Miért annyira fontos, hogy minden nap együnk főtt ételt?
Ma fasírt az ebéd főtt tojással. Sajnos sehol sem találtam, hogy dekára mennyi, csak darabra: 250 kalória! Az eszem megáll! Ha csak 2 darabot eszem + 1 főtt tojás, már az is 570 kalória, és még jól sem laktam. Az extrudált kenyérrel és valamilyen kolbásszal vagy szalámival ettől kevesebb kalóriával is teljesen jól lakok.
És a kalória csak az egyik dolog. Mért jobb pl. ha lecsót eszek, és kifőnek a vitaminok az ételből, mintha szendvicset, és a paprika, paradicsom érintetlenül tele van a megfelelő tápanyagokkal?
Gondolkozz már! Fasírtot hogy lehet egy darabban mérni????Mindegyik fasírt más méret.
Tegnap én is fasírtot ettem, egy db volt kb 2cm átmérőjű és vagy 13-16g, na az biztos nem 270kcal volt. Továbbá az sem mindegy milyen húsból van.
Azta, azok akkor nem is fasírtok voltak, hanem levesbe való gombócok. ☺
Itt a kettő majdnem 10 deka, 2,5 cm magasak és 5 cm átmérőjűek. És sajnos sertéshúsból készültek.
A főtt ételek fontosságát három okból hangsúlyozzák:
- Hagyomány.
- A meleg étel általában tartalmasabb, laktatóbb érzetet nyújt.
- Hús vagy hal fogyasztása a szükséges fehérjebevitel miatt célszerű, ha minden nap, de legalábbis gyakran megoldható. Húst és halat nyersen ugye elég necces enni (legnagyobb sajnálatomra, mert amúgy nagyon megkönnyítené az étkezést...).
A füstölt húsok hajlamosak zsírosabb fajtákból származni, a felvágottak hústartalma általában nem elég magas, a só-, ízfokozó- és franctudjamittesznekmégbele- tartalmuk viszont magasabb a kelleténél, így bár sokkal jobb őket enni, mint semmilyen húsfélét, viszont sem fehérjebevitel, sem egészségmegőrzés szempontjából nem olyan előnyösek, mint a párolt/főtt/grillezett csirkemell/pulyka/hal/nyúl/stb.
Ami fogyasztható nyersen (zöldségek), azt jobb nyersen enni, az viszont tény.
A fasírt meg nem annyira egy konkrét étel, hanem inkább egy ételkategória, receptenként, szakácsonyként, termékenként, konyhánként stb. változó az összetétele, a hozzávalói, az elkészítési módja, a hozzávaló-arányok, a mérete, tömörsége és a tömege is. Egy (mondjuk) 6 dekás fasírt darab lehet akár 80, és lehet 500 kalória is.
Ha kalóriát számolsz, a fasírtot csak úgy tudod belekalkulálni, ha te magad készíted, és leméred az összetevőket, vagy aki megfőzi, megteszi helyetted, vagy ha olyan mirelit félkész terméket veszel, amire rá van írva a tápérték, majd ehhez hozzáadod a kisütéshez használt zsiradék energiaértékét is.
Minden más esetben "két darab fasírt = AKÁRMENNYI kalória".
Én emiatt nem tudom csinálni a kalóriaszámolást, persze itt gyakorin mindig megkapom, hogy egy sült para.szt vagyok így. Nincs mindig mérleg a zsebemben, és sokan hülyének néznek, ha vendégségben a megkínált ételt én méregetem mielőtt megeszem:S
Úgy látom nem csak nekem agybaj a kalóriaszámolás.
Pláne, hogy sokszor olyat ettem, amit utólag néztem, és akkor láttam milyen sok kalória, s az a valami nekem nem "ért annyit" ill. annyi kalóriából már százszor jobbat tudtam volna enni..
Egyetértek az előzővel. Nem az számít, megfőzöd-e az ételt, hanem hogy milyen az összetétele.
Nem azért eszel elsősorban, hogy jóllakj, hanem azért, hogy a szervezeted megkapja a szükséges tápanyagokat, amivel működni tud. Ha nem kapja meg, megbetegszik. Az extrudált kenyérben és kolbászban/szalámiban semmi nincs, amire szüksége lenne, függetlenül a kalóriáktól.
Ha szerinted 2 fasirtban 500 kalória van, és nem is laksz jó, akkor miért nem eszel egy egész sült csirkecombot egy ökölnyi adag rizzsel? Abban is kb. 500 kalória van, kitart vacsoráig, nem leszel éhes, ráadásul rengteg hasznos dolog van benne, főleg, ha eszel hozzá még egy kis salátát vagy paradicsomot is.
Azért jobb a főtt kaja, mert könnyebb összeválogatni úgy, hogy jól is lakj, meg ne is (fehér)kenyérrel tömd magad. De nem minden esetben igaz: pl. a lecsó kimondottan rosszabb, mint nyersen a zöldség, olajosabb is (és én pl. egy kevés cukorral szeretem...) és tényleg elbomlik pl. a C vitamin. Viszont pl. a paradicsomban zsírban oldódó vitaminok vannak, amiknél viszont jól jön, ha kicsit olajon párolod.
A lényeg inkább az, hogy változatosan étkezz, és ne csak a kalóriát nézd, hanem a tápanyagokat is.
Füstölt termékeket egyáltalán nem eszem, a szalámi alatt meg természetesen nem a párizsit értem... Remélhetően elég sok húst tartalmaznak azok a hentesáruk, amiket veszek. Azt is szeretem bennük, hogy allergénanyag-mentesek. A márka mindegy, mert külföldi vagyok, úgysem ismeritek.
Ezzel együtt sok hasznos információt tartalmazott a válaszotok, köszi, zöld kezecskék mennek.
Még egy kérdés: ha hetente 1-2 alkalommal mégis azt a megoldást választom, hogy extrudált kenyeres szendvicset eszek ebédre, az baj?
Nem tudom az okát, de egy ideig éltem főtt étel nélkül, és komoly gyomorpanaszaim voltak.
Egyébként a főtt étel nem feltétlen jelent fasírtot, egy kínaiasan főzött zöldség- vagy húsleves (értsd: nincs péppé főzve) is főtt étel, én ezekből két tányérral egészen jóllakom. Az pedig csak kb. 300 kalória, ebédre abszolút belefér. Vagy sült hal párolt brokkolival, isteni, laktató és egyáltalán nem sok kalória. A fasírt viszont zsírban/olajban sült hús, magyar módra kenyérrel, zsemlével felduzzasztva, ami ugye szívja is a zsírt, jó hogy kalóriadús.
"Az extrudált kenyérben és kolbászban/szalámiban semmi nincs, amire szüksége lenne, függetlenül a kalóriáktól. "
Ezzel a kijelentéssel vitába szállnék, mert az extrudált kenyér 100% teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, a kolbász meg sok húst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!