Mekkora súlyfeleslegnél nem ajánlott a futás?
Úgy olvastam, hogy tönkreteszi az izületeket nagy súlyfeleslegnél. Mennyi az a nagy? 160 cm és 73 kiló vagyok, szóval elég nagy feleslegem van. Ezzel szabad futni? És Aerobik? Eddig csak Zumbát csináltam, de el akarok kezdeni futni is, csak kell vegyek egy cipőt( évek óta nem volt sportcipő a lábamon)
Lehet vagy inkább hagyjam?
szia!
Én 166cm/83kg-al is futottam simán 10km-ert,ráadásul úgy,hogy volt már bokaszalagszakadásom,részleges is és megnyúlás is,valamint a térdemen van kinövés(nem feltűnő).
Szerintem egyénfüggő,ki mennyit bír.
Igazából annyit tudok mondani,hogy fokozatosan kell a távot és tempót növelni.De nem is muszáj növelni a távot és a tempót sem.A kulcs inkább a rendszerességen van:-)
Az meg a másik,hogy a norbi-duci tréninget még 130kilós emberkék is csinálták :-)
Keress valami olyan sportot,amitől nem lesznek fájdalmaid,az izomlázon kívül.Pl egy kis hullahopp karika,pici aerobik,jó hosszú séták,vagy gyorsgyaloglás.A gyorsgyaloglás pedig jobban égeti a zsírt és fogyaszt,a futás-kocogás meg jobban izmosít és fogyaszt is egyben.
De kérd ki egy tesitanár,háziorvos,esetleg valami edző véleményét,aki látja az alkatod,az állóképességet és a jelenlegi állapotaid.
Ez nem nagy súlyfelesleg... ha 100kg lennél ilyen magasság mellé na akkor nem kéne futnod. Nyugodtan toljad, az aerobikot is.
A hullahoppkarika lóf4szra se jó, kivéve ha nem akarsz profin hullahopp karikázni.
".A gyorsgyaloglás pedig jobban égeti a zsírt és fogyaszt,a futás-kocogás meg jobban izmosít és fogyaszt is egyben. " Mielőtt hülyeségeket írsz legalább az alapokat olvasd el... nem lehet sem futással sem gyaloglással zsírt égetni! SOHASEM MOZGÁS KÖZBE ÉGETED A ZSÍRT! Majd ha kevesebbet eszel mint a kcal felhasználásod akkor majd adhatsz le zsírt, pihenés/alvás közbe.
A futás meg nem fog téged izmosítani semennyit főleg ha negatív a kalória mérleged. A gyaloglás mérföldekkel sz4rabb mint a futás, pedig a futás sem a legjobb szálkásítás alatt.
Szerintem nyugodtan futhatsz. Bár én inkább a kocogást ajánlom.
Aki nagyon ritkán fut, vagy szinte soha, annak érdemesebb egy könnyebb kocogással kezdeni.
Én beleestem abba a hibába, hogy elterveztem nyár elején, hogy június 15.-étől fogyózok és hetente 5x futok 5 km-t! Ez a pályán, ahol futok 20 kör lenne. Első reggel elindultam futni, 6 kör után feladtam, ez 1,5 km volt! Önszántamból sosem mentem el futni korábban, mindig csak tesi órán, illetve edzésen futottam. Kicsit elszomorodtam, hogy nem tudtam 5 km-t futni, de utólag visszagondolva én voltam a hülye, hogy ilyet feltételeztem.
Azóta már kb. 8-10 kört is tudok kocogni, ami 2-2,5 km.
Tehát, ha nem futottál még, vagy nagyon régen én azt ajánlom, hogy kezd egy könnyed kocogással. Eleinte kocogj addig, ameddig bírod, ameddig jól esik, majd sétálj egy kicsit gyors tempóban. Ha kifújtad magad és mehet a kocogás megint, kezdj el kocogni újra, addig, amíg bírod. Utána megint sétálj. A távot vagy az időt szerintem azért érdemes nézni, mert így később lesz összehasonlítási alapod is, látod, hogy mennyit fejlőttél, ami akár további erőt és kitartást adhat. Biztos vagyok benne, hogy jó érzéssel töltene el, ha mondjuk most 10 percet tudsz kocogni és 1,5-2 hónap múlva pedig már 30-35 percet, ez csak egy példa volt.
16/L
Fruits Punch Samurai válasza:
Ez nem nagy súlyfelesleg...
Nem nagy súlyfelesleg? Na, most feldobdtad a napomat:D
Szerintem hatalmas, sosem voltam 60-62 kilónál több, nem tudom, hogy juthattam ide.
Kösz a válaszokat.
Szia!
Saját példa: kb 96 kilóról kezdtem az életmódváltást (nem nem... nem voltam HATALMAS, sajnos ilyen az alkatom... de ugye nem is apró, az sose leszek :( ) és olyan 84 kilós körüli állapotomban kezdtem meg a reggeli kocogásaimat (heti 2-5 alkalom, 6-9 km reggelente, nagyon lassú, kényelmes saját tempóban). Pontosan olyan ütemben, ahogyan jól esett. Ez a kulcs (szubjektívem szerint), hogy jól érezd magad közben és élvezd a mozgást... és ne azt érezd a vége felé - vagy ne adj' isten egész végig - hogy mikor lesz már vége, hanem hogy: "nah... legyen még egy kör?" Most 76 kg vagyok. Jjjah igen ... és 170 cm.
Szia!
Ez azért vicces, mert te csak 73 kiló vagy...én 105 kiló vagyok és gyors séta illetve kocogás van nálam, igaz nemrég kezdtem de 5 kiló minusz lement..
Viszont azt nem ajánlom, hogy nagyon keveset egyél, és mellette ne mozogj, mert egyszer Én már voltam bulémiás.
Ami annyit tesz, hogy megvonod magadtól az ételt, keveset és annál is kevesebbet eszel, majd a végén úgy lefogysz mint egy anorexiás ha nem lép közbe valaki, vagy nem vetsz véget neki valami csoda folytán, mellesleg olyan gyenge, és rossz közérzeted lesz, hogy nem tudsz majd lehajolni sem, úgy szédülsz...Sajnos én anno tény és való hogy lefogytam igy 20 kilót, de az vissza is jött, duplán...Nagyon bánom már...:((
Szóval kitartás, mozogj, egyél annyit amennyit a szervezetbe muszáj bevinni, és hagyd hátra a cukros dolgokat.. igyál vizet a sok üditő helyett, és este 6 után ne egyél:) Nekem ez a titkom! Remélem sikerrel járok idővel!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!