Tanácsok fogyáshoz?
Első, én már sokat hallottam a paleoitról, ismerősöm így él. A szénhidrát kerülése ok, csak az a baj, hogy a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van. Másrészt 15 évesen nem biztos, hogy ezt tartani tudja a fogyás érdekében, főleg, hogy a szülei tartják el stb.
Én egy kis étrendváltoztatást, átcsoportosítást tudok ajánlani.
Reggeli: reggelire érdemes szénhidrátot fogyasztani, pl. zabpehely zsírszegény tejjel, gyümölccsel, tk. kenyérből szendvics sonkával zöldségekkel.
Tízórai: elég csak könnyed kaja pl. puffasztott rizs, búza, gyümölcs, zöldség, 1-2 maroknyi diákcsemge stb.
Ebéd:mindig főtt ételt egyél, levest ehetsz nyugodtan. Másodiknál a legjobb, ha a köret rizs, zöldköret, saláta vagy főzelék. A tésztát és a krumplit érdemes kerülni, bár utóbbit még mértékkel lehet fogyasztani. Emellet ugye fontos a fehérje, a hús.
Uzsonna: szintén elég valami könnyű kaja pl. natúr joghurt vagy kefir, zöldség, gyümölcs stb.
Vacsora: ilyenkor érdemes kerülni a szénhidrátot, a legjobb vacsorára fehérjét enni zöldségekkel pl. tojás, túró, hús, sonka.
Emellett én is minden reggel egy bögre zöldteát iszom. Ez sokkal jobb, mint a kávé, fokozatosan ébren tart, és az anyagcsere működésére is pozitívan hat. + Napi 2-2,5l vizet iszok.
Az én adataim is hasonlóak, 160/60. Hétfőn kezdtem eszerint étkezni és már most érzem, hogy sokkal jobb. Nincsenek falási rohamok, pedig korábban voltak, frissebb, fitteb, kiegyensúlyozottabb vagyok.
Mozgásként mindenképpen heti 4-5x mozgást ajánlok, pl. kocogás/futás, biciklizés, úszás stb. Az egyik legjobb mozgásforma fogyás céljából a futás. Ráadásul olcsó sport, elég egy jó minőségű edzőcipő és lehet is indulni. Lehetőleg ne betonon fuss, mert tönkreteszi az ízületeket.
A cél az, hogy az edzés időtartama 40-50 perc legyen. És igen, ezt már az első alkalommal lehet teljesíteni. Én hétfőn kezdtem futni, s ismerve magam úgy voltam vele, hogyha tudok 1,5 km-t futni, akkor már jó vagyok. Nost, a 1,5 km-ből 3 lett, persze közbe sétáltam is kb. 1,5 km-t. Mindezt 50 perc alatt teljesítettem.
Tehát nyugodtan sétálj futás közbe, az is mozgás, és kezdő futóként kell a pihenés. Én a héten úgy futottam, hogy 3 kör futás, 1 kör séta, 3 kör futás, 2 kör séta, 3 kör futás, 1 kör séta, 3 kör futás, 2 kör séta. Ez összessen 3 km futás, 1,5 km séta.
Aztán ha belejössz és egyre jobban bírod lehet növelni a lefutott távot, esetleg a séta rovására is, de úgy is jó, ha marad a séta mennyiség csak plussz többet futsz.
A lényeg, hogy legyen 40-50 perces aktív mozgással eltöltött idő.
A bemelegítésről és nyújtásról sohase feledkezz meg!
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!