kaptam egy programot is, amit követhetek. Van benne minden. Az első nap nem bírtam végig csinálni, azt hittem megpusztulok ott helyben. Levegőt a második guggolás után nem kaptam és akkor még csak az elején jártam.
Ez nincs két hete! Azóta kb 4szer, 5ször csináltam végig (az első után nagyon komoly izomlázam volt pár napig csak úszni mentem inkább, mert járni nem tudtam, nehogy megcsinálni a gyaksikat) és tegnap már simán ment! Sőt! guggolás súlyzóval nem csak kb éppenhogycsak, hanem leguggoltam felálltam az előírt 3X15ször, a bicajt nem 15 percig, hanem 25 percig tekertem, a bemelegítő taposószerűséget simán bírom az előírt 6 percig, pedig mikor előszőr ráálltam nagyjából fél perc után le is kellett szállnom. Úgyhogy hidd el az eredmény látszik, pikk pakk. De mondom, ha nem is tudsz lejárni (azért 4 gyerek, 4 gyerek) tudsz csinálni otthon is gyaksikat, én sokáig így tornáztam és egész kitartó voltam. Csak azért mentem le terembe, mert imádok úszni, valamint szeretettem volna egy konkrét progit kapni.
Ha úgy döntesz otthon mozogsz, akkor kezdésnek javasolnám Norbi ducitréningjét. Kb 40 perc, laza, semmi ugrálás, csak pici mozgás. Pont amennyi kell kezdésnek. Ha nem tudod megszerezni dobj egy privit...
lenne egy kérdésem a 00:09-eshez:
ez a Ducitorna - hol található, nekem is hasonló problémáim vannak és már nem is vagyok nagyon fiatal, a normális tornák tul nehezek, meg az izületeim se nagyon birják.
A másik gond, hogy a teljes kiörlésü illetve barnalisztes dolgokat nem tudom enni, mert egy zsömlére napokig tartó erös hasmenéssel reagálok - mit lehet tenni ilyenkor? (Nincs allergiám, csak érzékeny az emésztörendszerem)
Hú, mintha édesanyám történetét olvasnám! Egy az egybe ez volt vele is. Még a kilók is stimmelnek. Ő amíg szoptatott, addig volt kövér, utána nagyjából 2 hónap alatt teljesen magától visszafogyott a rendes súlyára. Szinte láthatóan fogy ott napról napra :)
Szerintem ne bonyolult fogyókúrákat kezdj, hanem egyszerűen annyi, h ne az evés oldja meg a problémáidat! Fogd vissza magad ilyenkor, egyél annyit, mint bárki más, és sportolj minden nap fél órát legalább (séta, futás,..).
Sok sikert!
7.04esnek.
Igazából én a férjemtől kaptam, ő meg valahol találta. Ha dobsz egy privit megdumáljuk, hogy tudnám eljuttatni neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!