Mit tegyek, ha félek a nem előre csomagolt ételektől?
Már egy ideje (4 hónapja) diétázom, hosszú távra terveztem, de mostanában, ha nem kiporciózott ételt kell ennem, rossz érzésem támad, úgy érzem, túl sokat eszem.
Ezért folyton csomagolt kajákat vásárolok (joghurt, 2decis kefír/ha 4 deciset veszek, félek, hogy megiszom egyszerre/, macisajt, szeletelt kenyér /persze csak tk/, gyümölcs/zöldség 1-1 darab, sonkából 5 deka...) meg éttermi fél adag főtt ételt, amiket egyszerre is meg szabad ennem. tudom, hogy ez azt jelenti, hogy nem bízom magamban és az önmegtartóztató képességemben, de mit csinálhatnék ellene?
21L-170-52
Ilyen testsúly, ilyen arányok, ennyi mozgás mellett inkább a fejedben a gondolatokat kellene helyre-rakni:
figyelj oda arra, hogy evés közben minden falatot alaposan megrágj, és a kaját ne csak befald. (Bocs a kifejezésért).
Lehetőleg naponta 5x egyél: reggeli, tízórai, ebéd, uzsi, vacsi. Legyen benne sok zöldség-gyümölcs és főzelékféle. Ezek telítik a gyomrot és nemigazán van bennük olyasmi, ami hízlalna.
Ha két étkezés között mégis megéhezel, helyette igyál egy nagy pohár vizet!
És ha még ez sem elég, akkor cseréld le a tányérodat!!!
A felnőttek tányérja helyett használj kistányért, gyermektányért. Ha azt szeded tele, akkor is kevesebbet ettél, de az illúzió, hogy "egy egész tányérral ettem!" megmarad.
Ne parázz, egyél normálisan, ne éhezz, csak táplálkozz "tudatosan", azaz odafigyelve, hogy mikor miből mennyit. Az egész csak megszokás kérdése.
Egyébként én is azt mondom, hogy inkább sovány vagy, mint túlsúlyos.
Ha továbbra is így folytatod, hamarosan nem a súlyod miatt fogsz aggódni, hanem az egészséged miatt. Olyan kérdéseket fogsz feltenni, hogy
- kihullik-e az összes hajad, vagy csak a fele
- lehet-e valaha gyereked, ha nem mensturálsz
- miért van állandóan fáradt
- miért ment tönkre a bőröd meg a körmeid
- miért nem tudsz koncentrálni/tanulni/dolgozni
- miért ájultál el edzésen
Neked nincs anyád vagy pasid, aki aggódik érted és odafigyel rád? Mert én elásnám magam, ha nem venném észre, hogy a párom szép lassan halálra éhezteti magát mellettem. De azon is elgondolkoznék, hogy milyen szülő vagyok, ha ilyen testképzavaros gyereket neveltem.
mondjuk szerintem is orvos :/
ha a lelki részét nézzük, akkor azért, mert nyilván nem normálisak és egészségesek ezek a félelmek.
ha a testi részt, akkor azért amit írtak: egy 170 centis nőn ha van némi izom, és ideális mennyiségű zsír akkor 52 kiló.. jobb lenne, ha orvos látná, hogy elég-e.
voltam pszichológusnál egy hónappal ezelőtt, amikor ez a gondom még nem volt, egyszerűen csak keveset ettem a körülöttem lévők szerint, és a testvérem elküldött a dokihoz. voltam nála kétszer, de nem igazán volt mit mondanom, mert csak most tudtam megfogalmazni magamban, hogy mi a problémám, és most ijedtem meg magam is. vékonyabbnak nem látom magam mint azelőtt pedig mindenki mondja, hogy mennyit fogytam... de én nem gondolom így. mindegy, ez egy másik dolog.
csak... pont az a bajom, hogy nem bírom magam rávenni, hogy többször egyek kettőnél egy nap, mert utána jön a bűntudat. és olyankor is csak alacsony kalóriatartalmút merek... ma még semmit nem ettem, pedig nagyon akartam, és táncolni is voltam délelőtt :/ de most már nem fogok bele a kajálásba, késő van, most már nem akarok enni. majd holnap reggelizem rendesen.
a pszichológus azt mondta, egészséges vagyok, de ha akarok, menjek vissza ha bajom lesz. de még csak három vagy négy hete mondta ezt, elég vicces lenne visszamenni, hogy denekemigenisbajomvan...
ha szeretnéd, én írok a pszichológusodnak úgy, hogy utána komolyan foglalkozzon veled, már ha ért is a szakmájához..
ez nem életrevaló hozzáállás, hogy ma már nem eszel. 6 óra van délután, én mondjuk extrém vagyok, de még lehetőleg 2x ennék még ma.. mindegy, rossz példa voltam.
az a hozzáállás, hogy halogatsz valamit, ami nélkülözhetetlen és fontos, és holnap akarod megcsinálni, ez a problémás.
"majd holnap leteszem a cigit" ismerős? csak a te esetedben evésről van szó, valamivel komolyabban venném ezt.
biztos vagyok benne, hogy igazad van, de most tuti nem fogok enni mert még moziba megyek 1 óra múlva, és nem akarok eltelítődni a kiruccanás előtt.
nem sajnáltatom tovább magam - köszönöm a válaszokat, ígérem megpróbálok tenni valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!