Mi az egeszseges taplalkozas?
olvastam sok fele dietarol, de arrol is h a dietak egeszsegtelenek :s a mamgyar kultúra etkezesi szokasai eleve egeszsegtelenek vagyis ha rendesek akarok taplalkozni akkor attol elteroen kell.
tudna vki segiteni abban h mit jelent az egeszseges etkezes? vagy tudna mutatni egy-tobb internetes oldalt?
Ha beírod egy keresőbe, hogy "egészséges táplálkozás", "egészséges étrend", "egészséges étkezés", vagy hasonlókat, jónéhány oldalt találsz majd. Ha tudsz és szeretsz angolul olvasni, megpróbálkozhatsz ezzel:
A lényeg, hogy az emberek általában túl sokat esznek, és az ételek összetevője sem megfelelő. A magyarok talán különösen szeretik a zsíros ételeket (hurka, kolbász, szalonna).
Valóban általában azokat érdekli a helyes táplálkozás, akik fogyni akarnak. Egyébként nem minden diéta hülyeség. Ami nagyon drasztikusnak tűnik, arról úgyis észreveszed.
A lényeg, hogy egyél sok (napi legalább 30 dkg) zöldséget, fogyassz gyümölcsöket. Kerüld a zsíros, olajos ételeket. A zsír igényedet igyekezz napraforgómagból, mogyoróból, olivaolajból biztosítani. Ha esetleg vegetáriánus vagy, ügyelj a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére.
De olvasgass nyugodtan. Ha végigböngészel 4-5 nagyobb oldalt, kirajzolódik majd egy olyan kép, ami nagyjából helyes.
ha definiálnám az egészséges táplálkozást, olyan táplálkozási rendet, szokást írnék, ami a szervezeted egészséges működését lehetővé teszi. ha ez a megfelelő mozgással, életvitellel párosul, akkor lesz egészséges életmód.
táplálkozásról szerintem leírták előttem mik fontosak. talán valamivel kiegészítve: találhatsz tápanyag szükséglet kalkulátorokat (pl. orvosilexikon.hu kalkulátora) illetve mintaétrendeket (pl. shop.builder.hu ajánlásai) amik segítségedre lehetnek.
általánosan: egészségesnek nevezhető ételek általában kevéssé feldolgozottak, általában kevés gyártási segédanyagot (adalék anyagot) tartalmaznak, és frissek.
még megjegyzendő, hogy bizonyos kutatások szerint (engem pl. ezek alapján oktatnak, tehát ezt az irányt tanultam) az étkezéssel bevitt zsírok minősége kihatással van pl. a vérben lévő zsír anyagok (koleszterin) összetételére. ez esetben eltérés lesz egy aktívabb életmódú ember és egy kevésbé aktív ember között, mert egyikük eltérő teste (alacsonyabb testzsír, több izomzat..) máshogy fog reagálni a bevitt zsírokra, pl. számára kisebb kockázatot jelent bizonyos zsírok fogyasztása, ami egy másik ember számára kimutathatóan előnytelen lenne.
másik iskola szerint az elfogyasztott zsírok összetétele nem befolyásolja a vérzsírt, én ezt az irányt nem tartom helytállónak. csak kiegészítés azért, hogy tudjuk minden embernek eltérő lehet MI AZ EGÉSZSÉGES!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!