Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogyan tudjam meg, hogy...

Hogyan tudjam meg, hogy hízékony-e vagyok?

Figyelt kérdés

15/L vagyok és attól parázok, hogy nem tudom hogyha lefogyok, akkor is számolgatnom kell majd a kcal-okat egész életemen keresztül, hogy súlyt tartsak. Nincs rajtam nagy súlyfelesleg (max 5kg), de ez nem akar lejönni.

Sosem voltam kisgyerekként duci, mindig annyit ettem amennyit akartam és mégis csontsovány maradtam. Utána jött egy időszak (2008,nyár) amikor sok volt a családi probléma meg ilyenek és teljesen elhagytam magam, gyakorlatilag abból állt az egész nyaram, hogy mindent összezabáltam és semmit sem mozogtam. Azt hiszem, hogy akkor hízhattam fel azt az 5kg-t, de akkor tényleg egy csomó egészségtelen ételt ettem. Azóta sosem voltam megelégedve a testemmel, de igazából sosem fogyókúráztam vagy sportoltam többet. Ugyanúgy ettem egy csomó mindent. Most (kb 1 hónapja) kezdtem utánanézni a diétának és már rendesen fogyizok, sportolok, egy kicsit látok csak változást, de igazából attól félek, hogyha sikerül lefogyni, utána mindig számolgathatom a kalóriákat. Már nagyon sok egészségtelen ételt kiiktattam az étrendemből, anyám is nagyon egészségesen főz.

Hogyan tudhatnám meg, hogy hízékony típus vagyok-e vagy sem? Anyám csontsovány, ő tényleg ehet akármit, tesóm olyan, hogy gyorsan hízik, de gyorsan is fogy, apámat meg nem tudom, mert ő fizikai munkát végez és emiatt nem is lehet duci.

Szerintetek?

2011. júl. 31. 14:03
 1/4 anonim ***** válasza:
Fontosabb a kcal értéknél az, hogy mit eszel. Kiszámolhatod, hogy mennyi a kalóriaszükségleted, de csak akkor fog működni az étrended, ha ezt a kalóriát minőségi ételből viszed be, és nem süteményből, csipszből, meg hamburgerből.
2011. júl. 31. 14:09
 2/4 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy ezekről már leszoktam.
2011. júl. 31. 14:11
 3/4 A kérdező kommentje:
De vannak mások is, akik nem azok a csontsovány típusok, mégis összezabálják magukat és tartják az alakjukat, ez hogy lehet? Nagyon sok ismerősöm ilyen. Bár eddig én is tartottam azt a +5kg-t egyfolytában.
2011. júl. 31. 14:13
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

15 vagy, tehát 12 évesen szedtél fel, ami természetes, tudod, elindult az ivarérésed, és még most is tart, fejlődő szervezet vagy, kamaszság, hormonok, káosz, mifene, még nem lehet megjósolni, milyen "típus" leszel mire felnősz, ahogy a tipikus mindent összezabáló sáskalábú vékony barátnőknél se tudni még, hogy 20-21 éves koruk után, azonos életmóddal/érenddel megtartják-e a formájukat, vagy hirtelen akkorára híznak, mint egy repülőgép-anyahajó.

A hízékonyság, ez az un. "hajlam" leginkább az életmóddal áll összefüggésben, a neveltetésed, a kialakult étkezései szokásaid, a mozgásigényed és a mozgáskultúrád, a környezeted és annak szokásai, ezeket kell első körben figyelembe venni. Beleszámít még a hormonháztartás (na, ebbe nem látsz bele, pláne ennyi idősen), számos egészségügyi faktor, pl. bizonyos betegségek vagy azokra való hajlam (a genetika egész konkrétan ebben játszik nagy szerepet) és a mentális, pszichés fejlődésed és állapotod, ami meg hatványozottan nehéz téma, és a legtöbb ilyen probléma szintén már csak felnőttkorban válik úgy igazán diagnosztizálhatóvá.

Szóval röviden, ne foglalkozz egyelőre ilyesmikkel, egy kísérletező kutatócsoportnak is kemény meló lenne százalékos eséllyel megmondani, "hízékony" vagy-e, nemhogy bárki másnak.

Ha egészséges életmódot követsz (semmi elmebeteg fogyókúra és koplalás, semmi szemétkajára rácuppanás, semmi egészségkárosító szer, a sport és a mozgás megszokása, megszeretése, a problémák elől nem szenvedélybetegségekbe menekülés) akkor nagyon valószínű, hogy nem lesznek a későbbiekben jelentős súlyproblémáid (na jó, a terhességek, szülések, váratlan életkörülményváltozások meg ilyenek okozhatnak kínos meglepetést), és nem kell az életfogytig kalóriaszámolás börtönében élned.

2011. júl. 31. 15:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!