Hogyan tudnék EGÉSZSÉGESEN hízni?
Tudom, tudom, ez a fogyókúra kategória, de úgy látom, hogy sokan értenek itt az egészséges táplálkozáshoz is, nem csak a fogyókúrához.
169 cm, 45 kg lány vagyok (25).
Amilyen kérdéseket elolvastam ebben a témában, olyanokat írtak, hogy egyen az ember fehér kenyeret, tésztát, pizzát, szalonnát, csokit, stb...de én nem akarok ilyeneket enni. Miket egyek?
Nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat, mogyit, joghurtot,túrót, sajtot eszem. Az egyetlen édesség a kekszek.
Hiába vagyok sovány, a koleszterinszintem viszont magas. Ezért sem szeretnék csokit meg szalonnát enni.
Igazad van. Az egészségtelen ételek nálad ugyanazokat a betegségeket okozzák, mint a kövéreknél, csak náluk pár éven belül, nálad meg hosszú távon.
Ráadásul tévhit, hogy az egészséges ételek nem hízlalnak. A teljes kiőrl. kenyérben pl. ugyanannyi kalória van 100 g-ban, mint a fehérben, kicsit még több is. A különbség az, hogy vannak benne hasznos anyagok, a fehérben meg nem igazán.
Ahogy az elhízást, a soványságot is okozhatják betegségek. Ezeket vizsgálni és gyógyítani kell. Ha egészséges vagy, akkor valószínűleg ez alkati kérdés nálad, ekkor meg lehet próbálni egyszerűen többet enni, mint eddig. Nem kell sokkal, csak 10%kal.
Ha magas a koleszterined, akkor a húsokkal és belsőségekkel vigyázni kell, igyekezz inkább halat és csirkét enni, de a csirkét se vidd túlzásba. A sajtban eléggé hízlal, de úgy tudom, sok benne a koleszterin.
Egyes "modern" nézetek szerint a táplálkozás nem befolyásolja a koleszterinszintet, de én inkább hiszek a kardiológusoknak, akiknek ez a szakmájuk, mint az önjelölt táplálkozási szakértőknek, akik "mindenhez" értenek.
kicsit dúsísd fel az étkezéseket
joghurtohoz/túróhoz egyél olajos magvakat, mézet, gyümölcsöt
szendvicsbe tojás, sajt, sonka, zöldségek
levesekbe (krémlevesek) tegyél pirotott kenyérkockát, mozzarella sajtgolyókat, húsgombócokat, reszelt sajt
főzelékekhez egyél 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, a feltét legyen több (pörkölt, ragu, gombapörkölt, hús, hal, fasírt, tojás májragu stb)
egytálételekhez egyél savanyúságot és kenyeret
laktatóbb leveseket egyél(gulyás, lencse, palóc, sertésragu stb)
kekszet edd lekvárral, mézzel
lefekvés elörr igyál egy pohár mézes tejet dióval, mogyoróval
zabpelyhet egyél joghurttal, mézzel, dióval
gyümölcsökből készíts turmixot kefírrel és magvakkal
kend meg a kenyeret fűszerkrémmel, körözöttel, tojáskrémmel, vajjal stb és szórj rá lenmagot, ökmagot stb
gyümölcslevesekbe kever magvakat
nasinak túrógombóc, mákostészta, dióstészta, guba, gombócok, rizskoh, tejberizs, pudingok
Asszem komoly problémák vannak a szövegértelmezéssel, de mindegy.
Mit nem lehet azon érteni, hogy a kérdező HÍZNI akar, és EGÉSZSÉGES ételeket akar enni, nem cukrot meg tésztát?
Ah, mindegy...
Kérdező, ha te 20 kilót fogytál normális étekezés mellett, akkor AZONNAL fordulj orvoshoz. Lehet pajzsmirigy-túltermelés, de lehet táplálékallergia is, pl. gluténérzékenység (bár annak más tünetei is vannak), de ezer más betegség is. Egy biztos, nem normális dolog.
Első
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!