Miért örülök ha etethetek másokat?
Már egy ideje küzdök testképzavarral és hatalmas falásrohamokkal, amikor nemrég úgy döntöttem hogy ennek véget vetek: Most lesz vasárnap hogy harmadik hete fogyókúrázom, de egészséges mértékkel (nem éheztetem magam, nem edzek őrülten sokat hirtelen, stb..). Az elején ez annyira nem volt jelen de most egyre inkább azt tapasztalom hogy élvezettel tölt el ha főzhetek/süthetek/elkészíthetek ételeket (amiket, ha nem fogyókúráznék akkor azonnal benyomnám) és kvázi akár nyomulással is de rányomhatom valakire és végignézhetem ahogy az illető jóízűen megeszi.
Akik voltak már hasonló helyzetben, tapasztaltak már ilyet?
Nálatok jelentkeztek hasonló vagy, bármilyen másféle ,,tünet” fogyókúra közben?
Evészavar. Pszichológus.
Keress az életedben kajától független örömforrást.
És amíg azt írod hogy fogyókúrázol, nem leszel sikeres. Életmódváltás kell. Klisé de tényleg. Kert ha a kívánt súlynál visszatßrsz a regi szokasokhoz, visszaszeded
Minden étkezési zavaros szeret másokat etetni, ez általános viselkedés.
Elégedettséget jelent, hogy na, ő eszik, én nem, ő elhízik, én nem - és sorolhatnám.
Ugyanolyan egészségtelen gondolkozás, mint ami saját testével kapcsolatban jön.
nyilván átlag józsi az internetről valahogy úgy képzeli el, hogy elmész pszichológushoz és attól majd megszűnik a függőséged. Rossz hír, a függőség nem szűnik meg, sőt, minél idősebb vagy, annál inkább merevedik a személyiséged, és az életed részévé válik.
BTW ételfüggőségről beszélünk, de a függőség tárgya igazából tökmindegy, mert az érzelmi háttere a lényeg, mindegy hogy alkohol, cigi, drog, vagy társfüggőségről beszélünk. Ilyenkor abban segít a szakember, hogy hogyan küzdjél meg vele.
Egyénre szabottan, sokszor nagyon kreatív formákban tud megjelenni ez a megküzdési mód. Rengeteg módszer van, ezek az adott egyén személyiségétől, életstílusától függenek. Mert a vágy, a kísértés jönni fog, ezt semmi nem fogja kiírtani belőled, különösen egy érzelmi krízisben aztán biztosan. Erre készülni kell mindig.
Nem csak a megküzdési módok, de a háttér okok felderítésére is sor kerül egy terápiában. Az én munkám monoton, az online világban zajlik, ezért bennem nagyon erős az alkotási vágy (produktivitási éhség) Na most a sütés/főzésben például ez kiteljesedhet. De mint írtam ,ki lehet próbálni, hogy elvonatkoztatsz a kajától, és mondjuk valamilyen művészi területen éled ezt ki.
A pszichológiai éhség szintén egy fajtája az ingeréhség. A túlevés adta ingerek: ízorgia, teltségérzés és az evés, mint a nap fénypontja. Természetesen rengeteg mindennel lehet pórolni az ingerhiányt, de ekkor pl nekem egy mukbang videó, vagy receptes főzős videó is megteszi. Egyszerűen elmúlik tőle az éhségérzetem, mert kiélem fantáziában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!