Melyek a leghizlalóbb hétköznapi ételek, amiket kerüljek, ha nem akarok hízni? Chips, csoki, gumicukor, üdítő italok: a nasikról tudom, hogy hizlalnak, kerülöm is őket. De a hétköznapi ételek közül mi hizlalhat?
Az hízlal, amit a kalóriakereteden felül eszel. Igen, a barna rizs és a káposzta is.
És a gumicukor, csoki, chips nem hízlal, ha a kalóriakereteden belül fogyasztod őket.
Nagyon nem vagy tisztában a kalóriadeficit és a helyes fogyás menetével, nézz utána. Az egész kérdésed egy hibás gondolkodásra utal, és sosem fogsz lefogyni, ha mindent megvonsz magadtól és megbélyegzed az ételeket a saját fejedből kiindulva.
Nem hízlalnak a nasik. Nincs hízlaló élelmiszer. Egyedül a tartós kalóriatöbblet hízlal. Ha tartós kalóriatöbbletben vagy, akkor a "hétköznapi ételek" (jelentsen ez bármit a fejedben) is hízlalnak, ha pedig nem vagy, akkor a nasik sem. Olvasd el ezt a cikket, kerülj képbe a táplálkozás és a kalóriaszámolás alapjaival, különben problémáid lesznek:
Egy tábla csoki 500-600 kalória.
Ha megeszel egy nap kettőt és semmi mást, az 1000-1200 kalória.
Bőven a fogyókúra kategória.
Az más kérdés, hogy baromi éhes leszel mellette, de alapvetően mondható, hogy önmagában napi két tábla csoki nem hizlal.
Én pl megdöbbentem hogy egyetlen lekváros fánk 400 Kcal... Korábban benyomtam kettőt reggelire, egy bögre kakaóval. :D Tudtam hogy nem egy diétás kaja, de sosem gondoltam végig, hogy agy csak a reggelim kb 1000 Kcal...
Ijesztően sok kalória van a sima vajban, amit a kenyeredre kensz. A sajtokban, vajkrémekben... Napraforgóolaj, száraztészta, tejföl... 100 gramm szalámiban 2-3x annyi kalória van mint 100 gramm sonkában. Én nagyon meglepődtem mikor elkezdtem kalóriát számolni, hogy mennyire csínnyán kell bánni velük. Persze azért ezeket mind lehet enni, pl biztosan nem fogok vaj nélküli priítóst reggelizni, a fogyás nem arról szól hogy sanyargatni kell magunkat. :) De amit lehet, azt célszerű mással helyettesíteni, vagy minimaláizálni a használatát. Pl a rakott kajákra tejföl helyett zsírszegény joghurtot teszek, tök jó úgy is. Vagy lehet minimalizálni a zsiradékfelhasználást főzésnél. Igazából rájöttem hogy ha mondjuk bedobom a csirkemellett a sütöbe fólia alatt, nem is kell alá semmi zsiradék. Korábban gondolkodás nélkül kikentem a tepsit, de tök felesleges. Ugyan így ha felkockázva sütöm ki egy jó teflonedényben, nem kell plusz zsiradék. Kicsit vékonyabban kenem a vajat a kenyérre, nem három réteg szalámit teszek rá csak egyet... Ilyesmikre kell figyelni. Szóval a legtöbb dolgot lehet enni és kell is, csak ésszel.
És igaz, akár fánkot is lehet enni ha belefér a keretbe. De ha fánkot eszem, az csak rengeteg üres kalória, ami után nagyon gyorsan éhes leszek, szóval tuti hogy nem férnék bele a keretembe ha azt ennék reggelire. Szerintem az ilyesmit nyugodtan nevezhetjük hízlaló ételnek.
Azokat a kajákat, élelmiszereket, amikből a magas kalóriatartalmuk miatt csak nagyon minimálisan tud fogyasztani az ember ugy, hogy beférjen a keretébe , egészen nyugodtan lehet hízlaló ételeknek nevezni, abszolut helytálló.
Plcsipszek, csokik, péksütik, olajos magvak, téliszalámi, vaj/egyéb zsiradékok satöbbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!