Kalóriákat hogy kell nézni, nyersen vagy elkészítve?
Pl. 10dkg szárazt tészta vagy főtt tészta 400kcal?
10dkg nyers vagy sült hús x kalória?
ha jobban belegondolsz miért is lenne nagyobb a kalóriatartalma egy sósvizben megfőzött tésztának, mint a száraznak? netána felvett víztől?
vagy megfordítva, ha húst sütsz ki, akkor az az elveszitett vizmennyisegtol kevesebb kaloriat fog tartalmazni?bár ez igy nem teljesen igaz a hussal de lényegtelen a különbség...
a legfontosabb: mind1 hogyan méred csak mindig egy számra alapozz! azt utána tudod csökkenteni vagy növelni!
"bénabéla11 válasza:
ha jobban belegondolsz miért is lenne nagyobb a kalóriatartalma egy sósvizben megfőzött tésztának, mint a száraznak? netána felvett víztől?
vagy megfordítva, ha húst sütsz ki, akkor az az elveszitett vizmennyisegtol kevesebb kaloriat fog tartalmazni?bár ez igy nem teljesen igaz a hussal de lényegtelen a különbség...
a legfontosabb: mind1 hogyan méred csak mindig egy számra alapozz! azt utána tudod csökkenteni vagy növelni!"
Te látom, hogy nem érted a lényeget: a tésztát azért szárazon kell mérni, mert a fözés során vizet vesz fel, így a 100 g nyers (száraz) tésztából lesz kb. 200 - 300 g fött tészta, aminek a kalóriatartalma annyi, mint a 100 g nyers (száraz) tésztának.
Ebböl következik, hogy a fött tésztából 100 g-nak mindig kevesebb a kalóriatartalma, mint a nyersnek.
A húsnál éppen forditva: 100 g nyers húsból lesz 30 g sült hús, igy ennek a kalóriatartalma annyi, mint a 100 g nyers húsé, mivel a viz elpárolog de a kalória nem.
Ebböl meg az következik, hoyg 100 g sült h´sunak nagyobb a kalóriaértéke, mint a nyersnek
ah, köcce!én is tudom ti:D csak arra akartam utalni ha fogsz egy zacsko vagy nem maradjunk a 100grnál
fogsz 100gr tésztát meg van a kaloriatartalma mondjuk kb 380kcal, kifőzöd akkor ugyanannyi a kalóriatartalma, csa a súlya változik...ezt mondjuk nem irtam sry...ezt értettétek félre...
közben az okoskodo nem is én lettem hanem ti:d bebebebe:D
én nem azt irtam h 100gr nyersnek és 100gr főttnek ugyanannyi a kcalja, hanem ha 100grammot hust vagy tésztát vagy mittommén mit elkészitesz akkor annak a DARAB husnak, ZACSKO tésztának még ugyanannyi marad az energiatartalma...
még jo hogy nem vagyok akkora ökör hogy 2 különböző sulyt veszek figyelembe...és ezt feltételeztem a kérdezőről is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!